Categorieën: Nieuws

Toch geen vergunning studentenhuis Radiumstraat

Bewoners van de Radiumstraat in Vinkhuizen kunnen opgelucht ademhalen. Er komt toch geen vergunning voor een studentenhuis in die straat.

De bewoners waren bang voor teveel studenten. Naast drie bestaande studentenwoningen werd er een zogenoemde onttrekkingsvergunning aangevraagd voor een vierde woning. De studentenpanden bevinden zich allemaal aan hetzelfde pleintje in de straat. Deze clustering van studenten geeft veel overlast verwachtten de bewoners. De gemeente is het nu met de bewoners eens en geeft de vergunning niet af.

Gisteravond heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin bepaald wordt dat eengezinswoningen niet meer onttrokken mogen worden aan het woningbestand voor studentenhuisvesting.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Wat een stel criminelen; zelfs studenten werden/worden onttrokken aan het sociale woningbestand. Om dit bestand te laten opdrogen! Groningen weer van ons!

  • Ik verwijs naar:

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-29411.html

    Wijziging beleidsregels onttrekkingsvergunningen ten behoeve van onzelfstandige woonruimte en woningvormingsvergunningen Huisvestingsverordening 2015 gemeente Groningen

    d.d. 23 februari 2016, de datum van het collegebesluit van B&W van Groningen

    Citaat:

    “Voor het intrekken van een onttrekkingsvergunning ten behoeve van onzelfstandige woonruimte wegens overlast worden de volgende richtlijnen gehanteerd:

    • 1. voordat de gemeente een traject tot mogelijke intrekking van de vergunning in gang zet, moet een omwonende/klager zelf de betrokken overlastveroorzaker(s) en/of de verhuurder op de ondervonden overlast hebben geattendeerd en hebben verzocht die te beëindigen;

    • 2. de overlast moet aantoonbaar zijn op grond van objectieve feiten en omstandigheden, bijvoorbeeld blijkend uit constateringen van politie- of gemeentemedewerkers. Een melding/klacht vormt op zichzelf geen bewijs, maar vormt een indicatie voor de gestelde overlast en kan aanleiding zijn om onderzoek naar de feiten te doen;

    • 3. de overlast moet een nadelige impact op de omgeving hebben die uitstijgt boven de overlast die men – in een stedelijke omgeving – normaal gesproken van zijn buren dient te tolereren. Bij de vraag wat (maatschappelijk) aanvaardbaar is, kan ook onderscheid worden gemaakt tussen de situatie in de binnenstad en bijvoorbeeld de buitenwijken. De binnenstad kent een andere dynamiek dan een buitenwijk en in de binnenstad zal de ‘tolerantiegrens’ in het algemeen iets hoger moeten liggen. Bovendien moet sprake zijn van structurele overlast;

    • 4. voordat de gemeente overgaat tot een intrekking moet zij de verhuurder (en bewoners van het pand) schriftelijk op de hoogte hebben gesteld van de gemelde overlast en hen de gelegenheid hebben geboden om daarop te reageren en om daaraan zelf iets te doen. Om een mogelijke intrekking te voorkomen, zal de verhuurder in ieder geval moeten aantonen welke actie er ondernomen wordt en/of reeds ondernomen is.” Einde citaat.

    Mijn eenvoudige vraag is of de gemeente zich aan haar eigen “richtlijnen” gehouden heeft. Op grond van het vertrouwensbeginsel is het college van B&W, maar ook de gemeenteraad van Groningen, gebonden aan deze beleidsregels (pseudowetgeving). Tenzij er nadien, na 23 februari 2016, nieuwe beleidsregels zijn vastgesteld.

    Voor de goede orde: aantoonbare overlast is van een andere orde dan de bekende 15% regeling van deze beleidsregels. Zie verder de tekst van bovengenoemde link.

  • Ken een geboren en getogen Oosterpoorter. En daar nog steeds woonachtig. Deze hoopt op regenachtige zomers. Niet vanwege voorkeur voor regen, maar omdat het dan niet elke avond/nacht barbecues, vuurkorven en drankgelagen is.

    (Is een Oosterpoorter van het minder ruwe soort; en daar hebben die lallende "studenten" veel geluk mee)

    • Ik ben een Oosterpoorter VSH. Ook tegenover mij is sinds 2 jaar een woonhuis verheven tot een studentenhuis. 3 pappa's uit het rijke westen hebben dit aangekocht voor hun 3 studerende zonen. Een totaal andere levensritme. De pizzakoerier of shoarmakoerier dat met regelmaat in de nachtelijke uren langszij komt met opgevoerde brommers. Slaande deuren. Muziek. Bangafeestjes. Probeer dan maar je slaap te vatten! Gelukkig is het zomertijd en zijn ze momenteel op vakantie of tijdelijk naar hun ouderlijkhuis teruggekeerd. Vroeg of laat gaat dit geheid een keer verkeerd. Dan nemen de buren het heft in eigen handen. De gemeente doet niks.

      • De bewoners waren bang voor teveel joden. Naast drie bestaande jodenwoningen werd er een zogenoemde onttrekkingsvergunning aangevraagd voor een vierde woning. De jodenpanden bevinden zich allemaal aan hetzelfde pleintje in de straat. Deze clustering van joden geeft veel overlast verwachtten de bewoners. De gemeente is het nu met de bewoners eens en geeft de vergunning niet af.
        Gisteravond heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin bepaald wordt dat eengezinswoningen niet meer onttrokken mogen worden aan het woningbestand voor jodenhuisvesting.

      • Dom gelul Coos.

        Als je en je gezin vijf tot zes keer per maand wakker wordt gehouden door het geschreeuw en muziek van dronken studenten, zit je niet op je onnozele Godwin te wachten.

        Hiermee impliceer ik trouwens niet dat ik tegen vergelijkingen met WOII ben. Maar deze is ronduit sneu. Je doet de naam van de door bevriende literatuur redacties -en recesenten gehypte prulschrijver eer aan. Eén zin van Reve of Nescio is meer waard dan het complete oeuvre van jouw eb Cees.

  • Toch worden op dit moment de eerste studentenhuizen onderhands verkocht. Het gaat om woningen waar een onttrekkingsvergunning voor kamerverhuur voor is afgegeven en welke woningen moeilijk zijn te verbouwen/om te bouwen tot studio`s. Gelet op de aanwas van studio`s en appartementen t.b.v. studenten, ehmm sorry ik bedoel jongeren, waar men de belastingbetaler aan mee laat betalen in de vorm van huurtoeslag, waardoor de de huurprijzen gelijk of lager in vergelijking met een studentenkamer komen te liggen, kiezen meer en meer voor een studio.

    Spijtig genoeg blijft men vasthouden aan het hoge aantal studenten aan de RUG en leerlingen aan de Hanzehogedroomfabrieken en een compacte stad waardoor het probleem van studenten bewoning in de veelal oudere stadswijken vooralsnog de eerste 10 jaar niet af zal gaan nemen.

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

4 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

4 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

5 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

6 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

8 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

10 uur geleden