Categorieën: Nieuws

“Onbegrijpelijk dat SP buiten spel is gezet”

Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad, baalt er stevig van dat zijn partij niet meer meedoet in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur: “D66 slaat de plank volledig mis: Kletsen over burgerparticipatie en een losers-coalitie vormen met PvdA, GL en de VVD.”

De SP had bij de verkiezingen in maart twee zetels gewonnen en zit ook in het huidige college. “We hebben met alle vier de partijen die nu een coalitie willen vormen in verschillende samenstellingen samengewerkt. Daarin waren we een betrouwbare partner. Natuurlijk waren er meningsverschillen, maar we zijn er altijd uitgekomen”, aldus Dijk.

Dijk snapt niet dat informateur Haye Apotheker al na twee korte gesprekken met een advies voor een nieuw college komt “terwijl er onderling inhoudelijk niet eens gesproken is”.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • In 2012 stak de SP samen met D'66 een groot mes in de rug van het college, dus echt betrouwbaar vind ik ze niet... allebei niet...

    • Het verbluffend weinig realisme bij Groen Links destijds... Hoe is het daar mee? Lag dat dan alleen aan mevrouw Dekker? Ik denk het niet.
      Joost van Keulen: 'Ik denk dat dit een coalitie is die hervormingen voortvarend kan aanpakken.' Ik moet hier hard om lachen. Met name Groen Links lijkt in al haar uitlatingen vrij conservatief in Groningen. Ze zijn hier vrij lang aan de macht geweest en hebben veel raakvlakken met het oude PVDA beleid.
      De VVD lijkt zo sowieso een beetje veroordeeld tot de D66-II rol in dit college. 1/3e kleiner dan Groen Links , de helft van de PVDA en 3x zo klein als D66. In de keuze wat die hervormingen dan wel niet moeten zijn past hun enige bescheidenheid.

  • Kennelijk zitten sommige partijen,koste wat koste, liever met de kont in het pluche dan dat ze naar de kiezers luisteren. Niets nieuws dus.

    • Sinds wanneer zijn stemmen op partijen die zetels verliezen minder waard dan stemmen op partijen die zetels winnen? D66 heeft overigens veel meer gewonnen dan de SP.

  • Heeft hij letterlijk gezegd dat hij het onbegrijpelijk vindt? Dan is Jimmy een beetje dom, het is namelijk zeer goed te begrijpen. Programmatisch staan SP en D66 ver van elkaar af (zorg, zondagopenstelling). Voor de laatste partij is het makkelijker om een coalitie te vormen met VVD, PvdA, GL. En SP en D66 mogen dan in het college goed hebben samengewerkt, de SP heeft eigenlijk ook een soort van oppositie gevoerd tegen het eigen college. Niet erg collegiaal. Helaas wordt uit het stukje niet duidelijk of Jimmy dit gezegd heeft of dat de redactie een leuke kop heeft willen maken.
    Dat hij baalt, is uiteraard wel te begrijpen.

  • Toen SP nog nooit in het college hebben gezeten, vond ik ze ijzersterk. Daarna werd het 8 jaar college conform rechts beleid. Maar het pluche zit SP schijnbaar te heerlijk.

  • Feit blijft dat minimaal 40 procent van de VVD en PVDA stemmers overliep naar D66 uit onvrede en datzelfde D66 trekt nu deze beide partijen erbij,daarmee kan D66 er gif op in nemen dat deze stemmers over 4 jaar allemaal weer gaan lopen naar een andere partij dan wel helemaal stoppen met stemmen want uiteindelijk wordt je toch genaaid.

  • Krijg je straks dat flapdrolletje van gijsbertsen als wethouder in Groningen. Daar ben je mooi klaar mee. Dan kan je nog beter Karin dekker hebben .die had in ieder geval verstand van zaken.

    • Dat lijkt me niet aangezien hij kans maakt in Mei in het Europees Parlement gekozen te worden. Stem op Mattias voor Europa! Dan ben je van hem af en GroenLinks doet uitstekend werk in het Europees parlement (zoals vandaag nog met met de aangenomen motie over Netneutraliteit (samen met D66).

    • ach, misschien schuift gijsbertsen de nr 2 van de lijst naar voren om wethouder te worden van stedenbanden en dancemuziek...

    • verstand van zaken.?? Karin dekker?? daarom is haar tramproject gecanceld zeker...
      gelukkig zaten er mensen in de raad die er een realistischer beeld van hadden.
      " tram Groningen" afgeketst op cijfermatige onderbouwing en financiële gevolgen.

      • Juist niet... afgeketst om politieke belangen.

        De cijfers en financiële gevolgen waren nauwkeurig berekend en waren ten faveure van de regiotram. Waarom denk je anders dat D'66 en SP de aanslag pleegden op het college vóórdat de raad de begroting zou gaan behandelen? Ik denk dat als de raad die begroting had gezien, ze wel akkoord had MOETEN gaan. En dan was er geen weg terug meer - genoeg reden voor de bangepoeperts van D'66 en SP om zich over te laten halen het college te laten ploffen.

        Ik snap nog steeds niet waarom de media daar niet bovenop is gedoken. Maar als je het DvhN anderhalf jaar na dato nog steeds ziet liegen over 500 miljoen Euro in plaats van 80 miljoen Euro, dan snap ik dat ook wel...

  • Ik heb SP gestemd, maar ik vraag me af waarom, mijn stem wordt immers niet serieus genomen.

    • Tja en al die arme mensen die op lijst Bervoets gestemd hebben dan? Die worden helemaal genegeerd.

Recente berichten

De eredivisie kleurt weer Groen Wit, Avondje Euroborg in foto’s

Wat een avond in de Euroborg, met de twaalfde man er vol achter stormde de…

3 uur geleden

Stralend weekend in het vooruitzicht; temperatuur stijgt na het weekend door, de kans op regen en onweer ook

Voor Groningen ligt een stralend weekend in het vooruitzicht. De temperatuur komt beide dagen boven…

7 uur geleden

Beeld: Feest in de Euroborg en in de binnenstad na promotie FC Groningen

In Groningen was het vrijdagavond alom feest na de promotie van FC Groningen, terug naar…

8 uur geleden

Kermis gaat eerder dicht in afwachting van toestroom euforische voetbalfans

De gemeente Groningen heeft de kermisexploitanten op de Meikermis opgedragen om de attracties vrijdagavond om…

9 uur geleden

De Trots van het Noorden is terug: FC Groningen promoveert na finale tegen Roda JC

FC Groningen heeft het geflikt. De Trots van het Noorden speelt volgend jaar weer waar…

9 uur geleden

Donar moet beslissingswedstrijd spelen

Donar heeft vrijdagavond teleurstellend de uitwedstrijd verloren van BAL. In Weert werd het 85-71. (meer…)

9 uur geleden