Categorieën: Nieuws

Flinke bezuinigingen in het verschiet

De stad krijgt te maken met forse bezuinigingen. Het financiële tekort voor de komende vijf jaar is namelijk 110 miljoen euro hoger dan verwacht. Het stadsbestuur had op 130 miljoen gerekend, maar dat is nu 240 miljoen euro.

Wethouder Schroor zegt dat er stevige keuzes gemaakt moeten worden waarin alles op tafel komt, zoals het economische en sociale beleid. De zogeheten kaasschaaf, waarmee overal kleine bedragen bezuinigd worden, is niet meer voldoende.

De enorme tekorten zijn veroorzaakt door de tram, tegenvallende grondaankopen, Meerstad en aanvullende bezuinigingen van het rijk.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • "110 miljoen euro hoger dan verwacht"

    goeie boekhouding , ik kan ook geen geld uitgeven wat ik denk te krijgen..

    en nu ? burgers weer lastig vallen met bezuinigingen en hogere kosten voor gemeente diensten. de bestuurders voelen het helaas niet in hun portemonnee , zelfs falen op een bestuurs functie wordt beloond met wacht geld..

  • Met stomme verbazing lees ik in diverse media dat het gemeente bestuur schrikt van de tegenvallers, dat Groen Links niet wil bezuinigen en dat de inwoners van Groningen dit zullen vernemen.
    Nu weet ik niet wat voor onnozele halsen in ons gemeentebestuur zitten. Maar het grootste gros van de inwoners weten het al geruime tijd dat er de laatste jaren een financieel wanbeleid is gevoerd onder leiding van Groen Links. Waarin prestige belangrijker leek dan een sluitende begroting. Waar de rekening kwam te liggen lag bij voorbaat al vast. Mischien moet het huidige gemeentebestuur eens wat boter van hun hoofd gaan halen en zich naar de inwoners van Groningen eens wat nederig opstellen in plaats van nog steeds met een hautaine houding een ongemeende verontwaardigeing ten toon te spreiden. Oja minister Plasterk wil dat gemeenten die te veel OZB waarde hebben doorberekend dit volgend jaar compenseren. De gemiddelde stijging zal niet hoger mogen zijn dan 1,8 procent. Maar ook hier zal de gemeente geen boodschap aan hebben want ook deze tegenvaller zal moeten worden opgevangen.

  • En nog zijn er mensen, die het een doodzonde vinden dat de tram er niet komt.
    Tussen dom en onwetend zit duidelijk (g)een verschil.

  • Gelukkig is de Tram afgeblazen. Oa Dekker en de Vries mogen zich doodschamen over deze cijfers, omdat die deden alsof die tram er ook nog wel ff bij kon.
    En de vraag die mij opkomt ... wie zijn er schatrijk geworden van die honderden miljoeneen waar de gemeente te makkelijk garant is voor gaan staan. Garant staan voor belangrijke projecten... Het was zo stoer, maar nu zitten we met de gebakken peren. (En dat Dekker de gemeente Groningen eigenlijk in net zo'n staat achterliet als Simplon lijkt me ook wel een teken van incapabiliteit)

  • En overigens snap ik niet dat de hoofdverantwoordelijken, zover die er nog zitten (Ton Schroor oa), de eer niet aan zichzelf houden. Dit gaat langzamerhand om zulke gigantische bedragen dat je als wethouder , maar ook als hele gemeenteraad je dit erg aan mag rekenen.
    En dan hebben we ook nog bv de penningmeester van het landelijk bestuur van de SP er in zitten. Zij heeft blijkbaar ook flink lopen slapen in de afgelopen coalitiejaren.

  • Groningen valt dus straks de eer te beurt om na Ten Boer de 2e gemeente met een artikel 12 status te gaan worden. Triest dat dit een gemeente als Groningen overkomt door toedoen van een stel incapabele bestuurders en bijbehorend management team.

    En zo is Groningen in nog geen 10 jaar tijd verworden tot het Athene van Nederland.

  • René en Erikk; ik hoop dat jullie weten wat het woord investering betekent?

    Nu slibt de stad nog verder dicht, wat bedrijven en toeristen weg zal jagen. Als het blijft zoals het nu is, dan gaat dit uiteindelijk nog veel meer geld kosten.

    • ja ik weet wat het woord investering betekend.
      Je "investeert" b.v in een huis via een LENING van de bank ...en ALLE risico's zijn voor JOU en niet voor de geldverstrekker.
      Bij een gemeente is het net even anders ...Men steelt JOU geld door middel van belastingen en men doet maar wat men er mee wil. ( denk aan de achterlijke hondenbelasting)
      Is er een tekort ?? verhoogt men gewoon de belastingen ..PUNT..
      Gelukkig zijn er ook nog mensen die zeggen geen geld ?? dan ook niet uitgeven ( wat er niet is kan niet worden uitgegeven)..Toch ?
      Dat de toeristen wegblijven heeft te maken dat NIEMAND nog geld heeft.
      700 bedrijven per maand gaan failliet ( geen inkomsten) omdat MEN "de burger" niks te besteden heeft.
      Alles gaat op aan vaste lasten zoals: VEELS TE HOGE HYPOTHEEK ( goh hoe zou dat nu kunnen?)
      Gemeentelijke en landelijke belastingen ..energie rekeningen enz enz.
      Dus ...Investeren ..WAARMEE..? WAARVAN ?
      Mijn geld ?? Jou geld ? WELK...!! Geld ?
      PFFFFH...

      • Mensen moeten eens ophouden met zeggen dat het om hún geld gaat, want dat is niet zo. Je betaalt belasting, wat dus eigendom wordt van een overheid. Als je een brood koopt in de winkel, is het geld ook nog steeds niet van jou? Het geld is van de gemeente, en die mogen er inderdaad mee doen wat ze willen. Wat jij met je eigen geld doet moet je zelf weten. :)

    • Historische bebouwing platslaan om toeristen te trekken? Komt op mij niet logisch over.

      De plannenmakerij van de Wolthoorn, is het gevolg van de belangen van de werkverschaffings-sector genaamd Bouwend Nederland, scoringsdrift van wethouders en cadeautjes aan de - voor onder ander de oerlelijke puist op de Westerhaven verantwoordelijke - huisarchitect (Jurjen van der Meer).

      De enige investering die Nederland heeft te doen, is in technisch en beta-wetenschappenlijk onderwijs. Hoe ogenschijnlijk onwaarschijnlijk ook, met het geld op de juiste plek, kan de regio Eindhoven het Sillicon Valley van Europa worden.
      En kan Nederland aansluiten bij Duitsland. Het land dat in het begin van deze eeuw zo goed begreep, dat industrie meer toekomst had dan het destijds zo hippe (archaïsch)dienstverlening.

      Met vriendelijke groet

    • Bij elke investering die de overheid doet moet je als overheid wel afvragen... Waarom doen vrije markt partijen dit niet ? Is het wel zo vanzelfsprekend dat de gemeente alle risico's draagt terwijl meerdere partijen geld aan verdienen.
      Ik vind dat een vorm van corruptie die in meerdere politieke partijen steeds meer woekert Het doet me denken aan het verhaal van een gestopte pastoor die klaagde dat z'n parochie het vrijwel alleen over verdeling van klandizie had en nauwelijks over het geloof zelf.

  • Overigens had ik de timing van het regeerakkoord (was later) en de nieuwe Groningse coalitie verkeerd. Dit pleit de huidige wethouders enigszins vrij, maar dan moet er nu wel concrete plannen voor bezuinigingen op tafel komen. Wat dat betreft klopt verhaal van Ton Schroor nu wel.
    Maar met deze verhoudingen in de gemeenteraad lijkt me dat lastig.

    Om dit maar ff kracht bij te zetten wat mogelijke concrete maatregels :
    - Stoppen duurzaamheid doelstellingen/Free Trade inkoop ed Gemeente
    - Een waarhuis ipv Forum (maar of dat ooit meer dan 20 miljoen besparing oplevert)
    - Massaal sluiten voorzieningen (Denk aan Bibliotheken, Cultuurpodia , Buurthuizen , Zwembaden of zelfs Kardinge)
    - Verkopen Suikerunie terrein (Als dat mag) of andere gemeentelijk bezittingen... maar dat maakt de solvabiliteit niet beter... een ander penibel puntje in de stad.
    - Privatisering Diensten gemeenste als bv afvalophaal met weinig strenge eisen tov milieu

    Nou eh succes om daar uit te komen gemeenteraad (Ik ben het iig niet overal mee eens)

    • Bouw als gemeente een Campus op het voormaloge SuikerUnie terrein en biedt daar tegen een redelijke huur woonruimte voor de studerenden aan. Inkomen gewaarborgd en gelijk (deels) verlost van de almaar toenemende verloedering door studentenbewoning in de diverse stadswijken.

      • Schijnt men bij de - als anti-Groningen te duiden PvdA - nogal tegen te zijn. Is namelijk een plan van de Stadspartij.

        En men helpt liever de leefbaarheid van veel wijken naar de kloten, dan dat men toegeeft dat de Stadspartij het weer bij het juiste end had.
        De Stadspartij zat niet vanaf het begin bij de speeltuin van de gevestigde politieke orde, en dus zullen ze er - net als de eerste decennia bij de SP - alles aan doen om De Stadspartij er buiten te houden.

        Met vriendelijke groet

      • Hahaha ojee de Campus wordt er weer bij gesleept.. Als je nog meer geld over de balk wilt gooien moet je dat vooral doen. Nog steeds beantwoorden de stadspartij-fans de simpele vraag niet : Wat doe je met de oude universiteitsgebouwen ? Pure kapitaalvernietiging , want die zouden leeg komen te staan.

      • En ter verduidelijking : Een campus is een plek waar je verschillende voorzieningen voor de studenten op een plek samen voegt. (Dus ook collegezalen ed)
        Als je er alleen maar huisvestiging voor studenten realiseert is het geen campus maar een ghetto.

      • ErikK

        Nogmaals de vraag: als wij op het Suikerunie-terrein grootschalige studentenhuisvesting bouwen, dit ondanks de afwezigheid van collegzalen (e.d) toch een campus noemen... wordt Groningen dan aangevallen door blauwhelmen (VN)?

        En waarom toch altijd die Godwin, die wansmakelijke vergelijking met een Ghetto. Tis van een laag CDjA-niveau?

        Maar, omdat met name een deel Nederlandse jongeren (generatie-Z) er een infantiel "ik-wil-het-allemaal-en-ik-wil-het-nu-mentaliteit" op nahouden, en in hun onnozele snobisme denken dat je alleen goede studieresultaten haalt, en gelukkig bent, als je binnen een straal van vijftig meter van de GM woont, is dat toch niet zo.

        Mijn ma woont naast grootschalige studentenhuisvesting (Winschoterdiep). Die buitenlandse studenten die er wonen zien er niet zwaar ongelukkig uit. Echt niet ongelukkig omdat ze niet aan het kitscherige cliché (van met een paar studenten in een pand in centrum zitten) voldoen.

        Uit onderzoek blijkt dat er genoeg animo voor wonen op een Campus is. Waarom dit studenten die het prima vinden om - als ze bijvoorbeeld als eerstejaars uit de vertrouwde omgeving van het gezin /het dorp naar de "Grote Stad" komen - onthouden?
        Vanwege wazige uit de jaren zeventig stammende "visies" van lokale PvdA'ers? Vanwege de belangen (meterprijzen) van de met de lokale Pvda bevriende huisjesmelkers?

        En nogmaals; er zijn er genoeg die betaalbaar en Tokkie-vrij op een Campus willen wonen.Ze heten echt niet allemaal Bralaap Paul de Rook of Brulaap Rebecca Krüders. Legio nerds (beta's) die met grote rekenmachine's in ruime betaalbare kamers in een Campus willen zitten.

        Verder is de Campus vlakbij alles. Groningen is een groot dorp; dit weet elke stadjer. Je fietst als je heel rustig fietst binnen tien minuten van de Campus naar de gezelligheid van het centrum. Het mooie Stadspark moet in vijf minuten te doen zijn.

        Tenslotte kun je best wat moois maken van het gebied. Met het kleine beetje industrieel erfgoed - wat ondanks Frank "I Love Singapore" De Vries gered is - als plek voor de huisvesting van winkels / gemeenschappelijke ruimtes. Verder zou je er aan kunnen denken om de oude, mooie gevels die de lokale PvdA zo graag weg wil hebben, te herplaatsen op de Campus.
        Dure grap, maar als je de Campus ooit nog eens ombouwt tot een mooie woonwijk, heb je met... het erfgoed, de herplaatste gevels, en een echt mooi plantsoentje (desnoods een regelrechte copy van een bestaand plantsoen) ... een prachtig basis.

        Met vriendelijke groet

Recente berichten

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag organiseert de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

31 minuten geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

52 minuten geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

11 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

12 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

13 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

14 uur geleden