Categorieën: Nieuws

Paars-plus-college in stad

Groningen krijgt mogelijk een stadsbestuur van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. Dat is de uitkomst van verkenningen van informateur Hayo Apotheker (D66). Volgens Apotheker is er een ‘stevig draagvlak’ voor de beoogde coalitie.

In het beoogde college staan twee winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen buitenspel. Zowel SP als CDA wonnen zetels in de raad, maar mogen nu dus niet meedoen. SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk voelt zich buitenspel gezet door de andere partijen: “Ik vind dat echt onbegrijpelijk.”

De vier partijen beginnen begin volgende week aan de eerste onderhandelingen. Het eindverslag en het voorstel van informateur Hayo Apotheker worden woensdag besproken door de gemeenteraad.

Martijn Middel

Bekijk reacties

  • Jimmy had zo'n goeie troef met juffrouw janny, die nog wel 4 jaar op de winkel wilde passen...

  • Ja en zo wordt de kiezer nu al bedrogen door D66.
    Het gaat er alleen maar om om meer dan twintig zetels in de raad te hebben. Dan kan je het afbraak beleid met een gerust hart voortgezet worden. En zo wordt de burger weer bedonderd .

    • Want de D66-kiezer had een heel andere coalitie verwacht.... Welke kiezers worden er bedrogen? Die van de SP? Je hebt wel door waar het om draait in een democratie, dat dan weer wel.

  • Het is complete minachting naar de burger toe,met een bestuur van 1 winnaar en drie grote verliezers,PVDA -3,VVD-3,groen links -1 en het is tevens het einde voor de partij zonder ruggengraat Groen Links.

    • Hoe kan het nou minachtig richting de burger zijn? Er zijn verdomme net verkiezingen geweest, en deze partijen hebben samen een meerderheid gekregen. Dat is toch democratie? Er staat nergens dat de winnaars altijd in een college moeten zitten, of dat verliezers dat niet moeten of mogen. Sterker nog: er staat zelfs nergens dat de grootste partij in het college moet gaan zitten.

      Met het college wat nu voorgesteld wordt is per definitie de keus van de meerderheid van de groningse bevolking.

      • Jij begrijpt er helemaal niets van en het verbaasd me dan ook niet dat je met zulk onbenul aan komt zetten.

    • Ja VVD en PVDA 50 procent ingeleverd en Groen Links 25 procent,dat zijn gigantische verliezen en tevens het antwoord van de burger dat ze deze partijen niet wil terug zien en wat doen die valse midden partij D'66 die neemt ze erbij.

  • Ik zou niet weten waarom je rekening zou moeten houden met het feit of partijen hebben gewonnen of verloren. Als politieke partij wil je zoveel mogelijk van je programma realiseren en daar zoek je dan partners bij waarmee je een meerderheid haalt.

    De voorkeur van Apotheker, en kennelijk ook van de betrokken partijen, kan ik wel volgen. Persoonlijk had ik liever ook het CDA in het college gezien, bij voorkeur ter vervanging van de VVD.
    Dat de SP niet terugkeert is vrij logisch. Veel mensen zullen blij zijn dat ze verlost zijn van het gezeur van Visscher.

    • Natuurlijk hou je wel rekening met partijen die gewonnen hebben, dat is toch logisch en democratisch?

      • Nee, dat is niet logisch of democratisch.
        Logisch en democratisch is dat de beoogde collegepartijen een meerderheid in de raad hebben, vertrouwen hebben in elkaar en een samenhangend programma kunnen formuleren.

    • En de onwetende kiezer begrijpt er niks van en kan ze ook niks schelen..
      En de stemmende kiezer ( tegen beter weten in ) maakt zich weer druk..en neemt een extra pil tegen de hoge bloeddruk.
      En de voorstanders van het Monstrum..lachen zich in hun vuistje.

  • Dit wordt een college van hervormingen, las ik op de DvhN-site. Welke hervormingen vraag ik me dan af. Nog meer restricties aan bijstandsontvangers? Dat kan bijna niet want die worden als zo'n beetje als crimineel behandeld. Dus op welke gebieden kunnen we dan hervormingen verwachten?

  • En de PVDA heeft de touwtjes zo al weer stevig in handen. Nog wel even hun eigen partij onder controle houden.

  • Hoezo kiezersbedrog en minachting? Een meerderheid van de kiezers steunt deze partijen toch? En D66 heeft bepaalde uitgangspunten in programma staan waarvoor je geen helderziende hoeft zijn om te zien dat de SP daar anders over denkt.

    • Het verschil tussen VVD en GL is nou niet bepaald kleiner dan tussen D66 en SP. Maar ik vind dit idd ook geen kiezersbedrog en minachting. Wel dat er in verkiezingstijd nauwelijks gepraat is over de komende bezuinigingen. Maar wat dat betreft vind ik het een goede zaak dat zowel de lokale PVDA en VVD daar verantwoording voor het landelijk beleid gaan nemen. Iemand die D66 had overigens heus wel zien kunnen aankomen dat dit er uit zou rollen.
      Het was in verkiezingstijd al duidelijk dat de SP het meeste afstand nam van dit vooral landelijk opgedrongen beleid en ik vind het dus ook niet verwonderlijk dat zij nu in de oppositie komen. Tenminste als paars+ (in mijn ogen wordt paars+groen = vies bruin) er uit gaat komen. Er was niet voor niets een 2e gesprekronde nodig denk ik ?

Recente berichten

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

1 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

2 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

5 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

6 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

8 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

10 uur geleden