Categorieën: 112

Brandweer: “Situatie Coendershof onder controle”

De situatie rond de vreemde lucht die geroken werd in bejaardentehuis Coendershof aan de Helper Brink is onder controle. Rond 20.00 uur heeft de Groninger brandweer het sein veilig gegeven.

“Rond 14.00 uur werd er door medewerkers en bewoners een vreemde lucht in het gebouw geroken”, vertelt woordvoerder Coen Vaarkamp van de Hulpverleningsdienst Groningen. “Het was een lucht die het meest te vergelijken is met de geur van rotte eieren. Twee of drie bewoners zijn door de geur onwel geraakt. Zij zijn naar buiten gebracht en knapten door de frisse lucht al snel weer op.” Vaarkamp geeft aan dat één van de bewoners medische assistentie heeft gehad.

Metingen verricht door brandweer
Brandweerlieden van een bluswagen die op de melding afkwam zijn direct begonnen met het uitvoeren van metingen. “Daaruit bleek dat er in de kelder van het pand een lage concentratie waterstofsulfide hing. Deze concentratie was dermate laag dat er geen gevaar voor de omgeving dreigde. Eigenlijk kun je zeggen dat de concentratie zo laag was dat je er gewoon in kon werken.”

Waterstofsulfide
waterstofsulfide (H2S) is een sterk ruikend giftig gas. Het ontstaat bij de rotting van vele zwavelhoudende organische stoffen, zoals eiwitten. Het kan alleen in zeer lage concentraties door de geur worden waargenomen maar bij langdurige blootstelling of hoge concentraties gaat de intensiteit van de sensatie achteruit. Door de giftigheid ervan is het inademen van ook lage concentraties waterstofsulfide gedurende langere tijd gevaarlijk.

GRIP 1
“Omdat het toch om een kwetsbare groep mensen ging, en de oorzaak van de geur in eerste instantie onbekend was, hebben we toch besloten om op te schalen naar GRIP 1. Dit is een opschaling op beleidsniveau waarop een Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS), de gemeente en direct andere betrokken organisaties ter plaatse komen.”

Oorzaak was riolering
Vaarkamp vertelt dat de oorzaak van de vreemde lucht uiteindelijk uit de riolering bleek te komen. “Het rioolbedrijf heeft de buis doorgespoeld en daarna bleken er geen concentraties meer gemeten te worden. Uiteindelijk hebben we om 20.00 uur de situatie veilig kunnen geven.” Over de oorzaak is nog niets bekend.

Erg tevreden over multidisciplinaire inzet
De woordvoerder is erg tevreden over de inzet. “Uiteindelijk is het toch een inzet van zes uren geweest waar verschillende disciplines bij betrokken zijn geweest. Het samenspel en het overleg tussen al deze instanties, waaronder ook de BHV van de Coendershof, is erg goed verlopen. Ook op zo’n manier dat de bewoners van het centrum er erg weinig hinder van hebben ondervonden en dat er geen reden was tot paniek.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

2 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

5 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

6 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

6 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

7 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

10 uur geleden