Categorieën: Nieuws

Aantal daklozen in gemeente Groningen gelijk gebleven

Het aantal daklozen in de gemeente Groningen is de laatste jaren stabiel. Dit in tegenstelling tot de landelijke trend: daar is het aantal mensen zonder vaste verblijfsplaats in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld.

Volgens Marita Schreur, directrice van opvangstichting Het Kopland, ligt het aantal daklozen in de gemeente al een aantal jaar rond de 200. Ze noemt een vernieuwde werkwijze als een mogelijke verklaring dat het aantal daklozen in de stad niet is toegenomen. “We hebben veel meer gekeken naar hoe we konden voorkomen dat mensen in een opvang terechtkwamen. We hebben interventiemedewerkers die gelijk in gesprek gaan om te kijken of iemand écht opgevangen moet worden, of dat er ook andere oplossingen zijn.”

Het aantal daklozen in heel Nederland is sinds 2009 sterk toegenomen. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2009 nog 17.800 mensen tussen de 18 en 65 jaar zonder vaste verblijfplaats. In 2018 waren dit er 39.300.

De laatste toename van het aantal mensen zonder huis in Groningen was in 2015, toen de Wmo ingevoerd werd. Vanaf dat jaar zijn gemeenten verantwoordelijk om daklozen te helpen. “Dat betekent dat de GGZ ook moest bezuinigen,” zegt Schreur. “Toen zag je dat mensen daar ook buiten de zorg vielen. En toen was een beetje de laatste fase van de economische crisis, daar hebben we ook last van gehad.”

Opvallend is ook de landelijke stijging van het aantal jongere daklozen. Dit is in dezelfde periode meer dan verdubbeld naar 12.600. Ook dat aantal is in Groningen stabiel. Groningen is een van de 13 gemeenten die meedoen aan het actieprogramma ‘Dak- en Thuisloze jongeren’ van staatssecretaris Blokhuis van VWS. Daarin gaan organisaties beter samenwerken en is het de bedoeling dat een jongere maar met één hulpverlener te maken krijgt. Het doel van het programma is dat binnen twee jaar geen jongeren meer op straat hoeven te slapen.

Danja de Jonckheere

Bekijk reacties

 • Het hoge noorden heeft De Amanpuri .. daar zit een deel van de uitgeprocedeerde daklozen...(op hoge kosten betaald door ons) belastinggeld ..
  Je hebt ze wel ( die daklozen) maar je ziet ze niet..
  Hypocriet gemeente bestuur ..kop in het zand politiek .
  Ach deze opvreters mag je niet meetellen Reneeetje
  Tuurlijk niet ..
  Kost maar een paar miljoen .

 • Geen Vondelpark maar m.i.v, 29 nov. a.s. wel HET MONSTRUM , een prima onderdak voor de dak-en thuislozen in deze stad.

 • @Rene - Ergens krijg ik het idee dat je zelf weinig belastinggeld betaald. Maar hoe dan ook, bekijk het dan even wat anders: JOUW belastinggeld word voor dingen gebruikt die jij nodig/nuttig vindt, belastinggeld van ANDEREN betalen de dingen die ZIJ nodig/nuttig vinden. Zo is alles goed weer?

 • Danke..@Alex..
  Ik weet.. men vind mij een beetje dom ..
  Bedankt dat ik weer wat "slimmer"...ben geworden ..
  Kan ik nu rustig gaan slapen...

 • Alexander van Buren.

  Niet raar dat illegale avonturiers uit onder andere Moldavië en Marokko wel in die boot in Eemshaven in de watten worden gelegd, en dat aan de andere kant er steeds meer Nederlanders op straat komen te staan?

 • Het is belachelijk dat de overheid uitgeprocedeerden uitzet bij de poorten van het asielzoekerscentrum in Ter Apel met hooguit een buskaartje naar de stad, zodat we hier met dakloze illegalen zitten.. Dat we daar een opvang voor realiseren is niet meer dan normaal. Het voorkomt grotere ellende, je houdt zicht op waar ze zijn en je kunt werken aan een terugkeer naar het land van herkomst. Eigenlijk vind ik dat een taak voor de rijksoverheid, maar die gooit het probleem over de schutting naar de gemeenten toe. Dat er nu heel schoorvoetend financiering voor komt is too late en too little. Hoe zit het trouwens met de huisvesting bij het opvangcentrum in het oude F1 Hotel. Die boot ligt al veel langer dan bedoeld aan het Eemskanaal. Zo moeilijk is het toch niet. Op het Suikerunie terrein konden ook honderden containers binnen een paar maanden geplaatst worden voor die andere buitenlandse gasten. Verder is het natuurlijk onzin om te stellen dat je maar 1 probleem tegelijk mag oplossen. Dakloosheid onder landgenoten is vaak een complexe problematiek en niet alleen een kwestie van het niet beschikbaar zijn van huisvesting.

 • Bedankt @VSH het lijkt als ik naar de reactie van jou bekijk niet de enigste ben .die "slimmer"..is dan de rest.
  Het is wel een zware opgave.."dat slimmer zijn".. De verantwoording..
  Ik probeer regelmatig ze "iets" te leren hier ..maar je wordt er soms zo moedeloos van, gehersenspoeld zoals ze zijn.
  Ook weet ik dat ze het er niet mee eens zijn ..dat hersenspoelen.
  Ik....zou geen hersenen hebben volgens velen ..gelukkig denk ik dan ..dan kan IK tenminste niet gehersenspoeld worden.;)

 • @ René.

  Brainwashing heeft absurde vormen aangenomen. Discussie daardoor kansloos. Je, kunt net zo goed tegen een muur praten. Elk kritisch denkvermogen lijkt uitgeschakeld, zelfs bij meer intelligente typen. Conformisme levert namelijk veel meer voordelen op dan het tonen van kritische zin. Conformeren als voorwaarde voor deel uit mogen maken van de kudde, voor materiële voorspoed en comfort. Onderaan de aperots staat een bord :"alleen betreden bij voldoende deugsaldo".

  Die lui in die boot moeten gewoon opgepakt worden en in op het vliegtuig naar Moldavië of Marokko gezet worden. Afgezien van dat Marokko ongeveer de beste inlichtingendienst van Arabische landen heeft, en daardoor Nederland kan helpen bij terrorisme-bestreiding, is er afgezien van onthouden van informatie, niets waarmee ze ons kunnen chanteren. Klaar met pro massa-immigratie van EU. Lui op schip door marechaussee op vliegtuig laten zetten. Schip gebruiken voor eigen dak -en thuislozen.

 • @VHS en Rene

  Haha, wat een gezwam. Alsof ze allemaal uit Moldavie en Marokko komen. Jullie geloven ook in chemtrails zeker?

Recente berichten

Raad roept gemeente op om te bemiddelen tussen demonstranten en RUG: “Dit is niet een taak van de gemeente”

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond het College opgeroepen om te bemiddelen tussen pro-Palestijnse…

4 minuten geleden

Einde aan Pro-Palestijns tentenkamp op Harmonieplein na ontruiming; agenten en gemeente ruimen puin

De bezetting en de daaropvolgende ontruiming van een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat betekende woensdagavond…

1 uur geleden

Woningen De Suikerzijde krijgen platte daken: “We doen architecten hier tekort mee”

Woningen in de nog te realiseren wijk De Suikerzijde Noordzijde krijgen hoofdzakelijk platte daken. Dat…

1 uur geleden

Gemeenten maken gehakt van Vluchtelingenwerk rond taallessen voor inburgeraars

De gemeente Groningen is niet te spreken over het werk dat Vluchtelingenwerk de afgelopen twee…

2 uur geleden

Wethouder wil meer camera’s ophangen op sportpark Esserberg: “In de toekomst zorgen voor meer reuring”

Op korte termijn wordt het cameratoezicht op sportpark Esserberg verbeterd. Dat heeft wethouder Inge Jongman…

3 uur geleden

Stormbaan Ten Post wordt voortgezet op terrein zwembad Ten Boer

De stormbaan en trainingslocatie die de afgelopen jaren ontstaan is in Ten Post wordt verplaatst…

3 uur geleden