Nu is het vooral een kroeg met een alom bekend terras in de Poelestraat. Wie wat verder teruggaat, kent het Concerthuis nog als bioscoop Images. Maar voor de scheikunde in Nederland neemt het Concerthuis ook een belangrijke plek in. De historische afdeling van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) heeft het pand daarom uitgeroepen tot Nationaal Chemisch Erfgoed.
Op 13 juni vindt de onthulling plaats van een officiële plaquette op het pand. Naast een feestelijk proostmoment vinden er ook verschillende lezingen plaats over het belang van dit pand.
En belangrijk was het Concerthuis zeker voor de Nederlandse scheikunde, stelt de Chemie Historie Groep van de KNCV. Het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (KNG) werd in 1801 opgericht als het Natuur- en Scheikundig Genootschap door onder andere Theodorus van Swinderen en de scheikundige Sibrand Stratingh (1785-1841). Nadat de gehoorzaal van het gymnasium te klein werd, werd het Concerthuis de vaste vergaderplaats voor het genootschap. De KNG is nog steeds de eigenaar van het pand.
Stratingh, één van de twee oprichters, is geen onbekende in scheikunde, maar is nu vooral bekend vanwege één van zijn uitvindingen: in 1834 bouwde hij een elektrisch karretje, wat wordt gezien als de voorloper van de moderne elektrische auto. In het Concerthuis presenteerde Stratingh zijn uitvinding. Ook deed hij hier experimenten met collega’s van het genootschap.
De vrouwen van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond in Amsterdam met 3-1 verloren van Os Lusitanos.…
De afwisseling van zon en wolkenvelden van vrijdag zet zich komend weekend door. Ook de…
Na Club Bordeaux laat burgemeester Koen Schuiling ook de Vinkhuizen Bar de deuren dicht houden.…
Het nieuwe munitiedepot van Defensie zal waarschijnlijk niet in het aardbevingsgebied in Groningen komen. Staatssecretaris…
Wordt het een terugkeer van Donald Trump of zal Kamala Harris de eerste vrouwelijke president…
Vanaf volgende week voert Waterschap Noorderzijlvest, in samenwerking met de gemeente Groningen, werkzaamheden uit aan…