Categorieën: Nieuws

Symbiotic Reflections van Jimi Kleinbruinink dit voorjaar te zien in Tschumipaviljoen

In het Tschumipaviljoen is dit voorjaar Symbiotic Reflections te zien. Het imposante kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Jimi Kleinbruinink, die een opleiding heeft gevolgd aan de Academie Minerva.

Bij het kunstwerk is gebruik gemaakt van spiegels en plexiglas. Maar ook is er gewerkt met materialen als bamboe en takken van de naastgelegen kastanjeboom die onlangs is gesnoeid. Al die materialen zijn door Kleinbruinink samengebracht in het kunstwerk dat daarmee heel kunstmatig oogt maar ook duidelijke natuurlijke elementen heeft.

Jimi Kleinbruinink
Voor Kleinbruinink is het niet de eerste keer dat hij mag exposeren. De kunstenaar, die in 1987 geboren werd, studeerde elf jaar geleden af aan de Academie Minerva. Hij heeft de richting autonome beeldende kunst gevolgd. De kunstwerken die hij maakt waren al te zien op festivals als ESNS Art in de stad, het Luna Festival in Leeuwarden en Grasnapolsky in Scheemda. Daarnaast heeft hij geëxposeerd in onder andere Stad, Den Haag en Eindhoven.

“Het Tschumipaviljoen biedt een unieke kans om mijn werk te laten versmelten met de locatie”
“In mijn werken omarm ik de onvoorspelbaarheid van mijn kunst”, laat Kleinbruinink weten. “Mijn werken zijn zowel groot als licht en tarten de zwaartekracht. Het is een balans tussen strakke en organische vormen en een oefening in improvisatie binnen een vaste structuur.” En precies dat is ook te zien in Symbiotic Reflections. Het is opgebouwd uit verschillende lagen waarmee een structuur van vertakkingen is ontstaan. Dat kan geïnterpreteerd worden als de groei van een boom of een zenuwstelsel. In de kern van de installatie is een draaiende kern geplaatst die aangedreven wordt door motortjes. Dit laat de sculptuur door de ruimte kronkelen. De spiegels en het plexiglas reflecteren de omgeving en breken op een natuurlijke manier het licht dat in het gebouw valt. Daardoor ziet de installatie er constant anders uit. “Het Tschumipaviljoen biedt een unieke kans om mijn werk te laten versmelten met de locatie en iets nieuws te creëren.”

Het kunstwerk is tot en met 22 juni te zien. Het Tschumipaviljoen is te vinden aan het Hereplein.

Foto: Paul Blom
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Personen proberen woning binnen te komen waar eerder een overval plaatsvond

Twee personen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd om een woning binnen…

28 minuten geleden

RUG schrapt programmaonderdelen uit lustrumviering vanwege demonstratie

Het programma van de Rijksuniversiteit voor de lustrumviering is voor deze zaterdag aangepast. Verschillende onderdelen…

42 minuten geleden

Personen schieten met balletjespistool vanuit auto op mensen

Politieagenten hebben vrijdagavond een balletjespistool in beslaggenomen waarmee vanuit een personenauto op mensen was geschoten.…

1 uur geleden

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar Japanse duizendknoop zit roeiers in het vaarwater

Niet 'Maai Mei Niet' maar invasieve exoten belemmeren het zicht rond het Noord-Willemskanaal. Dat zegt…

4 uur geleden

Selwerd bestaat precies zestig jaar: “Idee was om alleen maar rijtjeshuizen te bouwen”

De wijk Selwerd is zaterdag jarig. De stadswijk bestaat precies zestig jaar. In de wijk…

5 uur geleden

HSV grootste partij bij verkiezingen Hanze

HSV is de grootste partij geworden bij de medezeggenschapsraadverkiezing op de Hanze. De verkiezingen werden…

6 uur geleden