Categorieën: Nieuws

Journaliste doet aangifte van aanranding

Rosa Timmer, journaliste van het Dagblad van het Noorden, heeft vandaag aangifte gedaan van aanranding in het Pakhuis. Dit kon ze pas doen na de wettelijk verplichte wachttijd van twee weken.

Tijdens het stappen in Groningen is het vaak druk en gezellig. Soms zo druk dat lichamelijk contact op weg naar de bar of wc onvermijdelijk is. Meestal is dat geen probleem, totdat je merkt dat iemand je bewust in je kruis grijpt. Dat overkwam Timmer. Ze was naast de aanranding zelf ook geschokt door de laconieke reactie van het personeel. Ondanks haar aandringen duurde het lang voordat de man uit het café werd verwijderd. Eigenaar Hendrik Linnewiel van het Pakhuis erkent dat dit te lang geduurd heeft. Hij betreurt het zeer dat dit in zijn zaak is gebeurd en zegt inmiddels nieuwe instructies te hebben gegeven aan de beveiligers.

Timmer schreef openhartig over haar ervaringen in haar column in het Dagblad van het Noorden en social media. Een bewuste keuze, waarmee ze hoopt andere vrouwen over de streep te trekken om ook aangifte te doen als ze iets dergelijks meemaken.

De beelden van de dader zijn in het bezit van de politie.

 

Annemarieke Hunze

Bekijk reacties

  • top dat ze dit doet. Schokkend dat haar gevraagd wordt naar de lengte van haar rok en wat voor ondergoed ze aan had. dus als je rok een bepaalde lengte heeft mag een wildvreemde je in je kruis grijpen ? wat voor neanderthalers zijn dat op het politie bureau die zulke vragen stellen.

      • Jack of Marc zijn wel netjes opgevoed en werken ook niet bij de zedenafdeling van de politie. Ik weet niet waarom ze zulke vragen stellen aan slachtoffers. Misschien kan OOG er eens een programma over maken die beide kanten belicht. (Politie en de gene die aangifte doet). Wat zo'n dronken baviaan die denkt vrouwen in hun kruis te kunnen grijpen omdat hij er toch wel mee weg denkt te komen er van vindt, interesseert me dan weer minder.

    • Akelige gebeurtenis.

      Het antwoord op de vraag naar lengte van rok kan eventueel opsporing vereenvoudigen.

      In "culturen" van sommige cultuurverrijkers wordt je als prostituee gezien en behandeld als je rok boven de enkels komt. Bijvoorbeeld de Amish. Maar deze gaan, afgezien van de Rumspringa, met een boog om (in hun ogen) onzedelijke vrouwen heen.

      • Het lijkt of ji dit gedrag goedkeurd, want ik snap jouw opmerking over het vereenvoudigen van opsporing niet. Hoezo twee week bedenktijd, hoexo vragen over rokjes, kleur ondergoed etc. Pak die gozer gewoon op en in de bak ermee

        en Roos gewoon doorgaan

      • Karel.

        Met "culturen" geef ik aan dat ik dat pre-historische gedoe nauwelijks kan waarderen. Ben een feminist en heb een vreselijke hekel aan sexuele intimidatie. Wil dus niets goedpraten.

  • Dat het personeel laconiek reageert zegt veel over Linnewiel die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het gedrag van het personeel.

    • Heel goed dat ze heeft doorgezet en aangifte heeft gedaan. Ik hoop dat de dader snel wordt gepakt.

      De heer Linnewiel heeft snel en corrigerend opgetreden naar zijn veel te lakse medewerkers. Ik hoop dat die in het vervolg verstandiger met dit soort vervelende incidenten omgaan.

  • De commentaarstem heeft het over een wettelijk verplichte bedenktijd van twee weken. Dit klopt niet.
    Er slechts sprake van een aanwijzing, waarbij basisregels zijn opgesteld voor zedenrechercheurs hoe te handelen bij seksueel geweld.
    Daar zijn in 2009 al eens Kamervragen over gesteld. Bij elke acute zedenzaak (zaken met geweld, onbekende dader, incest etc.) wordt direct een aangifte opgenomen, een team samengesteld en een onderzoek opgestart. Bij niet-acute zedenzaken hebben zedenrechercheurs volgens de aanwijzing de mogelijkheid na het intakegesprek bedenktijd aan te bieden, waarin de aangever zich kan bezinnen op het doen van aangifte.
    Er is dus geen verplichte bedenktijd, maar een mogelijkheid deze aan te bieden.
    Verder wordt er in de aanwijzing geen termijn genoemd. 2 dagen, 2 weken, het kan allemaal.
    Kortom: Er is dus (slechts) sprake van een mogelijkheid om een bedenktijd aan te bieden. Puur en alleen beleid van politie, geen wettelijke bepaling!

    • Om de pakkans te verhogen lijkt mij een bedenktijd een nadeel.
      Het slachtoffer weet zich na twee weken minder details te herinneren dan na een dag. De politie kan ook gewoon direct de aangifte opnemen en de daadwerkelijke opsporing na twee weken starten wanneer het slachtoffer de aangifte wil handhaven. Het is mij een raadsel wat de roklengte of het ondergoed van het slachtoffer met het delict te maken heeft. In hoeverre dit in het belang van de opsporing zou zijn is mij onduidelijk.

      Eerlijk gezegd zou ik het heel erg jammer vinden wanneer er slachtoffers afhaken na de bedenkperiode.

      • Helemaal met je eens Jack. En het lijkt mij dat hier in strijd met de (bedoeling van) de richtlijn is gehandeld. Immers, er was sprake van een onbekende dader.

      • Ik denk eerder dat die bedenktijd er is omdat zedendelicten vaak in de relationele sfeer plaats vinden. De dader is dan bekend. Om te voorkomen dat er veel aangiftes opgenomen worden die later weer ingetrokken moeten worden is er wellicht een bedenktijd ingelast om een en ander een beetje te laten afkoelen. In dit geval zie ik er niet zoveel nut voor.

  • Ah een andere Erik! (Met gelijk meer verstand van zaken als ik :) )
    Dapper hoe hier iemand de publiciteit durft op te zoeken met zo aanklacht! Als ik het goed begrijp zijn er camerabeelden?

    • Ja uhh, als iedereen zich hier nu Erik noemt wordt het wel een zooitje.
      Rosa heeft in ieder geval een foto van de dader gemaakt. Die is ook korte tijd gepubliceerd geweest. Of er beelden van de bewakingscamera's zijn weet ik niet.

Recente berichten

KNMI waarschuwt voor onweersbuien op zondag

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien op zondag. Voor de provincie Groningen is er een 'code…

30 minuten geleden

Benefietconcert om klarinetorkest in Dublin te krijgen: “Mijn vaders laatste wens was dat wij door zouden gaan”

Het Capriccio Clarinet Orchestra uit Haren en Hoogezand gaat komende zomer twee bijzondere optredens geven…

2 uur geleden

Zorgen bij politiek over busvervoer: “Als je het jaarverslag leest word je er beroerd van”

Bij de fracties in de gemeenteraad zijn er zorgen over het busvervoer in Groningen en…

3 uur geleden

Biotoop in Haren opent zondag de deuren tijdens BiotOPENdag

De deuren van de Biotoop in Haren staan zondag wagenwijd open tijdens de jaarlijkse BiotOPENdag.…

4 uur geleden

Verkiezingsborden Europees Parlement sieren het straatbeeld

Sinds afgelopen week zijn op verschillende plekken in de gemeente borden voor de aanstaande Europese…

4 uur geleden

PKC’83 en Velocitas grijpen definitief naast periodetitel

PKC'83 en Velocitas pakten in de laatste competitieronde in de eerste klasse J zaterdagavond een…

4 uur geleden