Categorieën: Nieuws

SP wil “Thuiszorg Stad”

De SP-fractie wil een gemeentelijke thuiszorgstichting. Deze stichting moet de TSN-werknemers die nu met ontslag bedreigd worden overnemen. Zo kan de zorg aan Stadjers en de werkgelegenheid voor werknemers gegarandeerd worden, denkt de SP.

Het Rijk heeft 40 procent bezuinigd op huishoudelijke zorg, daardoor zijn veel thuiszorgorganisaties in de problemen gekomen. Zo ook TSN, het bedrijf verkeert momenteel in surseance van betaling. TSN levert aan 2000 stadjers zorg maar kan door een gebrek aan personeel 150 Stadjers geen zorg leveren. In februari volgt een nieuwe ontslagronde bij TSN.”Mogelijke nieuwe zorgaanbieders worden verplicht om eerst personeel van de stichting Thuiszorg voor Stad over te nemen”, zegt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.

Donderdag pleitte de D66-fractie voor het opzeggen van het contract met TSN, omdat die organisatie haar verplichtingen niet na komt. Dijk: “Dat is niet de oplossing. Er gaan weken over heen voordat cliënten zorg van een andere organisatie krijgen, veel thuiszorgwerkers verliezen hun baan en honderden cliënten verliezen hun vertrouwde hulp.”

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Niet zo moeilijk te voorspellen dat zowel de suggestie van de SP als die van D66 over het wijzigen van de contractuele relatie met TSH geen enkel gevolg zal hebben.
    Wel een afgang voor Schroor dat hij ondanks een hoop,gebluf zijn zaken niet op orde heeft.

  • Gewoon als gemeente zijnde een nieuw zorgbedrijf als het landelijk en Europees werkende buurtzorg op gaan richten, daar het personeel in dienst gaan nemen en met dit verdienmodel kun je direct een 70-80% op overhead gaan bezuinigen.

    Bottleneck zal waarschijnlijk de goudgerande ambtenaren CAO gaan worden, maar wellicht dat een creatieve geest ook daar een oplossing voor weet te verzinnen.

    Thuiszorg is een nutsvoorziening, niets meer, niets minder en ja, het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand met een zere vinger volledige thuiszorgondersteuning en bijbehorende hulp gaat krijgen, wat ooit ook het failliet van de WAO in heeft geluid, maar menselijk moet het zijn en ook blijven.

  • Toch raar dat er gesproken wordt over zorg terwijl huishoudelijke hulp voor deze groep cliënten per 1 januari 2016 een algemene voorziening is geworden die mensen geacht worden zelf te regelen en te betalen. Alleen voor mensen met een laag inkomen is een ( gedeeltelijke) vergoeding mogelijk. Maar die krijgen ze alleen als ze een hulp inhuren via een thuiszorgorganisatie. Het valt dus niet meer onder de wmo. Niet alleen het rijk ook de gemeente Groningen heeft flink bezuinigd. Door de complete groep die huishoudelijke hulp nodig heeft maar verder alles zelf kan regelen zonder pardon de wmo uit te schoppen. En nu een beetje mooi weer lopen te spelen, tja politiek...

  • De zorg is het paradepaardje van de SP. Daarop kunnen ze zich op vastbijten om te profileren. Op allerlei andere terreinen laten ze enorme steken vallen. Daarover hoor je ze niet. Ook mede door (foute) besluiten uit het verleden, wat zich als een boemerang zal afspelen!

  • De SP heeft boter op haar hoofd. Mede dankzij de kruistocht van SP kamerlid Siderius tegen alfahulp constructies moesten alle gemeenten die gebruik hebben gemaakt van de huishoudelijke hulp toelage, zoals de gemeente Groningen, noodgedwongen de huishoudelijke hulp inkopen bij veel te "dure"" zorginstellingen met veel te veel en veel te "dure" managers. Laat mevrouw Sidirius eens uitleggen waarom zorginstellingen als TSN meer dan 22 euro per uur nodig zijn voor eenvoudig huishoudelijke hulp, terwijl de huishoudelijke hulpen meestal niet veel meer verdienen dan 10 euro per uur bruto en dan ook nog eens in de onzekerheid moeten verkeren van het hebben van tijdelijke contracten. Als de gemeenten de alfahulp constructie zouden mogen toepassen van Den Haag dan zouden de huishoudelijke hulpen bij de huidige tarieven wel 18 euro per uur kunnen verdienen met als bijkomend voordeel dat de clienten altijd verzekerd zijn van hun vaste hulp. SP, laat eens je sociale hart spreken en laat je oerconservatieve beleid achter je!

  • Heeft iemand de cliënten wel eens gevraagd hoe die erover denken ? Het gaat steeds alleen maar over politiek, werkgelegenheid, geld en thuiszorgorganisaties. Men praat OVER de cliënten en niet MET de cliënten. Het gaat alleen maar om de centen, niet om de cliënten. Geen wonder dat er zoveel mensen opeens zonder hulp zitten en niemand weet ervan. Elk contact met de cliënten is men kwijt.

  • Het Groene Kruis moest toch zo nodig de concurrentie aangaan met nieuw op te richten private zorgbedrijven? Marktwerking in de zorg werd het zo mooi genoemd. Het zou allemaal goedkoper, minder bureaucratisch, enz.enz. gaan worden. Het resultaat en de negatieve gevolgen zie je nu boven komen drijven, de zorg is nog nooit zo duur en zo bureaucratisch geworden, waardoor de zorg langzamerhand meer mensen indirect aan het werk heeft, als dat er daadwerkelijk bij de mensen thuis komen.

    Cliënten zijn onbelangrijk, het gaat enkel om getallen en cijfers, om kosten reductie en om besparingen.

    Dit gaat nog veel erger worden als de gemeenten straks gaan fuseren en men ook daar het overzicht nog meer als nu al het geval is, kwijt zal gaan raken.

    Er komen ook steeds meer en meer mensen welke niets bijdragen aan de schatkist, en nee, dan heb ik het niet eens over dat wat er aan immigranten en asielzoekers naar binnen huppelt, maar om de vergrijzing en o.a. de automatisering waardoor er meer en meer banen zullen gaan verdwijnen en de hiermee gepaard gaande structurele werkloosheid.

    Laat zorg weer de nutsvoorziening worden welke het ook altijd is geweest, zorg tegen kostprijs, en niet nog langer uit zijn op winstbejag.

    Kleinschaligheid dat heeft de toekomst, niet enkel in de zorg, maar ook bestuurlijk gezien, zowel op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau.

    • Kleinschaligheid heeft inderdaad de toekomst, helemaal mee eens. Daarom zouden de landelijke- en gemeentelijke overheden niet "water naar de zee" moeten dragen, zoals de SP wil, om het extra toegezegde budget voor huishoudelijke hulp van 200 mln per jaar te gebruiken voor het verhogen van de tarieven ven grote zorginstellingen ( verdwijnt alleen maar in de zakken van deze organisaties) of voor het opzetten van een eigen gemeentelijke zorginstelling ( wordt zoals in het verleden weer een buraucratisch gedrocht met veel onnodige verspilling van gemeenschapsgelden). Nee, ze zouden het geld beschikbaar moeten maken voor het extra ondersteunen van kwetsbare, vaak oudere inwoners, die thuis ondersteuning nodig zijn om hun zelfredzaamheid vorm te geven. En daarnaast zou ze goede randvoorwaarden moeten scheppen om ervoor te zorgen dat kleinschalige zorginitiatieven van de grond kunnen komen!

  • En gaat deze stichting dan ook dezelfde lonen aan de ervaren thuiszorgers betalen. Sommigen hadden een mooi Cao-loon opgebouwd. TSN thuiszorg hoopte die salarissen te kunnen verminderen. Toen de rechter daar een stokje voor stak heeft eigenaar Asito doodleuk de stekker er uitgetrokken. Die overhead van bv de directeur Zion Jongstra is gewoon in dienst bij de Asito Diensten Groep en het zou me niet verbazen dat TSN thuiszorg wel keurig alle rekeningen aan alle andere onderdelen van Asito heeft voldaan.
    Maar nu heeft de politiek dus toch zonder veel gezichtsverlies voor elkaar om de Cao-lonen te breken in de thuiszorg en mogen straks de ervaren thuiszorgers weer op nul beginnen. Ik heb zelfs PVDAers horen roepen dat de mensen in de thuiszorg te veel verdienden en ik denk dat dit kabinet willens en wetens hier op aangestuurd heeft. Tja de mensen die (HBO+) gestudeerd hebben, hebben in de ogen van salonsocialistentuig van de PVDA alleen nog recht op meer dan het minimumloon en ik denk zelfs dat dmv vehikels als 'Wij Groningen' straks dat omgezet wordt in reintegratiebanen op uitkerings nivo.

    • We zaten Nooit in een crisis. WE moesten devalueren met de rest van Europa. That's all.

  • ik heb sinds 2 jaar 4 uur per week thuishulp, dat per 1 januari 2016 teruggedraaid is naar 3 uur.
    Nu kreeg ik een brief, dat dat nog minder gaat worden, omdat de gemeente 40% minder geld krijgt.
    Waar zijn ze mee bezig? We moeten zoveel mogelijk thuis blijven wonen, maar de hulp wordt steeds minder.
    Ik dacht, dat we uit de crisis waren??

    En, hoe bevorderen we het zwart werken?

Recente berichten

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

5 uur geleden

Hardlopers Lemmink en Hendrikse van Team 4 Mijl in de prijzen bij NK 10 kilometer

De atleten Nik Lemmink en Tom Hendrikse, beide van het Groningse Team 4 Mijl, hebben…

5 uur geleden

1J: Doek valt voor GRC Groningen, PKC’83 heeft kans op periodetitel

GRC Groningen is zaterdagavond in de voorlaatste competitieronde gedegradeerd uit de eerste klasse J. PKC'83…

6 uur geleden

Be Quick 1887 leeft nog na zege op Pelikaan S

Be Quick 1887 won zaterdagavond in eigen huis met 2-0 van het al gedegradeerde Pelikaan…

7 uur geleden

Agressieve man bedreigt omstanders met kapotte fles

Agenten hebben zaterdagavond op de Beren in de Korrewegwijk een agressieve man aangehouden die omstanders…

8 uur geleden

Dorpstoneel Westerbroek zoekt het door spelerstekort nu in de wijde omgeving: “kom erbij”

Al zo'n honderd jaar bestaat in Westerbroek, vlak over de gemeentelijke grens de toneelgroep Violeria,…

8 uur geleden