Categorieën: Nieuws

Actievoerders blokkeren Shellstation uit protest tegen sloop door NAM

Actievoerders die opkomen voor de mensen in het aardbevingsgebied hebben vrijdagmiddag geprotesteerd bij het Shell tankstation aan het Sontplein. Dit uit protest tegen de sloop van beeldbepalende panden door de NAM.

Shell is net als Exxon grootaandeelhouder van de NAM. De gasboringen die de NAM doet, veroorzaken de aardbevingen in Groningen. Veel panden lopen zoveel schade op dat de NAM ze opkoopt en ze wil slopen.  Ook eisen de actievoerders dat alle schade veroorzaakt door de aardbevingen vergoed wordt. Aan mensen die wilden tanken en andere belangstellenden deelden zij flyers uit.

Actievoerder Dave: “Shell en Exxon hebben zoveel geld, die kunnen de hele provincie Groningen wel opkopen en slopen. Je moet blijkbaar actievoeren om je recht te halen en mooie panden te behouden.”

De blokkade is ook een steunbetuiging aan de actievoerders van Greenpeace, die een boorplatform bij Schiermonnikoog bezet houden uit protest tegen boringen bij het eiland.

Foto Ecco van Oosterhout.
Andor Heij

Bekijk reacties

    • Shell en de NAM terroriseren letterlijk Groningers in het aardbevingsgebied door de grond leeg te pompen en hun woningen met de grond gelijk te maken.

      Maar natuurlijk zijn de mensen die door middel van vreedzaam protest die situatie willen veranderen de terroristen.

      • Hoewel GroenLinkser, wil Marc, indien er goed voor betaald wordt, voor bijna elke organisatie wel wat communicatie-werk doen. Triest.

      • Het is ooit besloten door politiek Den Haag. Sterker; in 2005 heeft Brinkhorst (D66) de NAM/Shell zelfs ontboden op zijn ministerie van economisch door meer te winnen 'er mocht geen economisch gas achterblijven'. Dit in tegenstelling tot de berichtgeving van het financiële dagblad deze week. Zij vertelden alsof Brinkhorst onder druk zou zijn gezet. Dat is niet waar. Ik heb de documenten al een jaar of 10 in mijn bezit, waaruit blijkt, hoe dit scenario zich heeft afgespeeld.

        Mathijs Bouman beweert wel vaker, terwijl het feitelijk naar het land der fabelen kan worden verwezen.

        Ook ben ik in bezit van een verslag van in totaal 36 pagina's uit 1962. Als aanloop naar de zgn 'geheime documenten' als overeenkomst. Die in principe niet zo geheim waren. Via het verslag uit 1962 kon je deze overeenkomst al uitlezen.

        De politiek heeft het slim gespeeld door de NAM/Shell te framen. De NAM/Shell heeft zich geschikt in deze rol. Vaak zijn het de overheden, die de olie- en gas maatschappijen inschakelen. Alaska was bijvoorbeeld op verzoek van de Amerikaanse regering. Beter een gas-oliebedrijf in diskrediet dan de politiek. Oekraïne was op het verzoek van het IMF om te proefboren naar schaliegas door Shell als verdienmodel voor dit land. Om hiermee de geldstroom van de westerse landen naar de Oekraïne te stoppen. Rusland heeft bijvoorbeeld de Shell verzocht te boren naar gas wegens zijn expertise. En niet andersom zoals Tom-Jan Meeus‏ (NRC) beweert.. Poetin is afhankelijk van Shell en niet andersom. https://twitter.com/tomjanmeeus/status/963358532509855744

Recente berichten

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

4 minuten geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

45 minuten geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

1 uur geleden

Groningen viert Koningsdag 2024 (foto’s)

Groningen viert zaterdag Koningsdag. In de binnenstad, in de wijken en in de dorpen zijn…

2 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

5 uur geleden

Groningen viert Koningsdag: vrijmarkten, oranje tompouces en muziek

Groningen viert zaterdag Koningsdag. Nadat er afgelopen nacht al op verschillende locaties in de stad…

6 uur geleden