Categorieën: Nieuws

Groningen viert Koningsdag: vrijmarkten, oranje tompouces en muziek

Groningen viert zaterdag Koningsdag. Nadat er afgelopen nacht al op verschillende locaties in de stad feest werd gevierd gaat het feestgedruis overdag verder met tal van activiteiten in de binnenstad, de dorpen en de wijken.

Op de Vismarkt klinkt vanaf 11.15 uur muziek. Op de mainstage treden artiesten op, zoals als Pjotr, Bronsema & Staal, VanDeStraat en Jammah Tammah Groove Express. In het Stadspark vindt vanaf 13.00 uur muziekfestival Kingsland plaats. Daar treden onder andere artiesten op als Kraantje Pappie, Davina Michelle en La Fuente.

Oranjebuurt en De Hunze
Eerder op de dag begint al de traditionele vrijmarkt. Vanaf 09.00 uur kan op de singels in de binnenstad gezocht worden naar pareltjes. Een vrijmarkt is ook te vinden op en rondom het Nassauplein in de Oranjebuurt. Van 09.00 tot 13.00 uur worden daar spullen verkocht. Daarnaast is er op deze locatie muziek, zijn er hapjes en drankjes en verschillende andere activiteiten. Ook in de wijk De Hunze is het feest. Vanaf 12.00 uur trekt een optocht met drumband door de straten. Vanaf 13.00 uur is er een vrijmarkt aan de Hunzebrink. Springkussens, je laten schminken en een dj maken het feest compleet.

Haren
In Haren beginnen de festiviteiten om 10.30 uur. Op het Raadhuisplein vinden toespraken plaats en wordt het Wilhelmus gespeeld. Dat is het startsein voor een grote kindervrijmarkt. Rond deze vrijmarkt worden door de Harense Oranjevereniging allerlei activiteiten georganiseerd. Zo zullen zo’n twintig mensen op historische fietsen langs de zorgcentra in het dorp trekken. Bij de Dorpskerk is er een oranjeplein met foodtrucks. Koningsdag in Haren wordt afgesloten met een concert in de Gorechtkerk.

Ten Boer
In Ten Boer beginnen de activiteiten om 10.00 uur op het dorpsplein aan De Valckestraat. Er zijn toespraken zijn, het Wilhelmus wordt gespeeld en er wordt getrakteerd op koffie, thee en wat lekkers. Vanaf 12.00 uur is er een vrijmarkt. In de avonduren vindt een muziekbingo en pubquiz plaats in het dorpshuis. Bakkerij Henk Post in het dorp verkoopt zaterdag geen brood, maar alleen oranje lekkernijen waaronder oranje tompouces en kroonpouces.

Thesinge en Noordlaren
Het feest in Thesinge begint om 09.00 uur. Een muziekvereniging loopt vanaf dan door het dorp, waarbij het de bedoeling is dat mensen in optocht naar het sportterrein lopen. Daar is in de ochtend een vrijmarkt en in de middag een jeu-de-boules-wedstrijd voor alle leeftijden. Na afloop is er op het sportterrein livemuziek. In Noordlaren begint de dag met een ontbijt. In de middag is er een vrijmarkt met verschillende activiteiten. In de avond is er een koninklijke maaltijd.

Heb jij een mooie foto gemaakt van de Koningsdagactiviteiten bij jou in de wijk of het dorp? Deel je foto met de redactie van OOG Tv zodat we deze een plekje kunnen geven op de website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nat begin en eind van de week van de week, temperatuur blijft hangen onder de 23 graden

Een opvallend verschijnsel deze week: vijf dagen zal het maximaal 22 graden worden. Alleen woensdag…

3 uur geleden

Bouw van Dierenbeschermingscentrum Noord Nederland in Groningen in volle gang

Groningen krijgt eind dit jaar een nieuw Dierenbeschermingscentrum aan de Aalborgweg. Na het ontginnen van…

3 uur geleden

Politie zoekt getuigen van insluipingen in Stad

De politie ziet een toename van insluipingen in woningen in Groningen, voornamelijk in de wijk…

4 uur geleden

UMCG ontvangt bijna 1,5 miljoen euro van KWF voor onderzoek

Twee onderzoekers van het UMCG hebben een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Het gaat om…

5 uur geleden

Politie zoekt overlastgevende bestuurders van crossmotoren

De politie heeft beelden vrijgegeven van vijf bestuurders van crossmotoren die al enige tijd voor…

7 uur geleden

Coureur uit Hoogkerk crasht tijdens Speedweekend op Texel

De zondagmiddag van Bert Smit verliep afgelopen weekend iets anders dan hij gehoopt had. De…

8 uur geleden