GroenLinks: ‘Combineer vervanging gietijzeren leidingen met gasvrij maken wijken’

nieuws
Foto: Pexels

GroenLinks stelt schriftelijke vragen om te kijken of het vervangen van de gasleidingen kan worden gecombineerd met het gasvrij maken van wijken. Ook in Groningen liggen nog gevaarlijke leidingen. 

Ceciel Nieuwenhout, raadslid van GroenLinks en woordvoerder op het gebied van energie: “De meeste wijken van Groningen zijn al veilig, maar er zijn een aantal buurten en straten waar de oude leidingen nog moeten worden vervangen. Het zou zonde zijn als Enexis eerst investeert in het vervangen van de oude leidingen voor nieuwe leidingen, als we de leidingen daarna de grond uit willen om de hele wijk gasvrij te maken.”

Grijze gietijzeren gasleidingen zijn een gevaar: ze kunnen gasexplosies veroorzaken doordat er scheurtjes in kunnen komen. De netbeheerders zijn bezig met het vervangen van de leidingen, dit moet voor 2024 gebeuren. Groningen is van plan om in 2035 helemaal CO2-neutraal te zijn. In de wijktransitieplannen wordt gekeken welke wijken van het gas af kunnen en welke kunnen worden aangesloten op het warmtenet.