Categorieën: Nieuws

Vergiet op ID mag niet

Het is niet toegestaan om met een vergiet op de foto te gaan voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Dat heeft de Groningse Rechtbank beslist.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster wil dit, omdat dit volgens haar geloof wordt voorgeschreven. De rechter achtte dit niet bewezen, vandaar dat de Pastafari worden verplicht zonder hoofddeksel op de foto te gaan. De kerk heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een officieel erkende Nederlandse kerk, die meer dan tienduizend aanhangers heeft. Het is onderdeel van een internationale kerk, die in Kansas is gevestigd. De kerk heeft geen tien geboden, maar wel Acht Liever-Nietjes, aangezien twee van de Liever-Nietjes verloren zijn geraakt. Ook dragen de gelovigen een vergiet als religieus hoofddeksel, vergelijkbaar met een keppeltje of hoofddoek.

Dirk Jan Dijkstra, één van de drijvende krachten van de Nederlandse tak van de kerk, zit achter de rechtszaak. Er zijn ook diverse bekende Nederlanders lid van de kerk, waaronder oud OOG medewerker Arjen Lubach.

Rick van der Velde

Bekijk reacties

  • De kerk van het vliegende spaghettimonster is een slapstickreligie. Gelovige moslima's moeten verplicht altijd een hoofddoek op tenzij er geen mannen aanwezig zijn of alleen hun eigen man. Het vergiet is geen verplichting voor Pastafarians, en hoeft dus ook niet op de pasfoto. In het dagelijks leven dragen Pastafarians geen vergiet op hun hoofd, alleen bij bijeenkomsten. Wat daar besproken wordt, wil ik niet weten, maar veel zinnigs kan het niet zijn. Terecht dus dat deze aandachtstrekkers hun zin niet krijgen.

    • Wat een zure reactie, Marc. Jij zult niet genieten van het hiernamaals met biervulkanen en stripperfabrieken!

      Deze uitspraak gaat in tegen de wet van gelijkheid van religie. Ook hoofddoekjes en andere geloofszaken als keppeltjes zijn niet verplicht van hun respectievelijke geloven. En dat betekent dat een vergiet net zo goed moet mogen als een hoofddoek. OF dat ALLE geloofsartikelen op pasfoto's verboden moeten worden, dus ook de hoofddoekjes en de keppeltjes.

      Gelijke monniken, gelijke kappen.

      • Warm bier? Chinese nepstrippers? Bah! Het bedenken van een maf hoofdeksel is heel wat anders dan een eeuwenoud voorschrift wat dwingend wordt voorgeschreven.

        Uit trouw in 2005:
        Allah zegt: 'En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun aantrekkelijkheden niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is'. Hier wordt de vrouw opgedragen haar aantrekkelijkheden niet te tonen. Hieronder valt het algehele lichaam met uitzondering van het gezicht en de handen zoals de metgezel Ibnoe Abbas heeft aangegeven.

        Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen.' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.

        Allah zeg : 'O Profeet, zeg tot jouw echtgenoten en jouw dochters en de vrouwen van de gelovigen dat zij hun djilbaab over zich heen hangen'. Djilbaab staat voor het lange wijde gewaad waarmee de vrouw zich vanaf haar hoofd tot aan haar voeten bedekt.

        De Koran heeft zich niet beperkt tot het verbod op het tonen van de aantrekkelijkheden van de vrouw aan vreemde mannen. De Koran verbiedt de vrouw ook aan de hand van haar verborgen sieraden de aandacht van vreemde mannen te trekken, Allah zegt: 'En laten zij niet met hun voeten stampen om hun sieraden die zij verbergen te laten kennen'.

        Toen de profeet opdracht gaf aan de vrouwen om het cied-gebed bij te wonen, werd er tegen hem gezegd dat sommige vrouwen geen djilbaab hadden om naar buiten te gaan. Toen zei de profeet: ,,Laat één van haar (moslim)zusters haar een djilbaab geven.“

      • Ten eerste, spaar me die religieuze teksten. Ze boeien mij niet en bovendien hou ik er niet van als die teksten uit hun context worden gerukt.

        Ten tweede, als het echt een gebod was hadden alle moslimas een hoofddoek gedragen en dat doen ze niet. Lang niet, zelfs.

        Ten derde, het punt ontgaat je volgens mij een beetje. Een rechtszaak als dit is geen kinderachtig gedoe. Het is geen religieuzen pesten. Het is het toetsen van de regels en de wetten die op de samenleving van toepassing zijn. En deze toets heeft gefaald. Want of je 't leuk vindt of niet (dat doet er niet toe), de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster is een officiëel erkende religie en daarmee staat het op hetzelfde niveau als het Christendom, het Jodendom, de islam en alle andere religies.

        En laten we wel wezen, deze kerk is VEEL leuker dan alle andere kerken. Ramen!

      • Geantwoord als een ware Atheist. En dat je bewijsvoering negeert, betekent dat je niet serieus te nemen bent. Ga dus maar weer lekker met je trambaantje spelen.

      • Geantwoord als een echte pastafari, bedoel je.

        Ik vind de tegenwerping "als het echt een gebod was hadden alle moslimas een hoofddoek gedragen en dat doen ze niet. Lang niet, zelfs" toch wel vrij sterk, eigenlijk. Dat je je ergert aan tegenargumenten is mijn zaak niet.

        En dat van die trammetjes... ach, je zegt het van een afstand.

      • Ja en alle christenen houden zich aan geboden? Oooooh Hij steelt! Nou dan mag ik het ook. Tralalalala waar is de buurvrouw! Een Pastafari is een zich raar gedragen atheïst en dus niet serieus te nemen.

      • En dat mag je vinden, geen enkel probleem.

        De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster (met Zijne Noedelige Aanhangsels) is natuurlijk inderdaad een parodie-kerk, maar wel één met een bloedserieuze ondertoon. Het gaat hier om de uitzonderingspositie voor religies op de wet en de regelgeving. Het is een hele gezonde manier van omdenken en regels aan de kaak stellen.

  • Vergiet is een gebruiksvoorwerp en geen hoofddeksel. Dat de rechters hier nog tijd aanbesteden, snap ik niet!.

  • @ Henderika: Een doek of een schoudervulling is ook geen hoofddeksel, dus waarom zou dat wel mogen? En wat is dan volgens u de oplossing? a) vergiet als religieuze uiting toestaan (net als een als hoofddeksel gedragen schoudervulling of doek), b) alle religieuze uitingen verbieden (geen als hoofddeksel gedragen schoudervulling, doek of vergiet) of c) anders...

    Ik heb niets tegen het dragen van schoudervullingen of doeken als religieuze uiting, maar dan moet het wel zo zijn dat de aanhangers van alle religies vrij moeten zijn de bij hun religie behorende uitingen te kunnen maken. Wat zo'n uiting is en wanneer je die kan of moet uiten, dat verschilt natuurlijk per religie en het is zo mooi dat je in Nederland de vrijheid hebt je eigen religie op je eigen manier te beleven. Als dat betekent dat iemand een vergiet als hoofddeksel wil dragen, wat zou daaraan in de weg staan??

  • Het hoger beroep is inmiddels een feit. De uitspraak gaat dus hoogstwaarschijnlijk de prullenbak in.

  • Trouwens ..@mac ..waar is jouw oponent @jac ? Is die ons ondertussen voorgegaan in de vaart der hemelen ?
    Ik mis (not) zijn reacties en scherpe ( not) opmerkingen in deze wauwel tent..
    Het valt mij namelijk op dat alleen Jij op (bijna) elk bericht, VIND....iets te moeten wauwelen .
    Zou je hiermee kunnen ophouden ?
    Wordt het stukken aangenamer op deze site.
    Misschien dat anderen, het dan ook weer nuttig vinden om iets te posten .

    Met vriendelijke groet
    Je vrind ..René :)

    • nee René Dat is onmogelijk. Waar Jack is weet ik niet. Vermoedelijk aan het genieten van een welverdiende vakantie. Veel plezier nog met 30 km over een brug rijden hè!

  • Het liefst álle religieuze hoofddeksels verbieden (niet in de laatste plaats omdat religie dé grote oorzaak is van wereld-ellende in de afgelopen paar duizend jaar). Maar goed, helaas zal dit waarschijnlijk niet haalbaar zijn... dus gelijke monniken gelijke kappen, helemaal eens met O. Kars dus. Het vergiet als hoofddeksel op officiële documenten moet ook mogen!

Recente berichten

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

32 minuten geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

2 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

4 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

5 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

5 uur geleden

Groningen viert Koningsdag 2024 (foto’s)

Groningen viert zaterdag Koningsdag. In de binnenstad, in de wijken en in de dorpen zijn…

6 uur geleden