Categorieën: Nieuws

Verkoop Pepergasthuis mag doorgaan

De verkoop van het Pepergasthuis door Lefier aan belegger Jan Berry Drenth mag doorgaan. De Autoriteit Woningcorporaties heeft dinsdagmiddag in een arbitragezaak besloten dat de bezwaren van de gemeente bij de verkoop van het Pepergasthuis afgewezen zijn.

De gemeente en de bewoners hebben nog een kans om het oordeel te veranderen. Volgens een woordvoerder van de Gemeente Groningen beraadt ze zich nog op de uitspraak, in samenspraak met haar juristen en advocaten. Hoewel de gemeente dit nog niet bevestigd, zal ze waarschijnlijk beroep aantekenen tegen het besluit.

Woningbouwvereniging Lefier heeft het pand verkocht aan belegger Jan Berry Drenth. Lefier vindt het pand te duur in onderhoud. Er is veel protest tegen de verkoop, omdat het Pepergasthuis tot het Groninger erfgoed behoort.

“Zeer teleurgesteld, maar niet verslagen. De gemeente overweegt beroep bij de rechtbank. Wij zien daar gronden voor”, aldus wethouder Roelant van der Schaaf.  “Een hart onder de riem ook voor de bewoners van het Pepergasthuis. Op kerstavond moeten horen dat de verkoop doorgaat is in dubbel opzicht naar”.

 

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Jammer. Maar als je bedenkt dat ditzelfde orgaan in het voortraject ook al akkoord was, niet echt verrassend. Dan zou deze Autoriteit namelijk moeten erkennen dat haar eerdere oordeel fout was. Haar blik op dit dossier was alleen daarom al niet voor onbevangen en neutraal. Dat is bij de rechter gelukkig wel zo. Dus dan maar in beroep.

  • Gemeente, KOOP HET PEPERGASTHUIS! eventueel met winst van de belegger!
    Wel 250,000.000 voor het forum en geen 4 miljoen voor dit cultureel erfgoed!!!!!??!
    Er zal binnen de krappe begroting dit toch in verhouding kleine bedrag toch wel ergens te vinden zijn.
    WAT IS BELANGRIJK.......

  • Tsjongejonge. Wat zijn we ineens begaan met dit monument dat ook bij verkoop niet verbouwd, gesloopt of op andere wijze aangepast mag worden. Net als alle andere duizenden monumenten die in particuliere handen zijn selectieve verontwaardiging en krokodillentranen. De politiek moet weer scoren over de rug van een hardwerkende en de nek uitstekende ondernemer. Schaamteloos en grotesk. En die reaguurders hierboven zijn geen haar beter.

  • Meneer Fred, we moeten heel ZUINIG zijn op de historische panden die nog resten. Weet u hoeveel Borgen en andere historische gebouwen en huizen er in Groningen (en Drenthe) zijn afgebroken zijn afgelopen eeuwen? Ik ben het met Veldkamp eens. Gemeente/ Provincie Groningen koop het Pepergasthuis. Die paar miljoen (meer) is een schijntje t.o.v. Het Forum (op de verkeerde plek gebouwd en verschrikkelijk duur voor wat je er voor krijgt. Het Forum is niet eens toegankelijk gemaakt om als scootmbielgebruikers zelfstandig naar de bibliotheek te gaan. Hoe is het mogelijk in deze tijd!)

  • Meneer Fred komt over als een typische foute vastgoedjongen: een simpele, kleingeestige LBO'er met de algemene ontwikkeling van een zachtgekookt ei die zich eraan stoort dat een (rijks)monument zijn drang naar korte termijnwinst in de weg staat. En overduidelijk niet snapt dat een monumentenstatus juist bedoeld is om de originaliteit van een gebouw te behouden. Koop dan geen gebouw met monumentenstatus, zou ik zeggen.

  • Laat ik hier ook nog eens de advocaat van de duivel spelen. Hoeveel van deze historische bouwwerken zijn gerealiseerd in de Gouden Eeuw, dus gerelateerd aan ons koloniaal verleden. Nu met name linkse mensen de culturele overblijfselen daarvan met geweld desnoods uit ons collectieve geheugen willen wissen, vraag ik mij af waarom ze zich zo fanatiek tegen de afbraak van deze vorm van koloniale uitbuiting verzetten.

Recente berichten

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

2 uur geleden

Broedvogelpopulatie in moeras- en zoetwatergebieden stijgt

Het aantal broedvogels in Nederland stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Sovon.…

2 uur geleden

Laatste trainingen FC Groningen voor promotiewedstrijd tegen Roda JC openbaar in de Euroborg

De eerste selectie van FC Groningen traint komende woensdag- en donderdagochtend in Euroborg. Beide trainingen…

4 uur geleden

Organisatrice afvaldumpingen op A7 moet tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan taxichauffeur uit Stad

De 30-jarige vrouw uit Oldehove, die in de zomer van 2022 afvaldumpingen organiseerde op de…

4 uur geleden

OM wil Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Het Openbaar Ministerie wil dat een 23-jarige Algerijn zeker vijftien maanden in het cachot verdwijnt.…

5 uur geleden

Boek over Grote Markt in de maak: gemeente zoekt verhalen en foto’s

Ter gelegenheid van de afronding van de nieuwe Grote Markt is de gemeente bezig met…

5 uur geleden