Categorieën: Nieuws

Bouw Mercado begint, Rode Weeshuisstraat twee jaar afgesloten

De bouw van Mercado gaat beginnen. De Rode Weeshuisstraat tussen de aansluitingen met de Stalstraat én de Stalstraat worden twee jaar afgesloten.

‘In het kader van een kwaliteitsimpuls wordt het gebied dat omsloten wordt door de Stalstraat en de Rode Weeshuisstraat heringericht. Deze herinrichting omvat onder meer de verbouw van het huidige pand tot een markthal met appartementen. Om deze verbouwing vlot en veilig te laten verlopen zal de Stalstraat volledig en de Rode Weeshuisstraat tussen de aansluitingen met de Stalstraat volledig afgesloten zijn voor verkeer.

Meerdere parkeerplaatsen bestemd voor mindervaliden zijn hierdoor niet bereikbaar. Om de mobiliteit voor bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart zoveel mogelijk te waarborgen worden deze parkeerplaatsen grotendeels in de Rode Weeshuisstraat gecompenseerd.

Bovenstaande verkeersmaatregelen zijn van kracht gedurende de hiervoor genoemde verbouwing, gepland van 3 februari 2020 tot 3 februari 2022’, meldt de gemeente afgelopen vrijdag in de Staatscourant.

‘De omgevingsvergunning voor de bouw van Mercado is inmiddels verleend. Op het gebied van stikstof en PFAS zijn geen problemen te verwachten. Kortom: we gaan voor een voorspoedige start van de werkzaamheden! Ook luxe wonen in de binnenstad van Groningen? Dit is jouw unieke kans. Na de succesvolle start verkoop zijn er nog een aantal woningen beschikbaar. Dit betreft enkele luxe appartementen en nog één special, variërend in koopsom van €500.000 tot €975.000 v.o.n’, staat in de laatst verschenen nieuwsbrief van Mercado.

Bij de Mercado-‘verbouwing’ moet niet direct aan een bouwkundige wijziging van een bestaand gebouw worden gedacht. Er is gesloopt op de plek waar de Aldi zat en daar zal de nieuwbouw de komende twee jaar gaan verrijzen.

Zoals het was:

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Belachelijke prijzen, wordt weer goed voor de yuppen gezorgd. Bewoners komen er nog wel achter, volk wat in de nacht ronddoolt, overal fietsen omver trekken, kotsen voor de deur en een hoop geschreeuw.

  • Inderdaad Die prachtige licht grijze golfplaten blinde wand is echt Gronings. Precies een industrieloods. Dat ze dat gesloopt hebben is een doodzonde :p

  • @ Marc

    Staat in ieder geval voor een tijdlaag. Eentje die weggeslagen wordt. Verder gaat het mij er om dat je ook een topper als Grassi voor een ontwerp had kunnen vragen, en er iets moois had kunnen neerzetten.
    Waarom wordt ons stadshart volgebouwd met troep ontworpen door grauwe middelmaat? Nu weer een grote ordinaire glazen wand.

  • Er komt straks sowieso een fontein op de grote markt, als ik de politiek daarin mag volgen.. Want dit plan zal worden doorgedrukt. Zodat iedereen in het nachtelijke leven dit als een urinoir kan en zal gebruiken. De reden ooit, dat het fontein uit de Herestraat is weggehaald. Zodat mogelijk dit gebouw verstoten blijft door dit soort lieden. Als een weldra pluspuntje.

    Maar wat een geld, dit moeten ambtenaren zijn, om een dergelijk optrekje te kunnen kopen. Dat kan niet anders! De enige groepering,, dat door de jaren heen verstoten blijft van allerlei bezuinigingsperikelen en een forse duw richting een onzekere ZZP bestaan.

  • Een 'tijdlaag'?
    Maar dan wel eentje uit een tijd die er beter niet geweest had kunnen zijn.
    Daar een vierkante grauwe metalen loods bouwen is niks meer dan een historische vergissing. Weg ermee!
    Het enige warme gevoel dat daar was kwam van het hele lieve personeel van de Aldi...

    Je hoeft het niet mooi te vinden. Maar de betrokken architectenbureau's hebben bewezen over meer dan voldoende kwaliteit te beschikken.
    Blijft over smaak.
    En twisten.

  • @Merel

    Het warme gevoel kwam bij mij via de kiosk van VenD in dit pand. Maar VenD is helaas kapotgegaan, doordat wij via de globalisering de buitenlandse investeerder hebben toegelaten. Waardoor VenD finacieel werd leeggezogen voor een hoog mogelijk rendement.

    En toen kwam de Aldi

  • (Late) wederopbouwperiode veel interessanter dan de latere tijdsgewrichten. En waarschijnlijk een stuk leefbaarder dan de huidige. Hoewel er ook uiteraard minder aangename kanten aan die tijd zaten. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan formele ongelijkheid tussen man en vrouw.
    Maar als je nu een millenial met een tijdmachine naar jaren zestig of zeventig zou sturen, en deze na een jaar weel ophaalt, zal die bij terugkomst compleet uit zijn/haar dak gaan en tegen ouders uitschreeuwen:"waarom hebben jullie de wereld kapot gemaakt!". Niets voor niets heeft een gemiddelde adolescent tegenwoordig een hoger cortisolgehalte dan een psychiatrisch patiënt in de jaren tachtig.

    Waarom moet een stad warm zijn? Wat is dat voor onzin. Niveautje Inge Jongman dit; ook zo'n voorvechtster van de sloop historische karakter van de stad. Om te komen tot een centrum waarin alleen nog makke weekdieren zich op hun gemak voelen.
    Waarom een stadscentrum reduceren tot een comfortabel vreet en drankoord? Het is toch geen dichtbebouwde stenen versie van Landal of Centerparks.
    Een stad met stillere donkere plekken (zonder dat deze onveilig aanvoelen) is veel stedelijker en aangenamer dan die waar het niets dan prikkels en verleiding is. Misschien een paradox die de gemiddelde gemeentelijke communicatiemedewerker de pet te boven gaat.

    Over smaak valt zeer goed te twisten. Elk bouwwerk in Florence is mooier dan alles wat de met lokale politici bevriende architecten hier ter stede hebben voortgebracht. Italianen leren waarschijnlijk wel op hun opleiding wat mooi en lelijk is. Iets met zaken als symmetrie, verhoudingen, contexten en kleurenleer. Geen wonder dat enige geslaagde nieuwbouw in het centrum van de Italiaan Grassi is.
    Voor het eind van de eeuw is er een wetenschappelijk model dat de essentie van schoonheid vangt, en aan de hand waarvan 22ste eeuwse Groningers alle laat 20ste en 21ste troep gaan vervangen.

    De Nederlandse architectenopleiding lijkt louter door autisten bevolkt te worden. Wat hoekige types die het beste de maximale inhoud weten te realiseren.
    Zijn mensen die het verst van romantische neigingen afstaan, en daardoor met het grootste gemak meewerken aan het slopen van historische bebouwing met door verhalen/ervaringen opgebouwde emotionele waarde voor degenen die in/rond die gebouwen leven.

Recente berichten

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

1 uur geleden

Groningen viert Koningsdag: vrijmarkten, oranje tompouces en muziek

Groningen viert zaterdag Koningsdag. Nadat er afgelopen nacht al op verschillende locaties in de stad…

2 uur geleden

Groene container lenen: “Al dat snoeiwerk in ondergrondse containers drukken is een heel gedoe”

Het is voorjaar en dat betekent dat het weer tijd is voor snoeiwerkzaamheden in je…

3 uur geleden

Drs. Vijfje bereikt play-offs voor kampioenschap, PKC in de wachtkamer

De vrouwen van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond het benodigde punt gepakt om mee te doen…

12 uur geleden

Donar verliest in slotseconden van Spirou Basket

Donar heeft vrijdagavond in Charleroi niet kunnen winnen van Spirou Basket. De Groninger basketballers stonden…

12 uur geleden

Koningsdag: zachter, een waterig ‘oranjezonnetje’ en hier en daar een bui

Koningsdag brengt qua temperatuur verlichting in de ietwat kille afgelopen periode. Droog blijft het waarschijnlijk…

13 uur geleden