Categorieën: Nieuws

UMCG: ‘Grotere kans op sterfte bij hogere vitamine B12-waarde’

Onderzoekers van het UMCG waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van een te hoge vitamine B12-spiegel. Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt dat veel vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte veroorzaakt.

De gevonden associatie is veelzeggend, omdat in het onderzoek ook gecorrigeerd is op risicofactoren als leeftijd, BMI, roken, alcoholconsumptie en verschillende ziektes. Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12.

De onderzoekers weten nog niet welk mechanisme het hogere sterftecijfer veroorzaakt. Wel waarschuwen de onderzoekers van het UMCG mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. “De gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar,” zo stellen de onderzoekers.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Er is natuurlijk een reden waarom mensen veel vitaminen slikken/spuiten. Daar kun je niet voor corrigeren.

  • Hallo vegans en rouwcirkel mensen lezen jullie even mee wat de onderzoeker zegt, lekker gezond bezig.

  • Dus ik kan mijn Dagravit, maar beter door de plee spoelen. Tenzij men mij aanspoort door het wel te blijven slikken, zodat ik sneller het leven laat ;-)

    Met vitamine C is het wel het geval, dat als je daarvan te veel gebruikt, de rest gewoon uit plast.

  • @Sjoerd, dat is een fabel over vitamine C, alleen het plas gedeelte klopt. Je nieren draaien overuren om de C weg te werken en zal op langere termijn het proces van nierstenen versnellen. ( bij mensen met een nierziekte dan wel lage nierwerking is het helemaal af te raden )

  • Weer zo'n nietszeggend artikel. Wat is te veel? Zou mooi zijn als het artikel wat richtlijnen geeft. Is een B50-complex pilletje per dag te veel? Of een B100? Of ligt de grens hoger of juist lager? Is het leeftijd gerelateerd? Of inkomensgerelateerd?

  • Maar nu is de vraag, wat is veel.... Veel alcohol, niet gezond, veel vet, niet gezond, en zo kunnen we dus wel even door gaan. Het zegt me dus helemaal niks, en eerlijk is eerlijk, heb net weer een kip achter de kiezen, en gisteren een vette vis. Smaakte heerlijk, en voel me er goed bij.

  • Dus eigenlijk is de uitkomst van dit onderzoek dat veganisten hun B12-spiegel makkelijker omlaag kunnen brengen dan vleeseters en vegetariërs.
    Door gewoon wat vaker B12 te slikken met een lagere dosis of door te minderen.
    Dat is een stuk lastiger voor vleeseters, want die zullen moeten minderen met het eten van vlees, zuivelproducten of vis.

  • Als je zoiets meldt, geef dan ook aan hoe en wat, of een verwijzing. RTVNoord gaf nog een link naar het onderzoek: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2758742 . Nou, daar word ik helemaal duizelig van.
    Ik wil weten wat de onveilige grens is. En WAT voor gevaar loop je nou eigenlijk? Eerder dood gaan, vager kan het niet.
    Over vitamine B6 was ook heel wat te doen, en wat blijkt: met mijn dagelijkse vitamine B-complextabletje met 5 mg B6 zit ik ver, ver onder de risikogrens, die ook nog eens heel voorzichtig gelegd is. Aan vitamine B12 zit er 12,5 microgram in. OOGjournalist, doet u even navraag bij de onderzoekers of dit veilig is ?!

  • @DOE

    Ik at ze in mijn jeugd heel veel, vitamine C tabletten. Omdat ze zo lekker waren. Het was net snoepgoed. Maar dat dit de bijverschijnselen waren, wist ik ook niet. Wel, dat je het overtollige op den duur zou uit plassen.

  • Ik krijg om de 5 a 6 weken een b 12 injectie na mijn slokdarm operatie. Is dat dan te veel ? Waar ligt de grens? Er wordt nooit gecontroleerd hoeveel ik nog in mijn bloed heb. Wel ben ik aan het eind van die 6 weken moe en ben ik blij dat ik weer een injectie krijg. Dus zonder is ook geen optie.
    Trouwens ik heb nog nooit medicijnen gezien die geen bijwerkingen hadden. Maar hopelijk komt er wel snel wat meer duidelijkheid.

Recente berichten

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

18 minuten geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

2 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

3 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

3 uur geleden

Groningen viert Koningsdag 2024 (foto’s)

Groningen viert zaterdag Koningsdag. In de binnenstad, in de wijken en in de dorpen zijn…

4 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

7 uur geleden