Categorieën: Nieuws

Op kamers wonende student wordt flink dikker

Studenten die op kamers gaan wonen, worden snel dikker. Dit in tegenstelling tot de bollebozen die thuis blijven wonen en keurig op gewicht blijven. Dat blijkt uit onderzoek onder tweeduizend eerstejaars studenten van het UMC Groningen.

Uit het onderzoek blijkt dat de studenten de eerste drie maanden gemiddeld 2,1 kilo aankomen. Volgens Paul de Vos, endocrinoloog aan het UMCG is zo’n gewichtstoename fors. “Als je dat doortrekt zou je op acht kilo extra per jaar uitkomen”, aldus De Vos. De onderzoekers kwamen op het idee om dit onderzoek uit te voeren toen ze de jaarboeken van studentenvereniging Albertus Magnus uit de stad bekeken. “Je zag de nekken per jaar dikker worden”.

De oorzaken voor de groei zijn overigens simpel. De uitwonende student drinkt meer, eet meer snacks en hebben minder beweging. “Sommige studenten waren ontzettend veel gaan drinken. Soms tot wel veertig glazen in de week. Terwijl ze daarvoor maar één of twee pilsjes per week dronken”, vertelt De Vos. Daarnaast speelt het veranderde leefritme een rol. “Thuis kregen ze drie keer per dag op vaste tijden een maaltijd. Maar nu moeten ze daar ineens zelf voor zorgen. Dan gaan ze plotseling om tien uur ’s avonds eten”.

Het gedrag is overigens niet bijzonder. In Amerika staat het verschijnsel bekend als ‘First Year Fatties Of De Freshman Fifteen’. Amerikaanse studenten zouden in het eerste jaar op de campus gemiddeld vijftien pond aankomen. Over dit getal bestaat wel discussie, maar vaststaat is dat ze flink dikker worden.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • tuurlijk,die studenten zitten krab bij kas gerum vind het erg,hebben geen geld,blijven ook nog es met schulden zitten als ze af gestudeert zijn,
    daarom eten ze alleen maar friet uit hun eigen frietpan.

  • Houw een simpel richtlijn aan: 7 bruine boterhammen per dag, een warme maaltijd per dag,(een portie patat is ook een warme maaltijd) voldoende fruit vooral in de middag als je trek krijgt. Groente mag en kan over de hele dag samen met brood aardappels of pasta gegeten worden. Een fles wijn per dag klinkt als niet veel, maar staat wel gelijk aan een maaltijd. Goede tip bij het boodschappen doen: stel vast dat bepaalde schappen in de supermarkt vol liggen met onzinnige calorieën. Dit zijn marketing schappen die de het hele ziekenfonds apparaat en de kledingbranche draaiende houden. blokkeer voor je zelf deze paden in de supermarkt,je hebt daar niets te zoeken en zeg dat ook regelmatig tegen je zelf. Zie een doctors praktijk ook als een normale winkel, er moet alleen erg veel geld verdiend worden om te blijven draaien. De vriendelijke assistente heet u niet voor niets van harte welkom.

  • @ assepoessie

    Goeie tips maar je slaat in een aantal dingen door.
    Als je sport (sporten is leuk) kan je best af en toe in het weekend wat vets eten, maar doe het niet doordeweeks.
    Je mag ook gewoon genieten van het leven en hoeft niet alles als een robot op het verstand te doen.

    Ook klink je nogal paranoide als je het hebt over de docters.
    Het is net als mensen die zeggen dat de psychiatrie er alleen maar is om geld te verdienen.
    De meeste mensen die werken in de gezondheidsbranche zijn mensen met een goed hart en willen de mensen echt helpen.

    Ik kom zelf uit een doctersnest en ken veel mensen uit de psychiatrie en het zijn de liefste mensen die er zijn omdat ze het niet doen om het geld maar om de mensen te helpen./

  • Niet alles wat om geld draait is gelijk slecht en niet alle mensen die geld hebben zijn slecht en maken misbruik van hun machtspositie.

    Ik ken mensen uit allerlei millieus en rotte appels heb je overal.
    Het gaat om het hart van de persoon.

  • Klopt. Mijn zoon van 20 woont op kamers sinds een jaar, en is idd bezig zich vadsig te drinken en (vr)eten. Gemakzucht, luiigheid en 'verzet' ('mammie doen!'). Lekker bbq in het park met zijn vrienden, supergezeelig, met veel bier en de goedkoopste kiloknallers - daar ga je met je opvoeding. En dan afentoe komen bij-eten:'ik heb zo'n zin in iets gezonds!'. Nouja het verging mijzelf 30 jaar geleden ook zo. We all goiing through certain fases. En je kunt ook als arme student gezond eten trouwens zonder duur af te zijn. Het is een keuze die ze gemakkelijk gemaakt wordt door het aanbod in de stad/horeca en AH.

Recente berichten

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

2 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

5 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

6 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

6 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

7 uur geleden

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

10 uur geleden