Categorieën: Nieuws

‘Wij maken het verschil, nu het kabinet nog!’

Een unieke staking in Den Haag: Jeugdzorg staakt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van hun bestaan. De minister moet volgens de organisaties nu oplossingen bieden voor alle problemen die in de jeugdzorg zijn ontstaan.

Een aantal jaar geleden besloot het kabinet namelijk om de jeugdzorg te decentraliseren. Gemeenten hebben nu de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Dit ging echter gepaard met flinke bezuinigingen, waardoor er meer werk voor minder mensen kwam. Jeugdzorg kampt nu landelijk met enorme personeelstekorten en overschotten aan werk, terwijl er geen budget is om dit op te vangen.

Medewerkers van Jeugdbescherming Noord zijn vandaag om 07:15 vertrokken met een bus richting Den Haag. Eerder liet directrice Nathalie Kramers al weten dat de nood hoog was: ‘Met zo’n grote werkdruk, heb je steeds meer jeugdbeschermers die een andere baan gaan zoeken. En dat is het laatste wat we moeten willen. Medewerkers lopen door al het extra werk op hun tenen en raken overspannen. Dat is dan weer schadelijk voor de gezinnen en kinderen die wij helpen, die hebben er baat bij dat een gezinsvoogd het volledige traject met hun door loopt.’

‘Medewerkers moeten zorg zelf betalen’

Een medewerker van Jeugdbescherming Noord laat weten: ‘Medewerkers worden ziek van de werkdruk, er zijn enorme wachtlijsten waardoor kinderen en ouders niet of te laat de hulp krijgen die nodig is. Er is wel geld toegezegd, maar dat is het gedeeltelijk terugdraaien van een hele grote bezuinigingsoperatie. Medewerkers moeten de zorg/ hun werk zelf betalen wat als een van de weinigen is er bij ons geen ruimte voor een fatsoenlijk CAO en geen loonsverhoging zoals door de regering steeds als nodig voor alle Nederlanders gewenst wordt geacht.’

Medewerkers van Jeugdbescherming Noord met protestshirts: ‘Wij maken het verschil, nu het kabinet nog!’

 

Bovenstaande video:  Een emotionele toespraak van een moeder die niet op tijd de juiste hulp kreeg.

Onderstaande video:  Een minuut stilte, gevolgd door het luchtalarm.

Casper Slotboom

Bekijk reacties

 • "Medewerkers moeten de zorg/ hun werk zelf betalen wat als een van de weinigen is er bij ons geen ruimte voor een fatsoenlijk CAO en geen loonsverhoging zoals door de regering steeds als nodig voor alle Nederlanders gewenst wordt geacht."

  Sorry maar ook in de GGZ en de ziekenhuizen is er weinig tot geen geld om de CAO afspraken na te komen en de werkdruk te verlagen zonder dat er ontslagen vallen en de wachttijden nog langer worden.

  Alle kabinetten van Rutte hollen de collectieve zorg uit. Maar een groot deel van de Nederlandse stemmers blijft stemmen op de VVD en is het met deze lijn van Rutte dus eens, anders zouden ze wel anders stemmen.
  Jeugdzorg, GGZ en de ziekenhuizen kunnen wel zeggen dat het anders moet maar als een groot deel van de Nederlanders op Rutte blijft stemmen interesseert het ze geen moer wat er gebeurt in deze sectors met de werknemers en de mensen die de zorg nodig hebben.

 • clubje corrupt !!!!!! en maar zeuren werk druk is te hoog wuhahahhahahahaha
  pleeggezinnen krijgen 500 aan 600 per kind toch te gek voor woorden dit daar bij die jbn noord klopt van geen kanten en kinderen en ouders de dupe

 • @edwin, eerder naar bed, geen alcohol of drugs en morgen geestelijk en lichamelijk gezond weer op en de formulering nog even checken. Zo is er geen chocola van te maken.

Recente berichten

Portugees Nuno Marques maakt selectie Lycurgus compleet

Volleyballer Nuno Marques is voor Lycurgus de laatste aanwinst voor komend seizoen. De 21-jarige Portugese…

26 minuten geleden

Kunstproject rond 140 jaar Noorderstation

Het was op 15 juni precies 140 jaar geleden dat de spoorlijn Groningen – Delfzijl…

29 minuten geleden

Kosten van een graf in Groningen flink gestegen; Esserveld is het duurst

De gemiddelde kosten van een graf in de provincie Groningen zijn afgelopen jaar met 170…

2 uur geleden

Ernstige zorgen over bouw permanente studentenwoningen Zernike: “Niet alle seinen staan op groen”

De fractie van Student & Stad maakt zich ernstige zorgen over de planning rond het…

5 uur geleden

Politiebureaus woensdag opnieuw gesloten vanwege actie

Voor de tweede keer in korte tijd zijn politiebureaus met een publieksfunctie woensdag gesloten. Het…

6 uur geleden

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden