Categorieën: Nieuws

Groningen viert Koningsdag 2024 (foto’s)

Groningen viert zaterdag Koningsdag. In de binnenstad, in de wijken en in de dorpen zijn er tal van activiteiten. Op deze pagina een overzicht in foto’s.

De festiviteiten zijn afgelopen. Om 22.30 uur klonken de laatste klanken uit de speakers op de Vismarkt, om middernacht sloot het festival in het Stadspark. Voor veel mensen is dat het signaal om naar huis te gaan. Het weer helpt daar ook een handje bij. In het afgelopen uur trok er een flinke regenbui over de stad. “Veel mensen trokken zich daar echter niets van aan”, vertelt een fotograaf rond 22.30 uur. “Ze bleven gewoon staan om te luisteren en te kijken naar de optredens.”

Tekst gaat verder onder de foto’s:


Op de Vismarkt wordt er genoten van de liveoptredens. Foto: Rieks Oijnhausen


Gezellige drukte in de binnenstad. Onderste drie foto’s van: Rieks Oijnhausen

Stadspark
Op het Kingsland Festival in het Stadspark is het rond het avonduur druk. Op verschillende podia treden diverse artiesten op waaronder Kriss Kross Amsterdam, Antoon, Davina Michelle, Kraantje Pappie, Frenna en Bizzey. “Bij de ingang is er een gebied ingericht waar je de fiets kunt parkeren”, vertelt een fotograaf. “Die is helemaal vol. Het lijkt me ook een hele kunst om je fiets weer terug te vinden.” De fotograaf spreekt van een gezellige sfeer rond het terrein. Op de Vismarkt treden ook artiesten op. In het begin van de middag was het daar nog rustig, maar inmiddels is het daar ook druk.

Blijft het de rest van de dag droog?
Nadat het eerder in de middag tot een bui kwam is de verwachting dat het de rest van de dag nagenoeg droog blijft. Verspreid over het land trekken er wel buitjes. Op Eelde werd halverwege de middag een temperatuur van 14,4 graden gemeten. Later in de middag liep de temperatuur op naar 17,1 graden.

Tekst gaat verder onder de foto’s:


Veel fietsen in het Stadspark. Foto: Joaquín Lo Sie Sen


Gezellig druk is het op de Vismarkt. Foto: Paul van der Laan

Vrijmarkten
Traditioneel zijn er op Koningsdag verschillende vrijmarkten. Op de singels in de binnenstad was het halverwege de middag al flink druk. “Je kunt over de koppen wel lopen”, laat een fotograaf weten. “Maar het is heel gezellig.” Zo worden er op de Ganzevoortsingel gerecyclede oorbellen en sleutelhangers verkocht en zijn er dozen met vinylplaten. Ook op de singels is er een groot aanbod: boeken, kinderspeelgoed, puzzels en spelletjes.

Beijum
In de wijk Beijum wordt de grote rommelmarkt op het voetbalveld gemist. Toch liet men het er op deze Koningsdag niet bij zitten. Op initiatief van de Kidsclub werd er samen met medewerkers van de Dom Helder Camaraschool een vrijmarkt georganiseerd op het schoolplein. Voor de ongeveer vijftig kleedjes met artikelen was veel belangstelling. Elders in de wijk kozen buurtbewoners er voor om een aantal tafels voor hun woningen te plaatsen. Met vrolijke oranjeversieringen lagen er op de tafels diverse goederen waarvan de bedoeling was dat het verkocht zou gaan worden.

Tekst gaat verder onder de foto’s:


De vrijmarkt op de Ganzevoortsingel. Foto: Isa Geldof


Gezellig druk is het op de Singels. Foto: Joaquín Lo Sie Sen

Oranjetompouces
Wat is Koningsdag zonder oranjetompouces? Bij de bakkerijen in Haren en Ten Boer hebben ze daar vol op ingezet. Bij bakkerij Haafs in Haren worden er vrijdag en zaterdag 10.000 tompouces verkocht, in Ten Boer gaat het op Koningsdag om 1.000. “Het is vandaag een gekkenhuis”, laat Wilfred Haafs weten. “Het is ook drukker in vergelijking met eerdere jaren.” Het volledige artikel lees je hier.

Binnenstad
In de binnenstad is het in het begin van de middag gezellig druk. De Nederlandse driekleur wappert op de Martinitoren en op de terrasjes op de Grote Markt en Poeleplein is het al gezellig druk. Op de Vismarkt zijn verschillende optredens van onder andere Pjotr, Bronsema & Staal, VanDeStraat en Jammah Tammah Groove Express. In het Stadspark is om 13.00 uur muziekfestival Kingsland begonnen.

Tekst gaat verder onder de foto’s:


Rond 14.00 uur was het qua drukte nog te doen op de Vismarkt. Foto: Joaquín Lo Sie Sen


Op het podium zijn er verschillende optredens van onder andere Pjotr en VanDeStraat. Foto: Joaquín Lo Sie Sen

Nassauplein
Op het Nassauplein in de Oranjebuurt vindt traditioneel een vrijmarkt plaats. Vanaf 09.00 uur waren er met name kinderen die hier hun waren aan de man probeerden te brengen. De wijkvereniging had op het middenterrein diverse activiteiten georganiseerd waarbij kinderen onder andere geschminkt konden worden en ook kon men er een hapje en drankje krijgen.

Martinitoren
Koningsdag begon zaterdagochtend traditioneel met het luiden van de klokken van de Martinitoren. Onder andere burgemeester Koen Schuiling (VVD) was hierbij aanwezig die ook een handje meehielp. Na afloop werd er Oranjebitter gedronken. Het luiden van de klokken was tegelijkertijd het startsein voor de vrijmarkt op de singels. Ook in verschillende dorpen begonnen de festiviteiten al vroeg. In Thesinge liep een muziekvereniging door de straten en in Noordlaren werden de inwoners verwacht in de voormalige basisschool voor een Koninklijk ontbijt.

Tekst gaat verder onder de foto’s:


Burgemeester Koen Schuiling (VVD) hielp zaterdagochtend bij het luiden van de klokken. Foto: Rieks Oijnhausen


Na afloop van het luiden van de klokken werd er een Oranjebitter gedronken. Foto: Rieks Oijnhausen

Koningsnacht
De festiviteiten rond Koningsdag begonnen vrijdagavond al. Op de Vismarkt waren diverse optredens van onder andere Kevin Paré, Starfish en de Abba Experience. In het Stadspark vond ‘Helden van Oranje’ plaats. Hier waren er optredens van Snollebollekes, Jannes, Tino Martin en Paul Elstak. De gemeente laat weten dat de festiviteiten tijdens Koningsnacht zonder problemen zijn verlopen.


Op het Nassauplein in de Oranjebuurt vond de traditionele vrijmarkt plaats. Foto: Arend-Jan Wonink


Op de Vismarkt was het tijdens Koningsnacht gezellig druk. Foto: Sientje van Schie


In het Stadspark waren er tijdens Koningsnacht optredens van onder andere Jannes, Tino Martin en Paul Elstak. Foto: Paul van der Laan

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningse Lois Abbingh één van de vlaggendragers Nederlands Olympisch team

De Groningse handbalster Lois Abbingh is één van de twee Nederlandse vlaggendragers tijdens de openingsceremonie…

1 uur geleden

GIJS Marne Groningen opent competitie eredivisie ijshockey in Friesland

De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen openen de competitie in de eredivisie met een uitwedstrijd…

2 uur geleden

Opnieuw vernielingen op sportpark de Esserberg, netten Be Quick vernield

Er zijn opnieuw vernielingen aangericht op sportpark De Esserberg aan de Rijksstraatweg tussen Groningen en…

3 uur geleden

Kunstgras op het hoofdveld van The Knickerbockers

Het hoofdveld van studentenvoetbalvereniging The Knickerbockers op het sportpark van Zernike krijgt kunstgras. (meer…)

3 uur geleden

Sluitingsdatum Groninger scheurkalender vervroegd: “Al 2.000 foto’s ingezonden”

De sluitingsdatum voor de Groninger scheurkalender is vervroegd. Mensen die kans willen maken om hun…

6 uur geleden

‘Maandag perioden met zon, op dinsdag kans op onweer’

De eerste week van de zomervakantie in het Noorden belooft qua weer aantrekkelijk te gaan…

14 uur geleden