Categorieën: Nieuws

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar Japanse duizendknoop zit roeiers in het vaarwater

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar invasieve exoten belemmeren het zicht rond het Noord-Willemskanaal. Dat zegt wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren).

De Wrede reageerde op vragen van de fractie van Student & Stad. Fractievoorzitter Daan Swets: “Wij werden benaderd door roeivereniging Gyas. Zij vertelden ons dat ze last hebben van de hoge begroeiing tussen de Van Ketwich Verschuurbrug en de Meerwegbrug. Deze hoge begroeiing belemmert de veiligheid. Roeiers worden vaak begeleid door trainers die op de fiets vanaf de kant tips geven. Door het slechte zicht kunnen zij nu niet goed hun werk doen en kunnen ook niet waarschuwen als er gevaar dreigt.”

Wethouder Kirsten de Wrede: “Exotenprobleem”
Uit de vragen van Student & Stad blijkt dat de link wordt gelegd met ‘Maai Mei Niet’. Dit is een actie van de gemeente om in de maand mei de bermen niet te maaien om op die manier de biodiversiteit een impuls te geven. De Wrede: “Daar heeft het niet mee te maken. Dit is een exotenprobleem. En om heel specifiek te zijn: het gaat om de Japanse duizendknoop, ook wel de moeder van alle exoten genoemd. Het beheer van exoten staat los van Maai Mei Niet. Daarmee bedoel ik dat we in de maand mei niet een andere werkwijze hebben voor exoten in vergelijking met andere maanden.”

“We gaan zo snel mogelijk maaien”
De berm langs het Noord-Willemskanaal valt volgens de wethouder ook niet onder ‘Maai Mei Niet’. “Op deze plek wordt regulier bermbeheer toegepast. Er wordt hier twee keer per jaar gemaaid, in juni en in oktober. Het fietspad is inderdaad op basis van de beelden die wij gezien hebben wel een probleem. Stadsbeheer gaat maaien als de kans op verspreiding groot is. Maar bij exoten kun je niet zo maar gaan maaien. Dit moet met speciale apparatuur. Doe je dat niet goed dan kunnen de zaadjes zich makkelijk verder verspreiden. Omdat er langs het fietspad sprake is van twee problemen: de kans op verspreiding is groot en de verkeersveiligheid is in het geding, gaan we zo snel mogelijk op deze plek maaien.”

Tips
De Wrede vertelt dat dit gaat gebeuren met een zogeheten maai-zuig-combinatie: “Hiermee wordt alles opgezogen, waarbij we ook zo breed mogelijk maaien.” En de wethouder heeft een tip: “Als je nu ook last hebt van exoten, neem dan contact met ons op. Dit kan door ons een e-mail te sturen. Als je twijfelt of de plant een exoot is dan mag je ook mailen en dan ontvangen we er graag een foto bij. Daarnaast kunnen er meldingen gedaan worden op onze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Driemaal goud op NK voor atletes van Groningen Atletiek

Bij de Nederlandse Kampioenchappen voor atleten tot 20 jaar in Utrecht hebben drie leden van…

8 minuten geleden

Politie waarschuwt opnieuw voor oplichters die zich voordoen als agent

De politie Noord-Nederland waarschuwt zondag opnieuw voor oplichters die zich voordoen als agent. Volgens de…

57 minuten geleden

Moslims vieren Id al-Adha: “Dit is ons belangrijkste feest”

Op sportpark Het Noorden hebben moslims zondag Id al-Adha gevierd. Volgens een woordvoerder van de…

2 uur geleden

Dom Helder Camaraschool pakt tweede prijs bij finale schoolvoetbal: “Zijn we er toch ingetuind”

Het verhaal van de IKC Dom Helder Camara uit Beijum op de landelijke finale van…

3 uur geleden

Automobilist belandt met auto op vangrail

Een automobilist heeft zondagochtend diens voertuig geparkeerd bovenop de vangrail van de noordelijke ringweg. Dat…

4 uur geleden

Thomas gooit hoge ogen bij Natuurkunde Olympiade: “Ook tijdens mijn vakanties ben ik met fysica bezig”

Thomas van der Zwan (18) van het Praedinius Gymnasium heeft afgelopen week hoge ogen gegooid…

7 uur geleden