Categorieën: Nieuws

Stadsbestuur informeert raad over kostendelersnorm

Het stadsbestuur heeft de gemeenteraad woensdag geïnformeerd over de invoering van de kostendelersnorm.

Sinds 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. Dit betekent onder meer dat hoe meer mensen op een adres wonen, hoe lager de uitkering per persoon is. De achterliggende gedachte is dat mensen die bijstand ontvangen en met meerdere mensen op een adres wonen, financieel voordeel hebben omdat ze kosten kunnen delen. De Participatiewet moet werken en participeren aantrekkelijker maken.

Onder de kostendelersnorm gaat een alleenstaande uitkeringsgerechtigde er, ten opzichte van de norm voor gehuwden, 396 euro op achteruit en een huishouden van vijf personen van 21 jaar of ouder zelfs 819 euro. Het stadsbestuur erkent dat de norm lastig is te handhaven. Er is onvoldoende capaciteit om woonsituaties te monitoren en de gemeente is afhankelijk van de informatie die men zelf verstrekt.

Ewout Haverkamp

Bekijk reacties

    • Groningen wordt al decennialang geflest als de grootste netto-betaler met afstand van Nederland. Hierdoor wij eveneens een imagoprobleem moeten trotseren. Groningen moet daarom een status aparte krijgen! Overigens alleen toegankelijk voor Grunnegers met minstens 1stegraad voorouders. Dit om economische vluchtende kaaskoppen te voorkomen ;-)

  • Als iemand een uitkering ontvangt en deze een adres opgeeft welke bij het bevolkingsregister bekend is, zou een druk op de enter toets van een computer toch voldoende moeten zijn om te zien wie er allemaal op hetzelfde adres staan ingeschreven? Zonder geldige inschrijving in het bevolkingsregister kun je toch sowieso geen uitkering ontvangen? Hoe wil je dan gaan frauderen?

  • ach als de nood aan de man komt word je steeds inventiever en als de regeling zo lek is als een mandje onwerkbaar en collectief niet handhaafbaar maar het blijft een dictaat dan krijg je dit (zo ongeveer).
    ik zou zeggen: stem vvd en de duimschroeven komen uit de kast en wie weet wat nog meer.

    • VVD als de partij van 'pappen en nathouden". Dit is dus wat ze bedoelen met de duimschroeven aandraaien en Grunneger met dit gereedschap gemangeld!

  • Dat klopt. De gemeente en Sociale dienst controleren absoluut NIET op de juistheid van gegevens van mensen met bijstand. Dat constateer ik dagelijks bij me in de wijk. 17 jaar geleden kocht ik een huis in Groningen. En ik ging er van uit dat de mensen bij me in de buurt ook een opleiding en werk hadden, vanwege de prijzen van deze huizen. Niets is minder waar, een groot deel (naar schatting 45 %) heeft hier een bijstandsuitkering, en velen flessen de gemeente. Ik vraag me af hoe mensen met bijstand hier terecht komen. Dus kunnen mensen met een uitkering gemakkelijk een huis kopen. Ik ken buren met 2 uitkeringen, dat zeggen ze zonder enige schaamte. Mijn huis staat alweer een tijdje te koop.
    Door meer te controleren op bijstand, kan onze vriendelijke wethouder IJbersen miljoenen besparen

Recente berichten

“Woensdag veel bewolking met kans op een buitje, op Hemelvaartsdag flinke opklaringen”

Tijdens Hemelvaartsdag zijn er flinke opklaringen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

6 uur geleden

Het Militaire Orkest uit Kyiv geeft optreden in Stad: “Het was een feestje, ze wilden maar doorspelen”

In De Loods aan de Neutronstraat in Stad vond maandagavond een concert plaats van Het…

7 uur geleden

Opbouw Meikermis in volle gang

Over twee dagen begint in de binnenstad de Meikermis. Inmiddels is de opbouw in volle…

8 uur geleden

Inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn

Het inzetten van studenten als buschauffeur kan ook voor Groningen interessant zijn. In Provinciale Staten…

9 uur geleden

Koffiekar brengt bewoners Marowijnestraat samen om met politie en gemeente te praten over veilige straat

Een actie van onder andere de gemeente en de politie om met buurtbewoners te praten…

10 uur geleden

“Blij dat op de KEI-week nu iedereen mee kan doen, dit is heel mooi nieuws voor het mbo”

Op de KEI-week zijn komende zomer naast wo- en hbo-studenten ook mbo'ers welkom. Raadslid Rozemarijn…

12 uur geleden