Categorieën: Nieuws

Selwerd bestaat precies zestig jaar: “Idee was om alleen maar rijtjeshuizen te bouwen”

De wijk Selwerd is zaterdag jarig. De stadswijk bestaat precies zestig jaar. In de wijk wordt daar feestelijk bij stilgestaan.

Zo trekt in de ochtenduren een drumband door de wijk. “Een aantal organisaties en buurtcentra uit de wijk hebben samen een feestprogramma opgezet voor de allerjongsten, senioren en alles wat er tussen zit”, laat de organisatie weten. “In de middag is er vanaf 14.00 uur bij wijkrestaurant De Duindoorn aan de Duindoornstraat een grote gametruck met games en racesimulatoren te vinden. Ook is er een groot mobiel podium voor zang en dans optredens en zijn er sportactiviteiten voor de jeugd in het park. Rond 14.00 uur komt wethouder Eelco Eikenaar een toespraak geven.”

Selwerd
De basis voor de wijk Selwerd werd gelegd in 1961 toen de gemeenteraad het Structuurplan aannam. In wijken als De Wijert en Corpus den Hoorn stond sociale wijkopbouw centraal. In Selwerd, maar ook in Paddepoel en Vinkhuizen werd gebruik gemaakt van een meer marktgerichte ontwerpstrategie. Haast was ook geboden bij de bouw. Na de Tweede Wereldoorlog vond er een babyboom plaats. De verwachting was dat er veel jonge gezinnen zouden komen te wonen. Het idee daarom was om veel rijtjeshuizen te plaatsen.

Uitgemeten en uitgerekende wijk
Selwerd werd samen met Paddepoel en Vinkhuizen ontworpen door stedenbouwkundige Henk Eysbroek. In de uitvoering bemoeide een stichting zich stevig tegen de plannen aan. Iedere centimeter werd nagemeten, waarbij men zich afvroeg of het toch niet functioneler kon. Het eindresultaat werd een uitgemeten en uitgerekende wijk. Dat was bijvoorbeeld terug te zien in de huizen. In die tijd had je een aantal standaard woningen. Die werden in het plan constant herhaald. De eenheidsworst verdween deels in de jaren tachtig toen woningbouwcorporaties huizen verschillend gingen aanpakken. Zo kwamen bijvoorbeeld in die periode de kunststoffen gevels.

Eengezinswoningen
Het doel indertijd was vooral om veel eengezinswoningen te bouwen. In de jaren zestig dacht men dat de Groninger bevolking in het jaar 2000 rond de 265.000 inwoners zou komen te liggen. De sociale structuur van de wijk werd gekoppeld aan de gronduitgifte en grondprijs. Tegenwoordig wonen in Selwerd zo’n 8.000 mensen en zijn er zo’n 88 verschillende nationaliteiten woonachtig.

Meer informatie over de lustrumviering vind je op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Fans zien achter doeken en hekken Oranje winnen, in Gelkingestraat pakt een dweilorkest uit

Een groot volksfeest werd het zondag niet in de binnenstad. Achter doeken en hekken zagen…

15 minuten geleden

Driemaal goud op NK voor atletes van Groningen Atletiek

Bij de Nederlandse Kampioenchappen voor atleten tot 20 jaar in Utrecht hebben drie leden van…

30 minuten geleden

Politie waarschuwt opnieuw voor oplichters die zich voordoen als agent

De politie Noord-Nederland waarschuwt zondag opnieuw voor oplichters die zich voordoen als agent. Volgens de…

1 uur geleden

Moslims vieren Id al-Adha: “Dit is ons belangrijkste feest”

Op sportpark Het Noorden hebben moslims zondag Id al-Adha gevierd. Volgens een woordvoerder van de…

3 uur geleden

Dom Helder Camaraschool pakt tweede prijs bij finale schoolvoetbal: “Zijn we er toch ingetuind”

Het verhaal van de IKC Dom Helder Camara uit Beijum op de landelijke finale van…

3 uur geleden

Automobilist belandt met auto op vangrail

Een automobilist heeft zondagochtend diens voertuig geparkeerd bovenop de vangrail van de noordelijke ringweg. Dat…

5 uur geleden