Vergiet op ID mag niet

nieuws
foto: Niko Alm

Het is niet toegestaan om met een vergiet op de foto te gaan voor een paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Dat heeft de Groningse Rechtbank beslist.

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster wil dit, omdat dit volgens haar geloof wordt voorgeschreven. De rechter achtte dit niet bewezen, vandaar dat de Pastafari worden verplicht zonder hoofddeksel op de foto te gaan. De kerk heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een officieel erkende Nederlandse kerk, die meer dan tienduizend aanhangers heeft. Het is onderdeel van een internationale kerk, die in Kansas is gevestigd. De kerk heeft geen tien geboden, maar wel Acht Liever-Nietjes, aangezien twee van de Liever-Nietjes verloren zijn geraakt. Ook dragen de gelovigen een vergiet als religieus hoofddeksel, vergelijkbaar met een keppeltje of hoofddoek.

Dirk Jan Dijkstra, één van de drijvende krachten van de Nederlandse tak van de kerk, zit achter de rechtszaak. Er zijn ook diverse bekende Nederlanders lid van de kerk, waaronder oud OOG medewerker Arjen Lubach.