Categorieën: Nieuws

“Hier in de bossen werden ze mishandeld en vermoord”

Wie waren de mensen die in 1943-1944 ondergedoken zaten in een onderduikershol bij Anloo. Dat is de vraag waar de Historische Vereniging Anloo graag een antwoord op wil.

“Wat we hier zien is niet te vergelijken met hoe het hier in de oorlogsjaren was”, vertelt Jan Benjamins van de vereniging. “Het was hier dichtbegroeid, daar verder op stonden jonge sparren en hier was een hol gegraven. Eerst voor twee mensen, maar op het hoogtepunt verbleven hier twaalf man. Voornamelijk Stadjers. Allemaal op de vlucht voor de Duitsers.”

Met granaten vernietigd
Het onderduikershol werd in 1944 per toeval door de Duitsers ontdekt. “Een aantal onderduikers zijn opgepakt en naar Westerbork overgebracht waar ze vermoord werden, een aantal anderen konden ontsnappen. Het hol werd met een aantal granaten vernietigd.”

Schoenen uit de oorlogsjaren
Momenteel is de groep bezig met opgravingen. “We willen de locatie weer zichtbaar maken dus we hebben alle aarde die in het hol was gestort archeologisch weg geschept en hebben daar hele mooie vondsten bij gedaan. Schoenen, tubes en flesjes. Alles in redelijke staat. Echt indrukwekkend om te zien. Ook omdat zulke voorwerpen de geschiedenis tastbaar maken.”

Fusillade
De locatie diep in de Drentse bossen kent daarnaast nog een tragische gebeurtenis. “In de laatste dagen voor de bevrijding werden hier tien Scholtenhuis-gevangenen naar toe gebracht en hier bruut mishandeld en vermoord.”

De Historische Vereniging is voor een zo volledig mogelijk beeld op zoek naar nabestaanden en familieleden die meer informatie hebben. “Wij willen graag weten wie hier ondergedoken hebben gezeten, zodat we een zo volledig mogelijk document kunnen maken. Om daarmee er voor te zorgen dat deze verhalen ook voor de toekomst levend blijven.”

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de vereniging.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • In deze tijd van weer opkomende jodenhaat is het goed om hier bij stil te staan. Opdat wij nooit mogen vergeten.

  • Uit de reportage of uit de website van de historische vereniging blijkt niet dat het om Joden gaat.
    Op een paar namen na is onbekend wie er in de oorlog hebben verbleven.
    Bijzonder dat pas 70 jaar na de oorlog er weer meer belangstelling ontstaat voor de Tweede Wereldoorlog.
    Wellicht een revival omdat veel mensen de groeiende intolerantie jegens andere geloven, rassen, andersdenkenden, homosexuelen helemaal zat zijn en pleiten voor meer tolerantie. Een situatie waarbij kort voor de oorlog gevluchte Joden door Nederland terug werden gestuurd naar Duitsland met een noodlottige afloop heeft wellicht een sterkere parallel met het heden dan sommigen denken.

    Het haten van andere geloven / gelovigen is altijd een vrij domme reflex veroorzaakt door onwetendheid of kwaadaardigheid. Dat is misschien wel de werkelijke les die uit de Tweede Wereldoorlog getrokken zou kunnen worden.

  • Verdiep je maar eens in het antisemitisme in de boeken van de Islam, voordat je dit soort onzin uitbraakt.

    Een van de teksten luidt:"Zie een rots, keer hem dan om. Er kan wel eens een Jood onder zitten". (En dit is niet bedoeld om eventuele medemensen uit hun benarde positie te bevrijden).

    En nee, je zult nergens haatdragende en tot geweld oproepende teksten in de Bijbel vinden.

    Niet te vinden op propagandazendertje NOS: vandaag is in Hessen (Duitsland) een salafistisch echtpaar met een huis vol explosieven en vuurwapens opgepakt.

    (O ja, wist je trouwens dat het VK 30.000 vluchtende Joodse kinderen weigerde?).

  • Het maakbaarheidsdenken in de vorm van "wat welvaartsstijging en wat gesprekken met een rationeel superieure atheïst doet orthodoxen hun ideologische lading wel verliezen", is altijd een vrij domme reflex veroorzaakt door onnozelheid, arrogantie, liever angstig wegkijken en projectie van eigen hedonistische (breedste zin) verlangens.

    De enigen die orthodoxe moslims enigszins kunnen begrijpenen zijn mensen met een orthodox-protestantse achtergrond. Zeg maar de predestinatie-denkers. Die kunnen het nihilisme tegenover het menselijk bestaan op aarde enigzins begrijpen.

  • Misschien moet VSH zich eerst wat meer in de Bijbel verdiepen en constateren hoeveel haatdragende teksten in dit sprookjesboek vermeld staan.

    Nu zijn het iedere keer mensen van andere niet-westerse culturen die het moeten ontgelden. Onwetendheid en kwaadaardigheid zijn een combinatie van eigenschappen die een evenwichtig wereldbeeld in de weg staan.

  • Doelde op het Nieuwe Testament.

    Wijs mij een tekst aan waarin Jezus Christus, de evangelisten of de apostelen oproepen niet gelovigen en anders gelovigen ook maar een haar te krenken, beledigen (in de islamitische boeken vliegt het gescheld met aap, hond, zwijn je om de oren) of anderszins slecht te behandelen. Of dat mensen die niet meer geloven te vermoorden. Gaat je niet lukken.

    Lekker blijven wegkijken! Je kinderen en kleinkinderen met de puinhopen achterlatend.

    • De bijbel bestaat echt uit twee delen!
      Het OT is niet zo'n vrolijk boek. Op erg veel plekken druipt de haat jegens andersdenkenden er vanaf.

      Is ook niet zo heel relevant, het maakt niet waar je je door laten inspireren. In alle gevallen is het haten van andersdenkenden of het oproepen tot geweld een uiting van domheid, onwetendheid en kwaadaardigheid. Oninteressant is welk geloof je aanhangt of uit welk land je afkomstig bent.
      Mensen in groepen indelen en die groepen van kwalificaties voorzien is de start geweest van vele groepsvervolgingen. Het wij-zij denken, ook al lijkt het onschuldig, bijv. door Brabanders of andere groepen van negatieve kwalificaties te voorzien hoort daarbij.

      • De bijbel bestaat inderdaad uit een Oud en Nieuw testament. Je leert snel Jack ;)

        Maar zoals ik al eerder zei. Christenen hangen de leer van Jezus Christus (Nieuwe Testament) aan. Vandaar ook hun naam.

        De Zoon van God heeft al het geweld als iets dat tegen de wil van God is verklaard.

        Het getuigt ook van een onnozele kleingelovigheid dat God niet zelf voor rechter, jury en beul zou kunnen spelen als dat überhaupt (!) nodig zou zijn. Te ongelovig voor woorden om te denken dat God mensen nodig heeft om andere mensen te straffen. En de Almachtige Schepper, schepper van alles, last heeft van kleinzielige aapachtige trekjes als wraakgevoelens.

        Wil je het verschil tussen orthodoxe Christenen en extremistische moslims leren kennen? Ga zondag naar een vrijgemaakt gereformeerde kerk en vertel dat het boek waarin zij geloven een sprookjesboek is. En doe dat dinsdag bij de moskee in Selwerd. Met een beetje pech ga je dit laatste niet overleven.

  • Projectie van eigen kleine hedonistische (brede zin) verlangens, zelfoverschatting, onwetendheid (zou Jack wel eens van de Egyptenaar Qutb gehoord hebben?) en angst zorgen ervoor dat mensen in jaren zeventig maakbaarheidsdenken blijven hangen.
    Een hoogmoedig en dommig "denken" dat levensgevaarlijk is omdat het volledig ten onrechte er vanuit gaat dat zij (de overgebleven aanhangers) ideologische zwaar geladen types wel tot een westerse burgerlijke levenstijl kunnen overhalen.

  • Over jodenhaat gesproken : Waarom brengt OOG het verhaal niet over de haatimam die door de moskee in Selwerd is uitgenodigd. RTV Noord brengt het wel, inclusief het weigeren van elk commentaar door die woordvoerder die hier op dit forum ook aanwezig is. Zorgwekkend!

    • Op 5 mei nog wel. De dag dat we voor vrijheid gebrachte offers van bijvoorbeeld de Canadezen en Polen herdenken

      Kalbani beschouwt Sjiieten als afvalligen en in Kalbanis "geloof" moet afvalligheid bestraft worden met de dood. Een straf die we opvallend genoeg ook bij veel andere fascistoïde bewegingen op afvalligheid zien staan. En ook bij sommige criminele bendes.

      Verder vindt Kalbani dat Christenen en Joden de Golf uitgetrapt moet worden. De grootmufti (hoogste religieuze haatbaard)
      ) van Qatar (ja, van het WK) wil alle Joden en Christenen dood. Aangezien Salafisten nog meer haat voor Sjiieten voelen dan voor Christenen en Joden, ben ik benieuwd wat deze voor plannen heeft met de Sjijtische medemens.

      In het gouvernaat Idlib is deze week een man standrechtelijk neergeknald door "gematigde" "Syrische" "rebellen. De "rebel" (gewoon Al Qaeda) vroeg de man of hij Soeniet of Alewiet (stroming die enig verwantschap met Turkse Alevitisme) was. Toen hij het laatste antwoorde, joeg de ideologische broeder van Kalbani hem pardoes wat kogels door het hoofd.

      Maar van de laffe de linkse wegkijkers die hier in de stad voor politicus willen spelen, mag dit Saudische tuig, natuurlijk zijn wahabistische/salafistische gif komen brengen.

      En het moskeebestuur krijgt als het maar zwijgt, een leuke zak geld.

  • Wel een beetje bijzonder dat sommigen hier menen dat de vrijheid van meningsuiting alleen toepasselijk is bij welgevallige meningen.

    • Oproepende tot geweld heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken Oude Jack. Is gewoon een strafbaar feit.

      • Dat laatste is vanzelfsprekend en doet niets af aan mijn eerdere bijdrage.
        De toetsing daarvan is trouwens achteraf en niet vooraf.

      • Wederom een onnozel verhaal.

        Pieter en ik roepen niet op tot geweld. Kalbani wel.

        Kalbani mocht trouwens het VK ook niet in. Dus ook toetsing voor af.

      • VSH, wanneer je geen verstand hebt van zaken dan kin je beter zwijgen of iets vaker een vraag stellen.
        Nu gok je maar wat met je interpretaties van de vrijheid van meningsuiting in Nedrrland of UK.
        Lees er eerst iets over.
        Dit geldt ook voor het selectieve oordeel dat je over de verschillende groepen aanhangers van geloven hebt, het zijn allemaal bijeen gegooglede meninkjes van dubieuze sites. Eerst het onderscheidingsvermogen wat beter ontwikkelen en dan posten. Dat is een betere volgorde.

Recente berichten

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

11 minuten geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

1 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

2 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

2 uur geleden

Geen link tussen moorden op Antoinette Bont en Harry Roo: “Uitsluiten is ook belangrijke ontwikkeling”

Er is geen link gevonden tussen de moorden op Antoinette Bont en coffeeshophouder Harry Roo.…

3 uur geleden

Versterkingen komend seizoen voor Be Quick 1887 en PKC’83

Be Quick 1887 en PKC'83 hebben zich de afgelopen dagen versterkt voor het komende seizoen.…

4 uur geleden