Categorieën: Nieuws

DUO stopt voorlopig met trackingsoftware in persoonlijke e-mails

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft zogenoemde trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte e-mails. Dat is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming, meldt De Volkskrant.

De krant schrijft: ‘DUO zou de verzamelde informatie in een rechtszaak kunnen gebruiken als bewijs dat een student een belangrijk bericht ontvangen heeft. De dienst geeft toe de trackingsoftware te gebruiken om bij een wijziging in de persoonlijke situatie van een student ‘het hele wijzigingsproces tot en met het afleveren van het formele bericht aantoonbaar te maken’ en de dienstverlening te verbeteren.

Na vragen van de Volkskrant is DUO in gesprek gegaan met de Autoriteit Persoonsgegevens, toezichthouder op de bescherming van persoonsgegevens. Voorlopig is de dienst gestopt met trackingsoftware in persoonlijke e-mails’.

 

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Belachelijk en criminele actie van het DUO, en worden er nog mensen aangepakt voor deze grove schendig van de privacy wetgeving.

    De grenslijn wat privacy regels aangaat word steeds een klein beetje opgeschoven totdat we in een compleet gecontroleerde staat leven.

  • Persoonlijk vind ik het allemaal meevallen, DUO wil alleen weten of een email goed is aangekomen en gelezen is.

    Of zijn aangetekende brieven ineens ook illegaal? Want daar weet je ook of een brief is afgeleverd, en aan wie en waar.

    "Tracking software" is in dit geval hoogstwaarschijnlijk niks anders dan een unieke code gekoppeld aan inhoud van de email, en als je de email opent dan wordt externe inhoud met de unieke code van een server opgehaald, en aan de hand van die code weten ze dat de email geladen/geopend is. Niks bijzonders, ze moeten weten dat je belangrijke informatie ontvangt.

    Overigens, vrijwel elk bedrijf doet dit al met hun marketing emails - open je de email van AH, Jumbo of CoolBlue en laat je de beelden tonen of klik je op een link, dan weten ze dat jij het geopend hebt, en ze hebben je gegevens (want die had je al ingevuld bij het aanmelden voor de newsletters), en ze weten je IP-adres en dus locatie.

    Nogmaals, als dit niet mag, dan mogen aangetekende brieven niet meer. Of pakketten die je via PostNL ontvangt.

  • Tja mensen proberen onder hun verplichtingen uit te komen door te zeggen dat ze de mail niet ontvangen hebben. Ik zou zeggen mensen zijn zelf verantwoordelijk een werkend e-mailadres aan duo te vestrekken. Verzenden is ontvangen. Echt belangrijke zaken gaan nog steeds per post.

  • Zo, die hebben wel lef zeg.
    Alsof ik zou zeggen dat ik voorlopig maar niet met 200km/h over de helperzoom rijd, omdat ik heb gehoord dat dat mogelijk wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn, en heel wellicht, illegaal.

    En je maakt mij niet wijs dat hier vantevoren niet even een advocaat naar gekeken heeft of dit mogelijk wel eens tegen de regels zou kunnen zijn. Dus wat mij betreft: pek en veren!

  • Je kunt gewoon het weergeven van plaatjes in je mail uitzetten trouwens. Als je bezorgd bent om tracking.

  • Two wrongs don't make a right.
    Het mag niet volgens de cookiewet. En als een overheidsdienst zich al niet aan de regels houdt, wat geeft dat voor signaal?

    En daarbij doen ze het stiekem. Ze kunnen ook gewoon een leesbevestiging meesturen een technische, of gewoon een verzoek in de mail zelf. Dat zal niet met iedere mail c.q. ontvanger werken, maar dan hebben ze pech.

  • Ik snap heel goed dat ze dit deden. Het is inderdaad vergelijkbaar met het controlemechanisme van een aangetekende brief.
    Hoe erg is het dat ze kunnen zien dat je een email hebt ontvangen en geopend. Ik vind het nogal vergezocht dat daarmee je privacy wordt geschonden.

  • @Alexander, appels met peren vergelijken.

    Aangetekend schrijven is voor de rechtbank een bewijs ( mits die is afgenomen ), een e-mail met ontvangstbevestiging echter niet om de simpele reden dat ook een ander je email kan openen in theorie of je kan gehackt zijn om een paar voorbeelden te noemen.

    In Amerika kan het zelfs je beroep zijn, dan ben je 'process server' van beroep, iemand die fysiek een brief aan je overhandigd ( meestal jurisprudentie ) en dat overhandigen kan overal gebeuren ( is dus niet plaats gebonden en rechtsgeldig voor elke rechtbank)

    Overigens is een IP adres nooit betrouwbaar te koppelen aan een locatie, iemand kan gebruik maken van een proxy adres.

  • @Doe - met andere woorden, de techniek die DUO toepast kan helemaal niet gebruikt worden om je privacy te schenden, want ze weten niet of jij het bent of waar je bent? Is het nou een grove schending van privacy, of niet? Consistentie in je argumenten is ver te zoeken.

  • Ja dat is wel degelijk, maar dat jij het nu nog niet snapt zegt mij dat een verdere discussie zinloze moeite is.

Recente berichten

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

3 minuten geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

1 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

2 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

2 uur geleden

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

3 uur geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

4 uur geleden