Categorieën: Nieuws

Code Rood wil dat politie stopt met ID-controle

Zaterdag kwamen circa vierhonderd mensen af op het Code Rood kamp. Vier mensen werden aangehouden omdat ze hun ID niet wilden tonen.

Het het anti-gaswinningskamp in Leermens schrijft: “Het is ons duidelijk geworden dat de politie een enorme surveillance operatie gestart is rondom het actiekamp. Er is enorm veel politie aanwezig in de regio, ook van buiten Groningen. Ook worden mensen gefilmd en om ID bewijzen gevraagd die per fiets of trein onderweg zijn naar het actiekamp. Tot in België toe. Wij willen iedereen er op wijzen dat de politie om ID kan vragen, en dat mag je weigeren. Het sommeren van een ID kan alleen bij verdenking van een misdrijf. De politie heeft niet het recht om dat te doen voor mensen die gewoon naar het kamp gaan. We hebben vernomen dat er tweemaal twee mensen zijn aangehouden voor het niet tonen van hun ID. We vragen mensen ons juridisch team te melden als ze last hebben van de politie, en we roepen de autoriteiten op om met deze operatie te stoppen.”

Dinsdag 28 augustus is een zitblokkade gepland bij het NAM tankenpark in Farmsum met als doel de gaswinning ernstig te ontregelen.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Houden zij er wel rekening mee dat je te allen tijde een identiteitsbewijs bij je MOET hebben? Dus hier is wellicht sprake van twee dingen. Het weigeren van het tonen van je identificatie is één ding, het niet bij je hebben is wat anders - en is strafbaar.

    Die oproep was dus onverantwoordelijk in mijn ogen. Een fout van de organisatie.

    • Het klopt dat je het bij je moet hebben daar in tegen gaat de politie totaal in de fout door zonder verdachtmaking er om te vragen.(Allemaal vastgelegd in het wetboek)
      Het is pure intimidatie wat je alleen in dictatoriale regimes ziet,net zoals ze bij de actievoerders thuis langs gingen.

      Dit soort praktijken moet onmiddellijk de kop worden ingedrukt,misschien moeten de agenten en haar half gare leiding eens een les krijgen dat ze dienders zijn,betaald door de bevolking om te dienen.

      En dan vinden ze het vreemd dat er al minder respect voor de politie is,welnu ik persoonlijk heb er nooit respect voor
      ze gehad en zal het ook nooit krijgen.Ik heb in mijn leven genoeg gezien en meegemaakt om tot deze conclusie te komen.

  • De politie legt alvast de mensen vast op beeld mochten er in de toekomst ernstige calamiteiten optreden,en dat insteekpunt is bij voorbaat al geheel fout.
    Zonder gegronde reden vragen om een ID te tonen is een vorm van intimidate wat nooit geoorloofd mag worden,dit zijn dezelfde tactieken die gebruikt worden in onrustige landen en dictatoriale regimes.
    Politie agenten zijn gewoonweg niet te vertrouwen dat bleek ook in de tweede wereld oorlog toen de Duitsers Nederland binnen vielen en het Nederland politiekorps gewoon intact bleef en actief meehielp met opsporing en handhaving.

    • Was collaborateur onder agenten groter dan onder niet-agenten? Durf ik te betwijfelen.

      Volgens mij redelijk groot percetage gereformeerden in het toenmalige corps. En dat moet ik ze echt nageven, na aanvankelijke wijfeling, hebben gereformeerden een voorname rol in het verzet gespeeld.

  • Maar wat DEED die groep dan in Leermens? Demonstreerden ze voor het recht van anonimiteit? Of tegen gaswinning? Als dat zo is, dan is dat wel mislukt als alleen maar geklaagd wordt over het tonen van je ID.

  • Verzakte zeekleibonken bevende boerderijen volkspaniekchaos tsunami van de waddenzee giro 555 groningers in hun grafnoodfonds....WANNEER komt de BEVING der bevingen....wie weet morgen? Een modderstroom in stad de martinitoren gehalveerd helicopters met live verslaggeving over onze hoofden scherend...this is a wake-up call for everyone!

Recente berichten

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

1 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

2 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

3 uur geleden

Groningen viert Koningsdag 2024 (foto’s)

Groningen viert zaterdag Koningsdag. In de binnenstad, in de wijken en in de dorpen zijn…

3 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

6 uur geleden

Groningen viert Koningsdag: vrijmarkten, oranje tompouces en muziek

Groningen viert zaterdag Koningsdag. Nadat er afgelopen nacht al op verschillende locaties in de stad…

7 uur geleden