Categorieën: Nieuws

VVD: “Karin Dekker is zwaar de weg kwijt”

De Groninger politiek heeft met verbazing gereageerd op de tweet van afgelopen zaterdag van wethouder Karin Dekker. In de tweet schrijft Dekker dat ze zelf een boerka aan wil schaffen en aan wil trekken. De GroenLinks-wethouder hoopt dat meer mensen haar voorbeeld zullen volgen, als het boerkaverbod definitief wordt.

Jan Seton van het CDA laat weten dat hij er moeite mee heeft dat een wethouder zich niet aan de wet wil houden en dat ze anderen oproept hetzelfde te doen. De VVD laat zich van een creatieve kant zien. Van de vorige week gepubliceerde Belastingkrant is maandag een nieuwe versie uitgebracht waarbij de foto van de wethouder vervangen is door een afbeelding van Karin Dekker in boerka. Arno Rutte van de liberale partij laat weten dat als de wethouder de tent die vrouwen ontmenselijkt aantrekt, ze wat hem betreft zwaar de weg kwijt is.

De PVV Groningen is ook niet blij met de oproep. Volgens Matthijs Jansen van de PVV is Dekker volledig de weg kwijt. “Een partij die pretendeert voor vrouwenemancipatie te staan en vrouwen vervolgens oproept een mensonterende boerka te dragen is in onze ogen geen knip voor de neus waard”.

Sympathie is er ook. Vooral vanuit de eigen fractie. Benni Leemhuis van GroenLinks laat weten dat een verbod op boerka’s het probleem van vrouwenonderdrukking niet oplost. Het is een schijnmaatregel en symboolpolitiek. Als je vrouwenonderdrukking wil aanpakken moet je volgens Leemhuis juist in gesprek gaan met de vrouwen en niet over de vrouwen. Volgens Mattias Gijsbertsen van de progressieve partij wordt de vrouwenemancipatie niet geholpen met het verbod.

Luister hier naar een reactie van Matthijs Jansen van de PVV:

Luister hier naar een reactie van Anne Kuik van het CDA:

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • En het dragen van een boerka is natuurlijk geen symboolpolitiek en lost de vrouwenonderdrukking wel op. Nadenken, niet de sterkste kant van Benni Leemhuis en Mattias Gijsbertse.

    • Lezen is ook niet jouw sterkste kant. Maar een kans om Groen Links af te zeiken kun je natuurlijk niet laten liggen. Helaas heb je alleen je zelf er mee.

      • @Marc Pfff daar is provinciaaltje Marc weer hoor. Nog nooit een boerka in het echt zien.

        Ik heb nog echt nog nooit een inhoudelijk reactie van jou gelezen. Wat lees ik dan niet goed? Dat er andere manieren zijn om vrouwen te bereiken? Doet er niks aan af hoor, de logica blijft niet kloppen. Je gaat gewoon niet met fascistoïde symbolen lopen, ook niet als ze uit religieuze hoek komen. Kom voortaan met een echte reactie of reageer niet, maar hou in elk geval op met dat proletarische geschreeuw.

      • @Aaron. Als jij vrouwen met Boerka's als fascisten typeert geldt het aloude adagium. Wat je zegt ben je zelf.

      • Goh dat zou ik dus bijna tegen jou zeggen ware het niet dat ik die uitspraak niet meer gebruikt hebt sinds ik 12 was. Maar om toch in de pot verwijt de ketel retoriek te blijven, LEZEN: een fascistoïde symbool is wat anders dan een fascist. Ten eerste zijn woorden met de toevoeging ïden vaak niet het zelfde als de woorden die niet over die toevoeging beschikken. Ten tweede zijn bijvoorbeeld de WO2 homo vervolging of het dragen van een jodenster zaken die symbool staan voor het fascisme, maar homo's en joden waren vaak geen fascisten. Dat er ook joden waren die er in de eerste instantie weinig problemen mee hadden zo'n ster te dragen doet daar weinig aan af. Snap je?

      • @Aaron. Nu begrijp ik het. Je snapt de term fascistoïde niet en weet hem daardoor niet goed te gebruiken. Je maakt daardoor slechte vergelijkingen. Ik stel voor dat je eerst fatsoenlijk Nederlands leert voordat je moeilijke termen als fascistoïde in je argumentatie gebruikt. Dat is wel zo duidelijk.

      • Ik moet de bal toch weer kaatsen:

        fas – cis – to` ï – de («Italiaans-Grieks) BIJVOEGLIJK NAAMWOORD (!!!!!!!!) gelijkend op of neigend (!!!!!!!) tot het fascisme

        fas` cist («Italiaans) de -woord (mannelijk) fascisten aanhanger van het fascisme

        sym·bool [simbool] het; o -bolen 1 waarneembaar TEKEN of voorwerp dat iets ABSTRACTS uitbeeldt; zinnebeeld

        Nogmaals: een fascistoïde symbool (subjectief) is niet een fascist, want bijvoeglijk naamwoord enzo. Ga alsjeblieft zelf Nederlands leren of überhaupt een school afmaken. Want zelfs de Jip en Janneke uitleg van mijn vorige reactie heb je duidelijk niet begrepen.

      • @Aaron je gebruikt fascistoïde om een Boerka te duiden. De Boerka heeft niks met het fascisme te maken. Dus je gebruikt het woord verkeerd. De boerka (of de niqaab) Zijn kledingstukken die cultureel bepaald zijn. Ze worden gedragen door mensen die een bepaalde stroming van de Islam aanhangen. Net zoals in Nederland bepaalde bevolkingsgroepen met zwarte kousen aan lopen.

      • Vandaar symbool en vandaar niet fascistisch, Lees nou eens wat het woordenboek staat. Overigens betekent niqab gewoon bedekking of sluier en wordt een boerka nergens in de Koran genoemd, bovendien staat er ook nergens hoe het gedragen moet worden. Tja en cultuur? Vrouwenbesnijdenis en homovervolging is ook cultuur, maar wij vinden het ellende. Dus nog één keer: ik vind de boerka een dusdanig onderdrukkend symbool dat ik daar gelijkenis grenzend aan het fascisme in zie. Eigenlijk zie ik er gewoon een vorm extremisme in engere zin in, maar het fascisme kan iedereen zich enige voorstelling bij maken. Daarnaast brengt het links-conservatieven zo lekker over de zeik, omdat fascisme altijd hun joker is geweest en nu opeens worden juist zij beschuldigd in dat extremistische kamp te zitten, de toekomst zal leren dat dit ook zo is. Hoe dan ook ik kan allerlei vormen van onderdrukking als fascistoïde zien, of misschien neo-fascistoïde of Islamofascistisch, doch niet als zuiver fascistisch, dat is aan mijn eigen interpretatie niet aan die van jou.

  • Typisch weer een totaal ongenuanceerde uitspraak van Mevr. Dekker. De boerka staat juist voor onderdrukking. Op het bijgewerkte plaatje zien we een nikaab. De burka is zo'n blauwe zak met gehaakt venstertje voor de ogen (voornamelijk Afganistan en opgedrongen (!) aan vrouwen door de Taliban!).

  • WET houder hou je aan de wet of ga iets anders verkopen ! groente, fietsen of behang, maakt mij niet uit!

  • De VVD is ook lekker aan 't chargeren, maar die laten dan dan ook geen kans onbenut om "links" te kunnen afkraken. Kijk naar die kinderachtige foto van Van Keulen in die oh-zo-hilarische belastingkrant. Word eigenlijk best moe van dat clubje zo langzamerhand!

    Maar een boerka aantrekken is niet slim. Leuk en aardig hoor, dat het een protest tegen islamhatende symboolpolitiek is (heeft ze groot gelijk in!), maar een boerka is en blijft een vrouwenonderdrukkingsmiddel! Niet te vergelijken met zwarte sokken! Die ga je dus niet bewust aantrekken.

    Weet dus niet wat ik ergerlijker vond. Dit protest van Dekker of die ouwehoeren van de VVD vandaag!

  • Jemig wat worden er weer veel diverse onderwerpen bij gehaald om de teksten kracht bij te zetten. Over politieke standpunten en wat normen en waarden zijn kan je nu eenmaal moeilijk discussiëren.

    Het belangrijkste punt hierin is, is dat zij een oproep doet om een mogelijk toekomstige wet te overtreden.

    Dat is uiteraard zeer slecht uit de mond van een politicus. Iedereen dient zich aan de wet te houden, ongeacht of je het met die wet eens bent of niet. Want als dat de maatstaf is (zoals Dekker nu wil..) dan ga ik geen hondenbelasting meer betalen, want daar ben ik tegen! ;-)

  • Vond de actie van de VVD over de belastingkrant vrij triest. Persoonlijk had ik helemaal niet de associatie met 'De Karin'. Goed, haar foto staat op de belastingkrant, big deal, dan is die hele krant dus direct propaganda voor Dekker? Beetje ver gezocht.
    Sowieso zijn VVD en PVV (landelijk) veel te hard in hun toon richting normale burgers, dat komt ze nog duur te staan

Recente berichten

Veiligheid roeiers in het geding door ‘Maai mei niet’

De veiligheid van roeiers op het Noord-Willemskanaal is in het geding. Door het gemeentelijke maaibeleid…

24 minuten geleden

Pro-Palestina demonstranten laten zich horen bij lustrum Rijksuniversiteit

Pro-Palestina demonstranten hebben zich dinsdagmiddag flink laten horen tijdens de opening van het lustrumfeest van…

3 uur geleden

A28 komend weekend dicht tussen Julianaplein en Groningen-Zuid

De A28 is vanaf vrijdagavond het hele komende weekend dicht vanaf het Julianaplein tot aan…

3 uur geleden

Universiteit en Gaza-activisten praten officieel niet met elkaar, maar kibbelen online wel over en weer

Zowel de Pro-Palestijnse activisten als het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de afgelopen dagen…

4 uur geleden

Groningen City Club: aantal bezoekers stad daalt met 15 procent

De Groningen City Club maakt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de stad door…

5 uur geleden

Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Een 23-jarige Algerijn gaat vijftien maanden in het cachot voor een reeks van zeven inbraken…

5 uur geleden