Categorieën: Nieuws

D66 grootste partij in Stad

D66 is de grote winnaar van de verkiezingen, als het om de gemeente Groningen gaat. De partij behaalde 19,9 procent van de stemmen. In 2012 bedroeg het percentage 13,0.

Groen Links zag haar percentage stemmers verviervoudigen: van 4,6 vijf jaar geleden naar 18,9 nu. Grote verliezer is de PvdA: die duikelde van 36,4 naar 8,0 procent, de partij kreeg van de Stadjers  ruim 32.000 stemmen minder.

Het percentage van de overige partijen, met tussen haakjes de uitslagen van 2012: VVD 13,6 (16,4), SP 10,8 (11,8), PVV 6,7 (4,6), CDA 6,6 (4,0), Partij voor de Dieren 5,2 (2,4), ChristenUnie 4,4 (4,0), 50+ 1,7, Forum voor Democratie 1,7.

De uitslag werd even voor twaalf bekend gemaakt door burgemeester Peter den Oudsten. In de provincie was alleen de gemeente Zuidhorn eerder met haar uitslag, die werd bekend gemaakt door de commissaris der koning Rene Paas.

Het vermoedelijk aaatal kamerzetels: VVD 33, PVV 20, D66 en CDA 19, GroenLinks en SP 14, PvdA 9, ChristenUnie en Partij voor de Dieren 5, 50+ 4, SGP en DENK 3 en Forum voor Democcratie 2.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Wat wil je, is voor een kwart van de tijdelijke inwoners van en in deze stad, toch hun broodheer waar het om de overkill aan studierichtingen en mogelijkheden gaat, die slacht je echt niet af.

  • D66? Eng partijtje geleid door een heel eng kereltje!

    Maar met eigen portemonnee in het achterhoofd stemmen, is - helaas - de absolute norm geworden. En vandaar dat veel studenten, of wat daar voor door gaat, op de partij voor onderwijs voor de geprivilegieerden (D66) stemden.

    Van Mierlo tolt harder in zijn graf, dan de wasmachine die ik zo bij de winkel op ga halen.

    • Mocht Van Mierlo van God de mogelijkheid krijgen om één dag te incarneren om of Hirsch Ballin of Pechtold de oren van de kop te trekken, dan gaat hij voor de oren van de laatste.

      Durf ik een meijer op in te zetten.

      • Nee.

        De euro is door inflatie al lang geen 2,2 gulden (uit 2001) meer waard.

        Met meijer bedoel ik €100. Zoals ik met een joet €10 bedoel.

        Gefeliciteerd met de overwinning trouwens.

      • Niks geen overwinning. De VVD heeft dit gewonnen en mag kiezen met wie ze regeren. Met het laffe CDA en het domme D66 (want die betalen de prijs bij de volgende verkiezingen) ondanks dat ze het meest rechts-conservatieve beleid hebben voorkomen. GroenLinks klimt uit een diep dal maar 14 zetels is maar drie meer dan de 11 die ze ooit hadden. 3 a 4 zeteltjes van de PvdA afsnoepen is weinig als je ziet hoeveel die verloren hebben. De rest is terugkerend volk na het Sap/Kunduz debacle.

  • Mooi om te zien dat een partij als de PVV in Groningen beduidend lager scoort dan landelijk.
    Kennelijk zijn stadjers te nuchter om op dit soort valse profeten te stemmen.
    Helaas gaat dit niet op voor Thierry Bodet en Hiddema. Mijn voorspelling is dat de heren binnen een jaar uit elkaar gaan en dat ze dan allebei een eenmansfractie mogen leiden en de rest van de zittingsperiode vooral druk zijn om modder naar elkaar te gooien.

  • En vergeet Erdogan niet, die heeft nu toch mooi 3 zetels verworven in de 2e kamer van de BV Nederland, hij kan nu dus nooit meer roepen dat men hier in Nederland intolerant is.

  • De vele studenten die wij hebben binnengelaten, bepalen nu de politieke kleur in mijn stad. Het ondermijnd zijn oerbewoners.

  • de rechtse media hebben hun zin.
    lekker veedl gedoe gehad met veel publiciteit.
    alle cntroversiele themna's zijn inn de verkiexzingen van stal gehaald.
    waar het om gaat naar de toekomst, is onderbelicht.

    wat is de rol van de overheid?
    wat gebeurt er met het milieu?
    hoe moeten we onze zorg betalen??

  • Slim van het CDA en de VVD om enkele thema`s van de PVV over te nemen, dit maakt het voor veel Nederlanders legitiem en tevens de kans om strategisch te stemmen mogelijk, waardoor de VVD en het CDA als islamofobe partijen enorm zijn gegroeid.

  • Het Turkse akkefietje heeft de rechtse kerk behoorlijk in de kaart gespeeld. En natúúrlijk was alles rondom die rel allemaal 100% toeval, een paar dagen voor de verkiezingen nota bene.
    Ja, en Sinterklaas bestaat.

  • Ik durf te wedden dat Rutte binnenkort zijn excuses aan de Turken aanbied. Gewoon gewacht tot de verkiezingen voorbij zijn. En Marc de VVD heeft niet gewonnen maar 8 zetels verloren.

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

4 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

7 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

8 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

8 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

9 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

12 uur geleden