Categorieën: Nieuws

Vijfduizend jaar Aziatische keramiek in Groninger Museum

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 8 juni de tentoonstelling ‘Draken & Demonen – 5000 Jaar Aziatische Keramiek’ te zien. Zo’n vierhonderd objecten, variërend van heel oude tot hedendaagse Aziatische keramiek, laten verschillende aspecten van de cultuur van China en Japan zien.

De objecten komen uit de collectie van het echtpaar George Anders en Netty Bücher. Zij woonden jarenlang in Haren. De geneticus en de biologe waren enthousiaste verzamelaars van Chinese en Japanse keramiek en bouwden een uitgebreide bibliotheek op. Ze verzamelden meer dan 1.400 stukken via veilingen, variërend van heel vroege tot hedendaagse Aziatische keramiek.

Sinds het overlijden van het echtpaar zorgt de Stichting voor Aziatische Kunst en Kunstnijverheid (opgericht door het echtpaar), samen met het Groninger Museum, voor de collectie. Ook worden er regelmatig nieuwe stukken aangekocht. Het is de bedoeling dat in de toekomst de collectie (de ‘Collectie Anders’) wordt samengevoegd met die van het museum.

De tentoonstelling laat een aantal unieke en uiterst zeldzame objecten zien, aldus het Groninger Museum. Ook worden er speciale theedrink-evenementen georganiseerd. Hier wordt theegedronken volgens de oorspronkelijke Chinese methode. Voor een optimale ervaring wordt hetzelfde soort theegoed gebruikt als in de tentoonstelling te zien is.

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden