Categorieën: Nieuws

Spoeddebat versterking huizen oostkant Stad

Het CDA en de SP hebben een spoeddebat aangevraagd over de mogelijke versterking van woningen aan de oostkant van de stad. Afgelopen week meldde RTV Noord dat met name huizen in Lewenborg en Beijum een licht verhoogd risico lopen. Het zou gaan om ongeveer 1.200 woningen.

Naar aanleiding van de berichtgeving liet het college van B&W weten niet verrast te zijn: “Voor de zomer zagen we in het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen al dat delen van de stad mogelijk risico zouden lopen. Dus het is niet helemaal nieuw,” is de reactie die bij RTV Noord valt te lezen. De SP en het CDA zijn niet blij met het feit dat het college al voor de zomer op de hoogte was over het mogelijke risico, en vragen daarom een debat aan.

De oppositiepartijen willen onder andere weten of het college van B&W de bewoners van de betreffende gebieden al heeft geïnformeerd over de situatie, of hoe ze dat nog gaan doen. Daarnaast willen de partijen weten of het college met een plan van aanpak gaat komen, zodat de versterkingsopgave beter van de grond komt.

Het debat vindt aanstaande woensdag 14 november om 16.00 plaats in de Nieuwe Raadzaal.

 

Wouter Holsappel

Bekijk reacties

  • Laat B&W maar van alle wijken alle informatie verstrekken.
    In de Noorderplantsoenbuurt zijn 200 woningen kapot.

    Mevrouw Kiki

    • Ja Kiki, als het geld er eindelijk is uit Den Haag moeten we vooral de Noorderplantsoenbuurt als eerste aanpakken. Laten we beginnen met jouw huisje. De Kiki-niet actie heeft te lang geduurd, er is zoveel kapot. Ik vindt dat er geholpen moet worden met een bedrag-ineens, kun je eindelijk met pensioen. In jouw activisme heeft de iepenziekte zo gewoekerd dat je blijkbaar alleen nog ‘me first’ kunt stamelen. .

  • Bah, een spoeddebat eisen! Het is een tenenkrommend machtsspelletje, borstklopperij, heisa en demagogie over de mogelijke bijwerkingen van een te verwaarlozen risico. Ja, er kan in Beijem en Leeuwenborg op lange termijn ook eens een scheurtje in een gevel ontstaan of een deur gaan klemmen. Nou en? De wereld bevindt zich sowieso op een kantelpunt met zoveel aan risico’s die we lopen. Laten we toch eerst alle middelen die beschikbaar komen, inzetten voor de mensen die direct gevaar lopen, laten we ons NU! werkelijk bekommeren over de slachtoffers rond Loppersum, wiens huizen al jaren gestut moeten worden en waar moeders geen bord eten meer op het tafelzwilk durven zetten.

  • Ja laten we inderdaad een paar honderd miljoen in oude jarenzeventighuizen stoppen vanwege een minuscuul kansje dat er ooit een scheur in komt. Je kunt het geld net zo goed gelijk door de plee wegspoelen.

  • Mee eens. Er is ook een kans dat door een megastorm huizen onder water komen te staan in de provincie. We gaan daarom toch ook niet alle huizen ophogen. Zo gaan de kosten behoorlijk uit de hand lopen ....

  • Wat een overtrokken gedoe over de kans op een scheurtje in een lelijk huis.
    Ze zullen wel heel blij zijn in Beyum en Lewenborg met dit soort acties, hierdoor worden woningen in deze wijken nog onverkoopbaarder.

  • Nou Jack, ik ben juist blij als er informatie komt. Als ik dan een nieuwe woning koop in een wijk weet ik tenminste waar ik aan toe ben. En inderdaad, de huizen daar zullen door dit bericht nog wat onverkoopbaarder zijn, want ik en vele anderen, kopen ze zeker niet. Laat de overheid dus maar vast beginnen met compenseren. En ook al zou het dan gaan om 'minieme schuren', dat miniemie betekend dat je geld bij de overheid moet zien te halen en dat kost heel veel tijd en ga je van kastje na de muur. Je hele leven zal je denken dat als er een sterkere aardbeving komt dat er kans is dat je huis moet worden ontruimd en dan vele jaren kan gaan wachten op je geld, wonend in een met balken ondersteund krot. Als de gemeente nu eens 50.000 meebetaald als ik daar een woning koop als compensatie voor de koper. Dan doe ik het misschien.

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

2 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

2 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

3 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

4 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

6 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

8 uur geleden