Categorieën: Nieuws

Persbericht over Rehwinkel in loop van de ochtend

In de loop van de woensdagochtend komt er een gezamenlijk persbericht namens de gemeente Groningen, het United Cities and Local Governments (UCLG) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de situatie rond Peter Rehwinkel.

Het stadhuis wordt de hele morgen al platgebeld door de landelijke pers.

In het Algemeen Dagblad en het Dagblad van het Noorden verschenen woensdag artikelen dat de nieuwe functie van Rehwinkel in Barcelona niet zou bestaan.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Ok... laatste maand van je functie als burgermeester en je gaat op vakantie? Ik heb altijd nog een beetje twijfel gehouden of ie niet te hard aangepakt werd in de media, maar die is nu wel weg. Maar wie goed luisterde in de lokale politiek hoorde ook van alle kanten wel al jaren wat voor grote druif het is.

  • Het wordt nog leuker. Dit is de persverklaring van het UCLG:

    http://www.rtvnoord.nl/content/pdf/UCLG_PR_16_october.pdf

    De zogenaamde baan van de heer Rehwinkel betreft dus een tijdelijke functie van een half jaar, zonder verder perspectief en zou een vrijwillige functie worden, naast z'n burgemeesterschap. Ik mag niet graag op de zaken vooruit lopen, maar iets zegt me dat de heer Rehwinkel de kluit belazert.

    • Even uit wat RTVNoord ervan maakt....Rehwinkel wekte zelf de suggestie, dat hij daarna aan de slag kan bij dat rampencentrum. Dat staat niet in de verklaring van de UCLG. Sterker nog, de functie lijkt vast te zitten aan het ambt van burgemeester van Groningen. Rehwinkel wordt niet persoonlijk genoemd. Hij is vanaf 1 november geen burgervader meer. ....

      tja de voorzitter van die club wordt ook niet bij naam genoemd in het persbericht. Ik mag hopen dat RTVNoord een hele goede WA/aansprakelijkheidsverzekering heeft. Heb alvast wel een screenshot gemaakt van deze tragische, misselijke misser.

    • De conclusie van RTV-Noord is gebaseerd op hun eigen denkbeelden en niet op de realiteit. Een internationale organisatie ter ondersteuning van lokale overheden bij rampen draait niet om de persoon Rehwinkel. De club van Lokale overheden gaat natuurlijk geen baangarantie op voorhand geven. Dat dat direct in het nadeel van Rehwinkel wordt geïnterpreteerd is oneerlijk en onbeschoft. RTV-Noord en DvhN zijn tegenwoordig een twee handen op een buik inteeltwereldje waarbinnen objectieve meningsvorming niet meer mogelijk is. Treurig maar waar. Er moet heel snel een bezem door beide organisaties lijkt me.

      • Die organisatie bestaat nog niet. En er wordt ook geen geld voor vrijgemaakt om die wel op te starten. Het gaat hier dus puur om een nevenfunctie die niet uitrolt in een betaalde baan. Dus terug naar Nederland en beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt of z'n wachtgeld in leveren. Wat is daar zo onredelijk aan ? En laat ie nu maar op vakantie blijven... Scheelt weer een bedrag met toch gauw 4 nullen... Want dat is 'sober' bij dit soort volk.

      • Heb je het persbericht van het ULCG al gelezen? Jouw verhaal klopt dus niet en dat van de lokale media wel.

      • Marc, heb je het stuk wel gelezen? Het is in dit geval geen artikel van RTV Noord, maar een persverklaring van het UCLG, gepubliceerd door RTV Noord. Wel eerst even lezen svp en niet gelijk in de verdedigingshouding.

      • Nogmaals begrijpend lezen is ook een vak. RTV-Noord doet net of er iets nieuws onder de zon is, maar dat is er niet. Rehwinkel heeft gezegd dat hij wachtgeld nodig heeft voor ongeveer een Half jaar om een organisatie op te zetten. Of hij daar voorzitter van wordt of niet wordt bevestigd noch ontkend door het persbericht, dus rtv-noord mag niet de conclusie verbinden aan het persbericht die ze er aan verbinden. Ze interpreteren het ook nog eens fout door te stellen dat Rehwinkel dit naast zijn baan in Groningen zou kunnen doen als lid van het 'Executive Comity' Dat ging om een vooronderzoek toen Rehwinkel nog in die rol zat en dat is al gedaan. Daaruit is het huidige mandaat gerold om een voorbereidend proces op te starten met als intentie een organisatie te realiseren. Dat mandaat is niet gegeven in de capaciteit van lid van het "executive comity" en dus hoeft hij het ook niet naast zijn functie als burgemeester te doen. Rehwinkel heeft dat ook precies zo aangegeven. De enige vraag is of de intentie om een organisatie op te zetten ook uitmondt in succes. Dat kun je van te voren niet zeggen en daarom doet het 'executive comity'er ook geen uitspraken over. Het is dus een risico, maar als je solliciteerd wordt je ook niet gegarandeerd aangenomen. Rehwinkel heeft er in ieder geval vertrouwen en en denkt een dergelijke organisatie te gaan leiden en dat is een betaalde baan (betaald door overheden, ngo's vn etc..)

      • Na wat er nu weer naar buiten is gekomen, is sowieso nog moeilijk een conclusie te trekken lijkt het. De gemeente schijnt nu te kunnen zeggen dat Rehwinkel wel z'n baan behoudt bij het UCLG. In dat geval houd ik mijn conclusies nog even voor mezelf. Er is in ieder geval een partij niet handig bezig, da's de enige conclusie die ik nu trek en ik denk dat het handig is dat Rehwinkel zelf vanuit z'n vakantie optrekje een persbericht naar buiten kan brengen.

        Die sollicitatieplicht is, zoals je zelf al eerder aangaf, wel een schijngebeuren natuurlijk.

        Over z'n wachtgeld vangen blijf ik m'n mening houden. Het heeft niets meer te maken met het sobere en de sociaal democratie dat de heer Rehwinkel zei uit te dragen. Dat mag een recht zijn, maar daarom hoef ik het er nog niet mee eens te zijn, toch?

      • Marc, of je bent rehwinkel die met naam marc hier spreekt of je bent zo'n iemand die er op kickt om voortdurend dwars te liggen.

    • Het kwalijke van de zaak is, en daar ga je volkomen aan voorbij Marc, dat Rehwinkel wel degelijk naar buiten heeft gebracht dat het in eerste instantie een half jaar onbetaald zou zijn en hij daarna in loondienst zou komen van het UCLG en daardoor zijn burgemeesterschap naast zich neerlegt. Dat strookt dus totaal niet met de verklaring van deze organisatie en het UCLG wist ook van niets, behalve het eerste half jaar op vrijwillige basis, laat staan dat ze er van af wisten dat de heer Rehwinkel zijn nieuwe 'functie' heeft aangegrepen om Groningen te verlaten. Dan ligt het gebruik maken van een wachtgeldregeling al niet erg lekker bij velen en dan blijkt het verhaal zoals het nu ogenschijnlijk is voorgedragen door de heer Rehwinkel ook nog 's niet juist. Snap je dan niet ook maar een heel klein beetje wat van de consternatie rondom deze man, Marc? Dat ga je toch niet werkelijk menen, Marc...

      • Jij trekt conclusies die je niet kan trekken Jeroen, je weet helemaal niet wat voor handjeklap er is geweest binnen dat executive comity. Rehwinkel is er kennelijk zeker van dat die organisatie er komt en hij die gaat leiden. De betreffende organisatie bevestigt nog ontkent dat, omdat dat kennelijk een nog onbeslist punt is en afhankelijk van de gang van zaken in het komende half jaar. Het verhaal van Rehwinkel is in de raadsvergadering uitgelegd. Hij heeft daar een verwachting uitgesproken die niet bevestigd wordt door het UCLG maar ook niet ontkend. Wat is er aan gelogen dan? Rehwinkel gaat weg (omdat hij in Groningen toch niets meer goed kan doen, Sinterklaas was ook gegarandeerd weer een rel geworden om een of andere onbenulligheid) en probeert op een onconventionele manier nieuw werk voor zich zelf te creëren. Bij het horen van de term wachtgeld (wat een recht is, met voorwaarden welbekend bij een jurist als Rehwinkel) buitelt de hele goegemeente over elkaar heen met termen als profiteur en graaier zonder ook maar een moment door te vragen of de nuance te zoeken. De enige waaraan Rehwinkel na zijn aftreden verantwoording af hoeft te leggen is de uitvoerend ambtenaar die zijn sollicitatieplicht moet controleren, en zo is het. Voldoet hij niet aan zijn verplichtingen? Dan volgt een maatregel zoals beschreven in de wachtgeldregeling, zonder aanzien des persoons.

  • En hij wou nog veel een sober afscheid, bij deze man past maar PEK en VEREN en heel snel de stad uitjagen

    • pek & veren is wat veel voor dit destijds als goudvinkje binnengehaalde lot uit duizenden. die sollicitatieplicht is al vervelend genoeg als je netwerk niet meer helemaal je dat is en vergeet vooral niet al die gespreksstof die hij genereert: die is ook wat waard, toch?

  • Petertje botst eerst meerdere malen met lokale hulpdiensten tijdens het bestrijden van rampen en weet het beter. Petertje probeert nu met alle macht een functie te creeeren zodat ie een betweter op dit gebied kan blijven. Dat is prima Petertje, maar dan niet op wachtgeld in het buitenland. Dan lijkt me een functie als vrijwillig brandweerman of weekendsoldaat beter geschikt zodat ie eindelijk eens wat praktijk ervaring op doet!
    Dan hoeven in het vervolg de uitvoerenden na een ramp niet een spreekverbod te krijgen omdat hij faalt.

  • Hoe heeft deze man toch kunnen functioneren na al deze wanprestaties? De raadslieden en reaguurders hier lopen elkaar ondersteboven om Rehwinkel een schop na te geven, maar
    ik heb de moties van wantrouwen en de demonstraties op de grote markt even gemist, de afgelopen jaren geloof ik.

    Beetje klagen op internet, maar actie, ho maar.
    Ik keur niet goed wat Rehwinkel doet, maar enige nuance lijkt me wel op zijn plek.
    Ik denk dat 'ie ons meer gekost zou hebben als 'ie langer was aangebleven, al was het maar het gemopper op zijn disfunctioneren

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

52 minuten geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

4 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

5 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

5 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

6 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

9 uur geleden