Categorieën: Nieuws

“NAM dreigde gaskraan dicht te draaien”

De NAM heeft vorig jaar gedreigd de gaskraan voortijdig dicht te draaien. Daardoor zou de energievoorziening in ons land gevaar lopen. Dat meldt RTV Noord, dat in het bezig is van een geheim verslag.

Directeur Thijs Jurgens van de NAM zou dit hebben gezegd tijdens een gesprek over de aansprakelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning. De NAM wilde daarvan af.

Jurgens zei dat “zolang NAM de aansprakelijkheid houdt, NAM zal moeten acteren om de veiligheid zo snel mogelijk te garanderen. Zo niet, dan wordt NAM gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland.” Volgens de NAM was er geen sprake van een dreigement.

De politiek zegt geschokt te zijn door het nieuws. Sommige politici spreken van chantage. Ze willen een hoorzitting waarin het gaswinningsbedrijf uitleg moet komen geven.

NAM directeur Johan Atema zegt de insinuatie van RTV Noord absurd te vinden: “De suggestie dat NAM ooit heeft gedreigd de Groningen productie eenzijdig in te sluiten, is belachelijk. Ook de wijze waarop volksvertegenwoordigers reageren zonder enige wederhoor en NAM-collega’s wegzetten als harteloze schoften is mijns inziens ongehoord.” NAM zegt het document waar RTV Noord aan refereert niet te kennen. Ook het ministerie geeft in een schriftelijke reactie aan RTV Noord aan dat “het dreigement zoals door jullie genoemd is door EZK-medewerkers nooit zo gehoord of zo ervaren”.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Thijs Jurgens neemt het niet zo nauw met morele waarden en de wet, Thijs heeft een trackrecord van werkzaamheden voor Shell in uiterst dubieuze landen waar ze ook graag doen aan dreigen. Dat zit nog een beetje in Thijs, ik ben er dan ook van overtuigd dat hij zelf denkt dat hij niets fout heeft gezegd.

    Ik zal Thijs z'n respons alvast geven: 'het is uit z'n context gerukt' .

  • De NAM zegt in feite dat het bedrijfseconomisch niet meer verantwoord is het gasveld te exploiteren zolang de aansprakelijkheid voor bevingsschade alleen bij de NAM ligt. De overheid is als opdrachtgever ook aansprakelijk.Het moet dus ook niet als een dreigement, maar als een waarschuwing worden gezien. De bedrijfseconomische realiteit en de verontwaardigde Groninger die volledige compensatie wil voor alle reëlle maar ook irreële schade wil (boeit ons niet waar je het geld vandaan tovert. Dokken!) botsen hier. Kennelijk hebben ze dat in Den Haag nu ook ingezien en hebben een rekensom gemaakt en willen zsm het gasveld sluiten om zo veel mogelijk toekomstige aansprakelijkheidskosten te voorkomen. Den Haag denkt in de eerste plaats geld en begrotingen en vormt op basis daarvan pas een beleid waarbij ook de menselijke maat wordt mee genomen.

    @Doe. Goh verrassend je valt gelijk weer de man aan, in plaats van het beleid. Het maakt in de praktijk niet zoveel uit wie daar zit.

  • De politiek is weer eens geschokt. Dezelfde politiek die er alles aan doet om alles omtrent de gaswinning in diepe laden te verstoppen. Zelfs de contracten met Shell worden al tientallen jaren goed verborgen gehouden. Evenals de eerste onderzoeken over aardbevingen.

    Maar de politici zijn dan ook vooral acteurs. Vooral spelen dat ze geschokt zijn, daar zijn ze goed in. Terwijl heel Groningen inmiddels aardschokt.

    Politici die telkens maar geschokt zijn zien gewoon niet wat iedereen allang weet. Net als die schoolboeken in het salfanistische onderwijs. En ook wisten de burgers al tientallen jaren wat er in die kerken gebeurde met jonge jongetjes en meisjes. Maar dankzij verzuiling met politiek deden ze daar ook niets aan.

    Geschokte politic moeten eens uit hun safespace komen.

Recente berichten

Podcast Grote Markt 1: Twee jaar “Superlinks 1”, hoe staat het ervoor?

Twee jaar na de verkiezingen  praten Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout  in de podcast…

11 minuten geleden

CAO-akkoord voor 120 duizend schoonmakers en glazenwassers

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De…

52 minuten geleden

Donar begint woensdag aan play-offs voor landstitel

De spelers van Donar beginnen beginnen woensdagavond aan de laatste serie wedstrijden voor het landskampioenschap.…

2 uur geleden

Raad van State: gaswinningsbesluit 2023-2024 was niet goed gemotiveerd

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat heeft niet gemotiveerd waarom het Groningenveld in…

3 uur geleden

Drie ontwikkelaars stappen uit project Reitdieptoren

De bouw van de Reitdieptoren, bij de Reitdiephaven en Hoogeweg, gaat voorlopig nog niet van…

7 uur geleden