Categorieën: Nieuws

Dertig kinderen voedselbank in het zonnetje met nieuwe fiets

Kinderen van ouders die gebruik maken van de voedselbank en die dit jaar de basisschool verruilen voor het middelbaar onderwijs, kregen zaterdag mooie rugzakken en ook nog een splinternieuwe fiets.

Om achterstand te voorkomen verstrekte de Voedselbank ook vorig jaar in samenwerking met Studentendesk Rode Kruis leerrmiddelen en een rugzak aan brugklassers.. Vishandel Smit, de Studentedesk Rode Kruis en de Stichting Oud Papier Actie Groningen-Zuid zorgden voor het geld en door een bijdrage van de RK SCI Groningen en de inzet van fietsenzaak Herman van der Meulen, werd het mogelijk al deze dertig kinderen ook een nieuwe fiets te geven. De nieuwe school ligt voor deze kinderen verder van huis en een goede fiets overbrugt die afstand. De  30 kinderen kregen een splinternieuwe Sparta of Batavus .

De Voedselbank Stad Groningen heeft ruim 720 huishoudens die wekelijks gebruik maken van de Voedselsupermarkt van de Voedselbank. Nog nooit is dit aantal zo groot geweest.

Verslag en camera: Martin Nuver

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Het heeft ook veel te maken met hoe de samenleving met die mensen omgaat.

  • Beetje stigmatiserend zo. Had dat niet zonder de publiciteit gekund? Die kinderen kunnen er ook niets aan doen, maar zitten dadelijk wel met een voedselbankfiets in de brugklas.

    • En de ouders ook niet Marc!

      Als je voor dubbeltje geboren bent in Groningen, word je nooit geen kwartje. Het gaat van generatie op generatie.

      Zeer kwalijk, dat jouw GroenLinks mede de studiebeurs heeft ingevoerd. Waardoor deze kinderen als referentiekader nooit zullen studeren!

      • Even ter correctie; de 'studielening' heeft ingevoerd als verduidelijking. Waardoor deze kinderen nooit als referentiekader zullen studeren.

      • Groen Links heeft nog nooit in de regering gezeten maar is toch de zondebok. Ga toch fietsen Otto.

      • GroenRe .. eh GroenLinks heeft voor het leenstelsel gestemd. Sympathie voor deze regering van PvdA/VVD was er wel degelijk als gedoogsteun.

        Via de NRC 'Het kabinet heeft met D66 en GroenLinks na maandenlang onderhandelen een akkoord bereikt over de hervorming van de studiefinanciering en de invoering van een leenstelsel'.
        https://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/28/akkoord-over-leenstelsel-bereikt-a1424697

        Dit was 2014

        Ga dus zelf fietsen. Wederom bij de feiten houden Marc!

      • Het leenstelsel zorgt voor veel lagere maandbedragen bij terugbetalen dan bij het oude stelsel, daar waren/zijn honderden euro's per maand geen uitzondering. Je betaalt alleen langer terug. over een periode van 35 jaar. Relatief gezien zal dat maandbedrag echter wel dalen. Dat lijkt me een eerlijke deal voor een studie waar je de rest van je leven wat aan hebt. Mensen die ondanks hun studie een laag inkomen hebben, betalen naar draagkracht terug. Als je wilt studeren moet je investeren. Bovendien krijg je bij een laag inkomen van je ouders nog steeds een aanvullende beurs die je niet hoeft terug te betalen mits je een studie afmaakt.

      • Daar is een drempel mee gemoeid voor deze kinderen. En dan doet een investering niet ter zake voor je verdere leven. Probleem, met dit soort voorstellen, zij die dit bedenken, het relatief (financieel) veel beter hebben. Zich dan niet kunnen verplaatsen in deze materie. En Marc dus ook niet, blijkt. Met je Forum!

        • Die drempel is er niet. Alleen in het hoofd. Maar in jouw wereld is het de rijken tegen de armen Otto. Dus onderdrukt worden zul je altijd. Je bent nu eenmaal een slachtoffer.

      • Zo! Toch een blijk, hoe GroenRe .. zich in de samenleving manoeuvreert. Dank voor deze heldere les!

  • Henderika en Marc: het kan niet op? De ouders van deze kinderen hebben minder dan € 40 voor het hele gezin per week, vaak nog minder! Deze kinderen gaan niet ieder jaar op vakantie. Deze kinderen kunnen niet even met hun ouders de stad in om nieuwe spullen te kopen. Deze kinderen leven vaak al jaren achteren in grote armoede. Dat is nu een voorbeeld van de tweedeling in onze samenleving. Wij proberen die armoede onder kinderen te verlichten door een dagje Drouwernerzand, een zeilweek en nog veel meer om hun achterstand om te zetten in gelijke kansen! Het is maar goed dat we dit niet allemaal in stilte doen, want dan wordt dit nog langer in stand gehouden. Zolang we in dit rijke Nederland nog steeds niet voldoende bereid zijn onze welvaart te delen, zal de Voedselbank voor deze schuldloze kinderen actief moeten blijven.

    • Lees mijn reactie nog een keer. Ik heb er geen problemen mee dat ze een fiets krijgen. Wel dat ze met hun gezicht op TV moeten.

  • Kinderen mogen kranten/folders bezorgen vanaf hun 15 jarige leefdtijd misschien wel van hun 14 jarige leeftijd . Ik zou zeggen ga kranten/folders bezorgen en ga sparen voor een fiets. Van werken is niemand dood gegaan!.

    • Deze kinderen zijn twaalf en moeten dit jaar naar de middelbare school. Aan je advies hebben ze dus niets. Bovendien heb je een fiets nodig om kranten te bezorgen :p.

    • "Van werken is nog nooit iemand dood gegaan".
      Wie heeft je dat verteld : een overlevende ? En wat als één van die kinderen de eerste zou zijn die dat wel gebeurd ?

    • Folders en kranten lezen we tegenwoordig op het Internet Je leeft nog in de prehistorie. Arthur .. niet echt een naam uit het noorden. Vandaar ook je hersenloze kritiek

Recente berichten

RUG worstelt met pro-Palestijnse demonstraties: “Je wilt het debat op de goede manier kunnen voeren”

Universiteiten worstelen met pro-Palestijnse demonstraties. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen laat weten…

22 minuten geleden

Wethouder verwacht geen problemen met piekopvang nieuw collegejaar: “We stapelen 12 units per dag”

In de aanloop naar het nieuwe studiejaar verwacht de gemeente geen problemen te krjgen met…

44 minuten geleden

Volop activiteiten in de meivakantie bij De Jonge Onderzoekers: “Zagen, solderen en robots programmeren”

De meivakantie is begonnen en dat betekent dat de deuren bij De Jonge Onderzoekers wagenwijd…

1 uur geleden

Openluchtzwembad Hoogkerk opent zondag de deuren: “Zwemseizoen geopend”

In Hoogkerk gaan zondag de deuren open van het openluchtzwembad. Ook tijdens de afgelopen winterperiode…

2 uur geleden

Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

10 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

11 uur geleden