Categorieën: Nieuws

Geen onderzoek naar uitbuiting bouwvakkers

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet van plan onderzoek te doen naar de mogelijke uitbuiting en onderbetaling van uitzendkrachten die meewerken aan de bouw van het Groninger Forum en de Sontweg. De PvdA-kamerleden Van Dekken en Kerstens hadden hierom gevraagd.

Zij wilden dat de Inspectie onderzoek zou doen naar eventuele uitbuiting en onderbetaling. Volgens de minister is toezicht op de naleving van cao’s in de eerste plaats een zaak van de cao-partijen zelf. De Inspectie kan alleen zelfstandig onderzoek doen naar vermeende ontduiking van het minimumloon, als de cao-partijen aangeven dat zij een gegrond vermoeden hebben.

Wel wordt binnenkort een nieuwe Wet aanpak schijnconstructies ingediend. Die moet onderbetaling van uitzendkrachten tegengaan.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Uitgebuit en onderbetaald, dat is toch inherent aan uitzendkracht zijn? Er is maar één manier om dat te voorkomen, maar die is wat rigoureus. Gewoon weg met die uitzendbureaus, het zijn uitbuiters pur sang. Het levert ook geen echt werk op, want het is voor de werkgevers bijzonder makkelijk om iemand te gebruiken en daarna weer op straat te zetten, a la minuut, zonder gevolgen. Daarnaast vangt een uitzendbureau een groot deel van de uitzendkracht, waardoor je minder verdient dan een vaste kracht. En ziek hoef je als uitzendkracht ook niet te worden, want dan wordt je gewoon vervangen door een nieuwe uitzendkracht. Ergo, uitbuiting en onderbetaling. Legaal spelen met cijfers omtrent werkloosheid, natuurlijk zal minister Asscher geen onderzoek willen. Die beerput zal gesloten blijven.

    • Helemaal correct Jeroen! Ik ben echter bang dat het uitroeien van de uitzendmaffia een brug te ver zal blijken. Ze hebben inmiddels een te grote invloed helaas.

    • Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om uitzendbureaus die de cao voor uitzendkrachten die toch al beroerd is nog eens ontduiken.

      • Dat snap ik Marc en dat is uiteraard helemaal schandalig, maar de woorden 'uitbuiting' en 'onderbetaling', dat doen uitzendbureaus al, al houden ze zich aan de regels.

  • Jawel, er zijn al scheurtjes in het uitzendwezen. Dankzij de vakbonden worden de lonen van uitzendkrachten per 1 maart gelijk getrokken met die van vaste krachten. Het is een begin. Nu nog dezelfde rechten en weg met die fases en nul-uren contracten.

    • Gelijke rechten ? verplicht opgeven voor een bepaalde datum in 2014... aan het bureau "terwijl je een nul uren contract hebt" wanneer JIJ vakantie gaat houden in 2015??
      Hoezo nul uren contract ?
      Nul rechten dus NUL plichten ..rot op met je PLICHT..om je vakantie NU AL te moeten doorgeven ..uit_ZWENDEL_bureau..

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

1 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

3 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

4 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

4 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

6 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

7 uur geleden