Categorieën: Nieuws

Aanpak hoofdstation kan nu beginnen

De verbouwing van het Hoofdstation van Groningen kan beginnen. Donderdag werd het contract tussen ProRail en Strukton Civiel ondertekend.

Zij werken nauw samen met Koen van Velsen architecten, Royal Haskoning DHV en kunstenaar Gabriel Lester. Hun ontwerp sloot het beste aan bij het monumentale karakter van het station. Strukton gaat de komende maanden aan de slag om het ontwerp definitief te maken en de werkzaamheden voor te bereiden.

De klus begint in de eerste helft van 2020, zoals het verhuizen van de winkelruimtes die nu op het perronplein staan en het verwijderen van de sporen op het huidige opstelterrein aan de zuidkant van het station. Daarna kan de bouw van de voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, perrons, busonderdoorgang en het busstation starten. Naar verwachting is de verbouwing van het station in 2023 klaar.

Het grote doel van het project is, te zorgen voor een goede bereikbaarheid van Groningen. Reizigers per trein, bus, fiets en te voet kunnen in de toekomst comfortabeler, sneller en gemakkelijker hun bestemming bereiken.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Wordt het slopen van het stadsbalkon ook meegenomen?? of moeten we daar jaren opwachten.
    Het stadsbalkon had nooit gebouwd mogen worden.

  • Ziet er goed uit!
    Maar deze plek zal deze plek niet zijn als er toch wel weer de nodige azijn zal worden uitgestort. Met uiteindelijk natuurlijk weer de bijna dagelijkse oprispingen van de usual suspects: 'klimaatontkenners' en andere onderbuikcomplotters :-) Komt u maar.

  • Het lijkt me een prachtig plan. Ik ga er dan wel van uit dat de nieuwe burgemeester er ook voor zorgt dat het Stadsbalcon wordt gesloopt. Hij was er indertijd verantwoordelijk voor dat dit gedrocht, er ondanks alle waarschuwingen, toch is gekomen.

  • Stadsbalkon afbreken, en veel meer groen.

    Zie maar twee boompjes. Ook omdat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering (hahaha) zomers om bomen met bijbehorende schaduw vraagt. Open ruimtes zijn paradoxaal genoeg een kenmerk van een stad, maar dit gegeven mag inzetten op behoud en aanplant van bomen niet verhoeden.

  • Leuk plaatje van de achterkant. Wordt nog veel leuker als straks honderden bussen zich elke dag weer door de (nog niet zo lang geleden versmalde) Parkweg moeten wurmen. Ga eens kijken rond 17:00 uur op de kruising Hoornsediep (O.Z.) en Parkweg hoe druk het daar nu al is. Maar goed, de gemeente geeft zichzelf hiermee willens en wetens het argument om straks nog veel meer woningen aan de Parkweg te slopen. Want dat is onontkoombaar.

    Om de toegang tot het het gebied achter het station te creëren, besloot men vanaf de Spaarnestraat (zijstraat van de Parkweg) richting het oosten een blok woningen te slopen; vanaf Rijwielhuis Klei. Maar waarom niet het eerste blok woningen tót áán de Spaarnestraat slopen? Dus het blok westelijk van de Spaarnestraat. Dan is de hele hoek Hoornsediep-Parkweg vrij van bebouwing en heb je een enorme entree. In de huidige opzet moet al het verkeer zich eerst door een versmald stukje Parkweg wurmen om dan ter hoogte van de Spaarnestraat het stationsgebied op te kunnen rijden.

    Uiteindelijk wordt dat een onhoudbare situatie. En op termijn gaat dat hoekblok er alsnog aan. Dat weten de planners en bestuurders dondersgoed, maar op deze manier kunnen ze meer slopen dan strict noodzakelijk was. En dat is dan de zgn. 'toegevoegde waarde' van de huidige opzet.

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

13 minuten geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

2 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

12 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

12 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

13 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

14 uur geleden