Categorieën: Nieuws

RuG onderzoek: “Landjepik groot probleem”

Honderden huishoudens in Nederland maken illegaal gebruik van gemeentegrond. Dat blijkt uit onderzoek van Björn Hoops van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoops deed voor zijn onderzoeksrapport ‘Landjepik in Nederland‘ onderzoek in vijf Nederlandse gemeenten naar illegaal gebruik van gemeentegrond. “Illegaal gebruik houdt in dat een burger gemeentegrond gebruikt zonder eigenaar te zijn en zonder met de gemeente afspraken hierover te hebben gemaakt”, vertelt Hoops. Uit het onderzoek blijkt dat tussen de acht en tachtig procent van de huishoudens zich hier schuldig aan maakt. In bijna alle gevallen gebruiken mensen de gemeentegrond om de tuin, de oprit of de woning uit te breiden. Niet alleen gemeentegroen, maar ook stoepen, woonerven, fietspaden en openbare wegen worden op grote schaal betrokken bij particuliere tuinen. “Gemiddeld betreft het twintig tot 45m², maar soms ook meer dan vierhonderd m².”

Volgens Hoops is een wetswijziging nodig om het verlies van overheidsgrond en conflicten te voorkomen. “Er zijn meerdere opties om te verzekeren dat de gemeente toegang houdt tot de gronden met een publieke functie. De wetgever zou bijvoorbeeld de verjaringsverkrijging van dergelijke gronden kunnen uitsluiten zoals in België, Frankrijk of Italië gebruikelijk is.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Tussen de 8 en 80 %? Wat is dat voor onderzoek? En een groot probleem? Alle tuintjes staan netjes ingetekend bij het kadaster. Gewoon een kwestie van handhaving.

  • Vaak is het ook een overpad. Of een stuk grond op een middenterrein tussen de huizen. Vaak in oude buurten. En dat is door de jaren zo gegroeid. Schuldig en illegaal zijn dan ook grote woorden. Nu wordt het ook goed onderhouden zonder dat de gemeente er een omkijken naar heeft. Tel uit je winst als gemeente.

  • Wet en regelgeving en handhaving blijken niet tot de kerntaken van de grootste partij in deze gemeente te behoren, tenminste als je moeder overste van deze partij mag geloven wat haar onderdaan Jesse K. vanavond nog eens bevestigde partij. Nu Groen slinks als grootste partij in deze gemeente dit bevel ook uit zal moeten gaan voeren, ben ik benieuwd of verworven tuintjes wel tot de core business van het nieuw te vormen college zal gaan behoren

    • Het zit diep hè? Overigens bevordert de gemeente de aanleg van geveltuintjes en participatie van de burger in openbaar groen actief. Dus ik denk niet dat ze dat nu ineens gaan verbieden.

Recente berichten

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

26 minuten geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

1 uur geleden

Camera’s en schijnwerpers geplaatst bij Academiegebouw RUG vanwege pro-Palestijnse acties

Voor het Academiegebouw op het Broerplein zijn woensdag aan het einde van de middag camera's…

2 uur geleden

Drentse politiek enthousiast over inzetten studenten als buschauffeur

De politiek in de provincie Drenthe ziet het als een mogelijkheid om studenten in te…

2 uur geleden

Concerthuis in Poelestraat uitgeroepen tot Nationaal Chemisch Erfgoed; ’s werelds eerste elektrische voertuig werd hier gepresenteerd’

Nu is het vooral een kroeg met een alom bekend terras in de Poelestraat. Wie…

4 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Vandaag begint in de binnenstad de Meikermis. Eerder deze week was de opbouw in volle…

4 uur geleden