Categorieën: Nieuws

GroenLinks: ‘Combineer vervanging gietijzeren leidingen met gasvrij maken wijken’

GroenLinks stelt schriftelijke vragen om te kijken of het vervangen van de gasleidingen kan worden gecombineerd met het gasvrij maken van wijken. Ook in Groningen liggen nog gevaarlijke leidingen. 

Ceciel Nieuwenhout, raadslid van GroenLinks en woordvoerder op het gebied van energie: “De meeste wijken van Groningen zijn al veilig, maar er zijn een aantal buurten en straten waar de oude leidingen nog moeten worden vervangen. Het zou zonde zijn als Enexis eerst investeert in het vervangen van de oude leidingen voor nieuwe leidingen, als we de leidingen daarna de grond uit willen om de hele wijk gasvrij te maken.”

Grijze gietijzeren gasleidingen zijn een gevaar: ze kunnen gasexplosies veroorzaken doordat er scheurtjes in kunnen komen. De netbeheerders zijn bezig met het vervangen van de leidingen, dit moet voor 2024 gebeuren. Groningen is van plan om in 2035 helemaal CO2-neutraal te zijn. In de wijktransitieplannen wordt gekeken welke wijken van het gas af kunnen en welke kunnen worden aangesloten op het warmtenet.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • En wie betaalt de overgang naar gasvrij, GL? De gietijzeren leidingen moeten zsm vervangen worden, en we hebben momenteel geen alternatief, dat weet GL dondersgoed. Goedkope propaganda dus.

    Bovendien is het met de nieuwe PVC-leidingen van Enexis best mogelijk dat waterstof ipv aardgas doorheen kan.

  • Lijkt me lastig in wijken met veel particulier woningbezit. Je wordt gedwongen te investeren omdat in jouw wijk toevallig het gasnet verouderd is, terwijl er over tien jaar wellicht betere en goedkopere systemen en zijn en je ketel wellicht nog maar een paar jaar oud is. Voor waterstof kun je uiteraard ook de huidige apparatuur niet gebruiken. Dat is wellicht een even grote investering als een warmtepomp en huis goed isoleren. Bovendien heeft een netwerk voldoende aansluitingen nodig om rendabel te zijn. Dan kun je waterstof beter gebruiken om elektriciteit op te wekken, in auto's en om warmtenetten op temperatuur te houden. Gasexplosies zul je dan ook veel minder hebben. Als je al op waterstof over gaat, moet je die via elektrolyse opwekken met overtollige wind en zonnestroom. Het kan ook uit aardgas gehaald worden, maar dan komt er alsnog co2 bij vrij en dat lost dus niets op.

  • Die oude gasleidingen liggen in oude wijken waar oude huizen staan. Juist bij deze woningen is het vrijwel uitgesloten om ze op korte termijn gasvrij te maken.
    Bij vrij nieuwe woningen die veel beter geisoleerd zijn is dit veel kansrijker, maar daar liggen juist weer geen oude gietijzeren gasleidingen.
    De gedachte van GL is sympatiek maar niet erg doordacht.

  • De stemmers in Groningen zullen het hier helemaal mee eens zijn. Anders zou GL en de partijen met nagenoeg dezelfde ideeën geen meerderheid hebben. En zometeen ook nog even wat Europese vliegtax betalen waar GroenLinks voor pleit in Europa.

    • Als jouw persoonlijke belangetjes, portemonnee en vliegvakanties er vooral maar niet onder lijden. Stel je voor!
      Ikke ikke, en de rest kan stikke.

      • Evert Jan, maak je maar geen zorgen, ik zal er geen kilometer minder om vliegen. En ik heb in ieder geval geen 3 kinderen zoals Jesse Klaver, wat veel meer negatieve invloed heeft.. Jesse is dus nog heel wat fouter bezig. En je geloofd toch niet dat die extra belastingen ook maar voor enig zinnig project gebruik gaan worden? Gelukkig wil Jessie niet van de studielening af, konden we nog meer voor zijn kinderen gaan dokken. Doen we toch wel; we betalen nu ook zijn dikke loon zodat hij nog lekker met de kinderen weg kan. Ik weet wat veel beter, kinderen van elle leeftijden verplicht een vliegticket en niet meer bij moeder op schoot. Kan hij vst beginnen al zijn kinderen te compenseren. Maar ik wil wedden, hij gaat nog even snel weg met het vliegtuig om papa vakantie ergens ver weg te houden.

      • Tuurlijk Willem, jíj doet alles goed en iemand anders alles fout... tot zover maar weer de samenvatting.
        En nageslacht baren is inderdaad zo ongeveer het slechtste wat je voor dit planeetje kan doen (ik heb zelf ook geen kinderen, mede daarom)... maar vliegen staat ook heel hoog op de lijst.
        Vlees eten ook trouwens, lang douchen bijvoorbeeld valt daarbij in het niet.

    • Je ziet het dus zelf ook Evert Jan.. Ik heb geen kinderen, geen auto, en ook geen dagelijks woon-werkverkeer in een vervuilende bus of trein. En dan zou ik maar alleen aan mezelf denken. In mijn ogen moet Jesse Klaver mij gewoon geld geven zodat hij dan zijn teveel aan kinderen kan compenseren. Maar het is juist anders, hij wil en kinderbijslag, kinderopvang, pappa dagen, nog meer weken zwangerschapsverlof op kosten van de baas, en voor de verkiezingen ook nog gratis geld voor de studie. En zometeen wellicht klagen als kinderen niet eer gratis mee kunnen vliegen op schoot. Dankzij dat beleid van Klaver gaan er beren dood op de noord of zuidpool, waar ze ook lopen.

      Jesse Klaver is juist iemand die alleen aan zichzelf denkt en daarna handelt. Hij zou moeten pleiten voor afschaffen kinderbijslag en alle vergoedingen die te maken hebben met het hebben van kinderen. En gewoon weer de pil en condooms in het pakket om kinderen te voorkomen.

      En dat allemaal voor 0,000000000000001 graad Celsius warmer ergens ooit misschien is in de toekomst.

  • Hmm, hebben ze een nieuw angstmiddel gevonden om van het schone gas af te gaan. Warmtenet is geen oplossing, duur in aanleg, duur in onderhoud, voor de consument belachelijk dure energieprijzen, je moet minimaal vloerverwarming erbij hebben om het aangenaam warm te krijgen in de winter (dus meer kosten voor stroom en warmtenet energie). Ik zie geen voordelen t.o.v. gas wat ook al duur is maar goedkoper dan een warmtenet.

  • Men blijft ons voorliegen, en het staat boven aan hun “Urgenda”….
    "hun verdien model"
    Terwijl ze het/onze geld in HUN zakken stoppen.... misbruik makend van de leugens en de angst die massaal gecreëerd is door de linkse klimaat maffia.

    Wie kent niet die mafklapper uit de USA ..Al Gore..?
    Als jullie nog steeds willen geloven, waar die Al Gore voor zou staan....
    ( de opwarming van de aarde) ..

    Dan moet men vooral niet vergeten dat zijn fortuin in 2001 tot 2016 is toegenomen sinds de oprichting van deze “ kruistocht”… beginnend met het bedrag van $ 2 miljoen dollar oplopend tot $ 100 miljoen -
    Dat is voornamelijk te danken als gevolg van de investering in NEP "green_ tech" bedrijven en de effectieve verduistering van bedrijven en tal van beurzen en leningen.

    Al Gore zal waarschijnlijk 's werelds eerste' Co2 miljardair worden ten koste van ons allemaal.
    Het gaat om het verdienmodel en het heeft niks met het klimaat te maken.
    Het is puur ondernemen en dat kunnen de Nederlanders als geen andere denk aan de gouden eeuw met z’n V.O.C en de handelsgeest die al eeuwen de Nederlander typeert.

    Tegenwoordig verdiend men het minste aan waterstof die door de al onder de grond liggend buizen zouden kunnen worden getransporteerd.
    De techniek is er, maar men probeert door middel van verwarring er zoveel mogelijk rendement (LEES GELD/WINST) uit te halen.

    Men heeft liever dat U te/veel betaald en er weinig voor terug krijgt, zodat men U zolang mogelijk aan het “energie”.. lijntje kan laten bungelen.

    Het milieu en klimaat zijn twee verschillende zaken.

    Het milieu wordt voor een klein deel bepaald door de mens ..het klimaat voor nog geen 0.00007% ( en dat is een ruime berekening) ..waarvoor U…. en Ik… straks 1000 miljard voor op moeten hoesten.
    Wat voor een minkukels besturen ons land ??
    Geestelijk een "beetje"..in de war ?
    Of heel geraffineerd ?
    De gevaarlijke leidingen vervangen in Groningen en overgaan op waterstof productie is het goedkoopste van allemaal.
    Een 100% groen .( als ik dit zo mag noemen) ..

    Ik ben bang dat uit de koker van dit Link(se) gemeente bestuur ..aangevreten door HET degeneratie gen, en zich uit naar de burger ( het plebs).. niet veel goeds zal komen.

    Ook zal men de portemonnee van deze Groningers nog verder plunderen uit naam van het milieu en Klimaat/WET HOAX.

    Kijk naar het ge eikel rondom de vergoedingen veroorzaakt door de aardbeving en z’n problematiek en de afwikkeling daaromtrent door onze “bestuurders”…

    We worden genaaid waar we bijstaan ..maar dat geeft niks ..U hebt op ze gestemd .. VVD… PvDa..D66.. SP..CDA.. GROEN LINKS enz enz ..dus U hebt niks te zeuren ....Uw keuze ..

    Ik wel ..Ik heb ook gestemd ..
    Ik blijf U informeren hoe het werkelijk zit.
    Het uiten van de waarheid ?? ( daar kunnen we over discuteren) wordt ook op de forum wel eens tegen gehouden.
    Het staat de moderatoren regelmatig niet aan van wat ik te melden heb en ze steken er hun opgeheven vingertje voor.
    Ik heb deze keer gestemd op FvD ..daarvoor op de PVV..
    Dus tegen de ( onuitvoerbare) onbetaalbare klimaatWET.
    Afspraken die niks meer te maken hebben met het milieu en waar het alleen maar draait om geld en bangmakerij.

    U …onwetende ? mensen en zelfs niks WILLEN weten of ( kunnen) bijleren en die zich al jaren laten verneuken door de klimaatlobby, daar gaat ons land kapot aan.

    Heb een linkje voor U.. het filmpje duurt maar 2 en halve minuut
    https://youtu.be/MeOp5LfrvdE

    Wordt wakker stelletje snurkers ..
    Een prettig weekend ( ondanks alles) gewenst voor iedereen .

Recente berichten

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

3 uur geleden

Hardlopers Lemmink en Hendrikse van Team 4 Mijl in de prijzen bij NK 10 kilometer

De atleten Nik Lemmink en Tom Hendrikse, beide van het Groningse Team 4 Mijl, hebben…

3 uur geleden

1J: Doek valt voor GRC Groningen, PKC’83 heeft kans op periodetitel

GRC Groningen is zaterdagavond in de voorlaatste competitieronde gedegradeerd uit de eerste klasse J. PKC'83…

4 uur geleden

Be Quick 1887 leeft nog na zege op Pelikaan S

Be Quick 1887 won zaterdagavond in eigen huis met 2-0 van het al gedegradeerde Pelikaan…

5 uur geleden

Agressieve man bedreigt omstanders met kapotte fles

Agenten hebben zaterdagavond op de Beren in de Korrewegwijk een agressieve man aangehouden die omstanders…

7 uur geleden

Dorpstoneel Westerbroek zoekt het door spelerstekort nu in de wijde omgeving: “kom erbij”

Al zo'n honderd jaar bestaat in Westerbroek, vlak over de gemeentelijke grens de toneelgroep Violeria,…

7 uur geleden