Categorieën: Nieuws

Forse daling aantal kroegen in Groningen

Het aantal cafés in de provincie Groningen is sinds 2008 met 20 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Met Drenthe en Limburg is Groningen daarmee de grootste daler.

Sinds het rookverbod werd ingesteld ging de omzet in de horeca hard achteruit. In 2010 was een herstel bij restaurants en hotels, maar de kroegen bleven het slecht doen.

Het aantal cafés in Groningen ligt met ruim zeven per tienduizend inwoners wel iets boven het landelijk gemiddelde. De meeste kroegen staan verhoudingsgewijs in Limburg, gevolgd door Zeeland. Flevoland heeft het minst aantal cafés.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Zou het er ook mee te maken hebben dat de jeugd door de opkomst van sociale media minder vaak in het café te vinden is?

  • Er zijn volgens mij allerlei elkaar versterkende oorzaken voor de terugloop in het cafébezoek. Naast externe factoren, zoals het al genoemde rookverbod, de verhoging van de minimum alcoholconsumptieleeftijd en de andere manier waarop jongeren hun sociale leven inrichten, is er ook genoeg ondermijnend beleid van kroegeigenaren zelf: de sinds 2002 krankzinnig en gedurig gestegen prijzen bijvoorbeeld (bij een representatief onderzoek, kort na de invoering de euro bleken horecaexploitanten al 'de grootste rekenwonders van allemaal'), de alomtegenwoordige zure bocht die voor wijn moet doorgaan, of de veel te luide muziek die het zelfs in zogenoemde beschaafde café' onmogelijk maakt een fatsoenlijke conversatie te hebben.

  • Er is natuurlijk ook gewoon veel minder jeugd en ouderen gaan liever uit eten oid dan op een gammele barkruk in de kroeg te zitten. Ik denk dat door Kooistra de eigenlijke ontwikkeling nog vertraagd is doordat die slecht lopende café's open wist te houden door de belastingen te omzeilen (en vaak ook te naïeve pachters een poot uit te draaien) Er is nu een beetje een sneeuwbaleffect denk ik? Als je eenmaal ziet dat er verscheidende kroegen jaren leeg staan... Dan gaan de meeste potentiële kroegbazen wel huiverig worden en krijg je juist de domste lui(of bv verslaafden) die nog een kroeg beginnen.
    Het rookverbod, de strenger regels en hogere accijnzen helpen natuurlijk ook niet. En door de hoge afschrijvingen voor leveranciers is het voor horecaexploitanten het een stuk duurder inkopen doen. En dan nog andere ontwikkelingen bij opgeteld als thuis steeds meer indrinken en 'all you can eat&drink' restaurant maakt het een branche waar je uitermate nog slecht kunt leven van de verkoop van het simpele biertje en wijntje.

  • Coos, je vergeet een ding, de bierprijzen worden voor een groot deel bepaalt door de bierbrouwerijen. Doordat er een biercartel en er dus afspraken onder elkaar zijn word daardoor voor een groot deel de bierprijs bepaalt. De autoriteiten hebben dit "onderzocht", maar er werden maar een paar laffe boetes uitgedeeld. Kortom, daar kan de kroegeigenaar niets aan doen, neem daarbij de langlopende contracten en financieringsconstructies van de brouwers, die ook voor bank spelen en de kroegeigenaar zit in de tang van de brouwers.

Recente berichten

Groningen Airport Eelde wordt niet een jachtvliegtuiglocatie: “Duidelijke no-go”

Groningen Airport Eelde wordt niet een jachtvliegtuiglocatie. Dat heeft het College van Gedeputeerde Staten van…

11 minuten geleden

Veiligheid roeiers in het geding door ‘Maai mei niet’

De veiligheid van roeiers op het Noord-Willemskanaal is in het geding. Door het gemeentelijke maaibeleid…

56 minuten geleden

Pro-Palestina demonstranten laten zich horen bij lustrum Rijksuniversiteit

Pro-Palestina demonstranten hebben zich dinsdagmiddag flink laten horen tijdens de opening van het lustrumfeest van…

3 uur geleden

A28 komend weekend dicht tussen Julianaplein en Groningen-Zuid

De A28 is vanaf vrijdagavond het hele komende weekend dicht vanaf het Julianaplein tot aan…

4 uur geleden

Universiteit en Gaza-activisten praten officieel niet met elkaar, maar kibbelen online wel over en weer

Zowel de Pro-Palestijnse activisten als het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de afgelopen dagen…

4 uur geleden

Groningen City Club: aantal bezoekers stad daalt met 15 procent

De Groningen City Club maakt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de stad door…

6 uur geleden