Categorieën: Wijken

Meer Stadjers willen vuurwerk bij Oud en Nieuw afschaffen

De weerstand tegen de vuurwerktraditie tijdens Oud en Nieuw groeit. Dit blijkt uit een enquête van de gemeente Groningen aan het Stadspanel.

Het aantal ondervraagden dat van mening is dat de vuurwerktraditie rond Oud en Nieuw moet worden afgeschaft, is toegenomen van 51% naar 59% ten opzichte van eenzelfde enquête uit 2016.
Ruim de helft van de respondenten geeft aan dat zij tijdens oud en nieuw geen vuurwerk afsteken. Dit is hetzelfde beeld als dat in het onderzoek van twee jaar geleden naar voren kwam.

“Ruim je eigen afval op”

62% van de ondervraagden vinden dat de gemeente na afloop het vuurwerkafval snel genoeg opruimt, maar bijna alle ondervraagden (96%) zijn van mening dat inwoners zelf hun eigen afval moeten opruimen.

De meeste ondervraagden vinden het een goed idee dat er een centrale vuurwerkshow georganiseerd wordt door de gemeente, maar 58% verwacht hier niet bij aanwezig te zullen zijn. Wel verwacht 68% dat een centrale activiteit in de wijk de vuurwerkoverlast zal terugdringen.

Het Stadspanel bestaat uit een grote groep Stadjers, die zich hiervoor hebben opgegeven. Dit onderzoek vond plaats onder 3066 Stadjers, waarbij de meerderheid 30 jaar en ouder was.

 

Rick van der Velde

Bekijk reacties

  • Deze enquête zegt helemaal niets omdat er te weinig aan meedoen, het het geen correcte afspiegeling is van alle bewoners van de stad en zo kan nog wel even doorgaan. Als je deze cijfers zou inleveren bij een wetenschappelijk bureau dan wel universiteit gaan ze eerst heel hard lachen om vervolgens de opgeklopte cijfers weer terug te geven met het advies om eerst een deugdelijk onderzoek te houden.
    En mensen die begin te zeuren over de huisdieren kan ik dit zeggen een dier hoort niet in een huis en het maakt je zeker geen dierenvriend.

  • Hoeft van mij niet afgeschaft. Wel beperken tot van 00.00 to 01:00. Eerder of later afsteken kost je minimaal 500 euro en een lik op stuk taakstraf. Op 1 januari in de opruim-crew met een oranje hesje vuurwerkresten en andere oud en nieuw rotzooi opruimen. Vuurwerk van te voren bestellen en alleen tussen 15.00 en 18.00u op 31 december afhalen. Iedereen die voor 31 december 15.00u ook maar een rotje afsteekt krijgt een boete van minimaal 2000 euro en een taakstraf van minimaal 40 uur. Alle vuurwerk dat niet gebruikt is op 2 januari weer inleveren ter vernietiging want bezit is vanaf 3 januari weer illegaal. Overtredingen leveren ook een verbod op het aanschaffen van vuurwerk op voor een periode van 10 jaar.

  • Evenals met roken verschuift de publieke opinie mbt het zelf afsteken van vuurwerk. Duidelijk is dat de nadelen steeds meer worden gevoeld. Het is gevaarlijk, slecht voor het milieu, slecht voor COPD-patienten en slecht voor (huis)dieren. Bovendien wordt met behulp van vuurwerk bezittingen van anderen vernield.
    Het stadspanel bestaat uit duizenden mensen en is wellicht niet 100% representatief maar geeft wel een goede indicatie van de opvattingen van de Stadjers.
    Misschien is het ook goed dat onderzocht wordt in hoeverre het stadspanel een afspiegeling van de groninger bevolking vormt en dat vervolgens ook met de resultaten daarvan getracht wordt om de resultaten nog representatiever te laten zijn.
    Ik vermoed dat ouderen, studenten en laagopgeleiden wel eens ondervertegenwoordigd zouden kunnen zijn. Of dat veel invloed op de uitkomsten van onderzoeken heeft is lastig te voorspellen.

    • Jack, het is algemeen bekend dat laagopgeleiden praktisch nooit aan enquêtes meedoen en dat zijn vaak wel de mensen die het vuurwerk afsteken dat zie je o.m. terug in de wijken waar het meeste vuurwerk word afgestoken.

      En zo zijn er meer groepen die nooit meedoen, daarom zitten al die enquête en peiling bureau's er altijd zoveel naast omdat ze geen input hebben van de desbetreffende groepen, die groepen zijn bij elkaar zo groot dat zelfs een paar correctieve parameters toevoegen geen enkele nut heeft.
      Daarom is deze indicatie/enquête totaal niet bruikbaar, ik zou zeggen laat vuurwerk vrij maar maak vrije zones waar nodig en daarbij bedoel ik dus o.m. alles binnen de Diepenring. Overigens is de lawaai overlast vanuit het stadspark tijdens evenementen tien maal hinderlijker.

      Ik steek zelf geen vuurwerk meer af maar ik weet wel dat ik in mijn puberjaren enorm veel lol mee gehad hebt en wie ben ik dan om dat nu te gaan verbieden voor anderen.

      • Bijna alle overlast van vuurwerk komt voort uit illegaal vuurwerk. Harde knallen die nu ook al weer te horen zijn. Ik denk dat ook de meeste vernielingen worden gemaakt met die harde klappen.

      • Tinus, dat klopt helemaal. De harde knallen zal je blijven horen ook al verbied je al het vuurwerk, al snappen heel veel wijsneuzen en politici dat niet.

        Het meeste van het illegale vuurwerk komt uit Polen, Tsjechië en België en word massaal aangekocht in de zomer maanden via webshops en dan zijn er nog de handelaren die met bestelbussen vol de grens overrijden terwijl de politie en douane pas in December actief daarop gaat rechercheren.

        Polen, Tsjechië, Spanje om een paar landen te noemen hanteren compleet andere vuurwerkregels omtrent hoeveelheid van kruit, types van kruit, verkoop aan particulieren, leeftijd, verkoopperiode ( Polen, Tsjechië en Frankrijk o.m. het gehele jaar ) In Spanje en Italië zijn hele dorpen bezig met het zelf fabriceren van zwaar vuurwerk voor hun eigen dorp/stad feesten.

      • Je veronderstelt wel heel veel.
        We hebben allebei geen idee hoe het stadspanel precies is samengesteld. En we weten ook niet zeker of de ene of de andere groep eerder voorstander of tegenstander is van vuurwerk.
        Duidelijk is wel dat de tegenstand groeit. En dat onafhankelijk van de voorkeur van burgers van deze stad er grote nadelen aan vuurwerk zijn verbonden. Vraag dat maar na bij vuurwerkslachtoffers of bij COPD-patiënten. En natuurlijk bij de vogels en huisdieren.
        Ongeacht of een meerderheid wel of geen liefhebber van vuurwerk is vind ik dat we er mee moeten stoppen omdat voor een minderheid de nadelen wel erg groot zijn. Dan moeten de belangen van de minderheid zwaarder wegen.

      • Volkomen eens met jou posting. Heb zelf ook al jaren geen vuurwerk van dichtbij gezien, zal mede veroorzaakt zijn doordat ik m`n handen heel moet houden i.v.m. m`n werk, maar ook de overlast welke ik onbewust anderen veroorzaakt heb, zal dit versterkt hebben. Toch kan ik mij goed verplaatsen in de huidige jeugd welk vuurwerk afsteken, enkel denk ik niet dat in onze tijd er zoveel bewust verniedl werd.

        Maar terugkomend op de enquete, ik las gisteren een x aantal uitslagen van de door deze gemeente gehouden enquetes, o.a. waar het om fietsers in deze stad gaat. Heb nog nooit zo verbaasd en toch ook lachwekkend naar een uitslag gekeken, er kwam namelijk uit naar voren dat fietsers de rotonde aan de Korreweg het meest gevaarlijk vonden.

        Ik dacht: ga je als fietser aan de geldende verkeers- en voorrangsregels houden en deze rotonde wordt binnen een week de meest veilige rotonde van Nederland en het zal gelijktijdig de ergernis van menig automobilist of andere op de rotonde rijdende verkeersdeelnemer met 99% doen dalen.

      • @Jack

        Waar baseert u eigenlijk op dat de weerstand groeit?

        Gaat u me nou echt wijsmaken dat u de vogels heeft gevraagd wat ze er van vinden? Zijn onweersbuien dan ook ondragelijk voor de vogels?

        Wilt u ook wijsmaken dat de minderheid zoveel leed ondervind van die 7 uurtjes op een heel jaar ?. Er wordt een heel jaar lang rekening gehouden met deze mensen, wordt de vuurwerkliefhebber ook nog iets gegund? Of is het principe geven en nemen niet bekend bij deze minderheid. Laat dat maar even inzinken.

      • @Wiers
        Ik baseer me op de informatie in het artikel. Daarin wordt een stijging van 8%punt van het aantal tegenstanders genoemd.
        Je hoeft de vogels er niet naar te vragen, er is onderzoek in overvloed dat de negatieve invloed aantoont op vogels en andere dieren.
        @Laurence
        Er zijn meer ouderen dan jongeren die hebben meegedaan. Dat enkele feit maakt niet dat de uitkomsten niet representaief zijn. De vraag is of gecorrigeerd is naar onevenwichtigheden in de steekproef. Dat wordt niet duidelijk.
        Dat er veel illegaal vuurwerk in omloop is alleen maar een ondersteuning voor een algeheel verbod, controle is dan heel wat eenvoudiger.
        Net als met roken zal vuurwerk langzaam steeds minder acceptabel worden. Over een aantal jaren zal iedereen zich afvragen waarom zo’n gekke gewoonte nog zo lang heeft bestaan. Zeker wanneer je bedenkt dat al die troep in het milieu terecht komt en de vuurwerkafstekers vaak niet degenen zijn het opruimen.

      • @jack

        Die informatie is dus niet representatief aangezien er bijna geen jongeren hebben gestemd en er geen weging is geweest.

        Onderzoek gesubsidieerd door GroenLinks en partijen de dieren zeker? U gaat niemand wijsmaken dat dieren in die 7 uurtje meer stress ervaren dan van een heel jaar door onweersbuien die vaker voorkomen dan vuurwerk. Ik ga er ook vanuit dat u geen vlees nuttigs aangezien u zich zo bekommert over de dieren.

        En nee betutteling is geen oplossing, de handhaving faalt nu ook al.

        Hoe komt u erbij dat door en totaalverbod het allemaal wel goed komt? Er wordt nu de maand voor O&N al veel illegaal afgestoken en dit zou net zo makkelijk op te sporen moeten zijn volgens u. Toch heeft handhaving het niet onder controle.

        Een verbod zal juist het ergens maken en iedereen de illegaliteit indrukken.

        Nogmaals waarom maakt u zich zo druk om legaal vuurwerk 7 uurtjes in een heel jaar. ?

        Waarom zet u zich niet in voor een alcohol verbod welke elke jaar meer slachtoffers eist dan vuurwerk in 10 jaar!
        U redeneert dat vuurwerk maar een rare gewoonte is maar is het nuttige van een vloeistof die ons eigenlijk vergiftigd eigenlijk nog niet gekker? Ik hoor u daar niet over.

        geven en nemen maar betuttelaars zoals u kennen allen het begrip nemen.

    • 80% van de panel leden zijn 35% of ouders, de jongeren zijn total niet gerepresenteerd in deze panel. Dus neem alsjeblieft deze uitslag met een flinke korrel zout.

  • Wat een onzin weer.. het moet eens afgelopen zijn met al dat gezeik in nederland zet je eens samen in voor belangrijke dingen inplaats van een vuurwerkverbod of andere kut onzin. Elk jaar weer hetzelfde gezeik om 1 dag !!! Jullie vergallen een traditie voor anderen dat je zelf niet van vuurwerk houdt prima maar laat andere mensen er gewoon hun plezier aan beleven ! Tenslotte brengen ze elk jaar weer voor zown 60 miljoen in het laadje. Als je huisdier er last van heeft komt het 100% door hoe jij erop reageerd heb zelf een aantal dieren en geen 1 heeft er last van. Schaf wielrennen ook maar af dan, verschrikkelijke lui fietsen op de openbare weg..levensgevaarlijk en zorgt ook nog eens voor overlast. Zo kan je alles afschaffen.. ga zo door mensen straks is er niks meer over van nederland.

  • Ieder jaar hetzelfde gezeur is maar 1 keer per jaar en als nederland zelf die harde knallen zou verkopen zouden ze zelf de belasting centjes in hun zak steken en dan is het geen illegaal vuurwerk meer nederland is een zeik land aan het worden eerst zwate piet en dan weer vuurwerk wat is hierna

  • Wat is er nog "leuk" aan legaal consumenten vuurwerk? De knallers van tegenwoordig zijn meer van het niveau trektouwtjes en het siervuurwerk stelt ook niks voor tenzij je diep in de buidel tast en dan nog stelt het weinig voor.

    De overlast komt voornamelijk van illegaal vuurwerk.

    Verdere nadelen van vuurwerk in het algemeen.
    Rotzooi.
    Vernielingen.
    Letselschade.
    Overlast voor (huis)dieren en met name ouderen.
    Kosten inzet hulpdiensten.

    Daarom zou ik zeggen verbieden en zorg voor 1 grote professionele show verzorgt door de gemeente bijvoorbeeld. Al het geld dat uitgespaard wordt door de overlast van particulier vuurwerk kan in zo'n show gestopt worden. Gooi er een oud en nieuw avondfeest tegenaan en gezelligheid en saamhorigheid all together. Of meerdere kleinere professionele shows per buurt kan ook natuurlijk.

    En professionele bedrijven kunnen en mogen ook zwaarder en mooier vuurwerk afsteken.

    En bij verbieden consumenten vuurwerk is het illegale vuurwerk ook makkelijker te handhaven omdat dan elke knal illegaal is en daardoor makkelijker op te sporen. Net als bij vuurwapens.

  • Wat een onzin. Wij als vuurwerkfanaten houden al 364 dagen rekening met de rest en die ene dag, beter nog 8 uurtjes maar in een heel jaar zeiken ze om wat overlast.

  • Vuurwerk heeft zóveel nare kanten, en dat voor hooguit een paar uur genot.
    Verbieden gaat (nog) vrij ver, maar vuurwerkshows afgestoken door professionals op bepaalde locaties lijkt me voorlopig een prima oplossing.

Recente berichten

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug, N7 afgesloten (update)

Voor de tweede keer woensdagavond zijn er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

8 uur geleden

Warme donderdag eindigt mogelijk met regen- of onweersbui, daarna koeler en meer kans op neerslag

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen houdt in ieder geval nog één…

11 uur geleden

Studente sleept RUG voor Raad van State vanwege vermeende fraude tijdens tentamen

Een 23-jarige student rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft haar opleider voor de rechters van…

11 uur geleden

Hoge Euvelgunnerbrug heeft weer bijna een half uur nodig om open en dicht te gaan

Het blijft aanmodderen met de aansturing van de Hoge Euvelgunnerbrug. Woensdagavond kostte het zo'n 25…

12 uur geleden

Fracties pleiten voor behoud ijsbaan, ondernemer noemt het een enorme doos die niet past op Kardinge

Ondanks dat het niet op de agenda stond werd een vergadering in de raad over…

12 uur geleden

Vol Noorderplantsoen juicht brandweer toe terwijl eerste containerbrand van het jaar wordt geblust

Onder gejuich van een volle zonneweide in het Noorderplantsoen wist de brandweer woensdagavond haar eerste…

13 uur geleden