Categorieën: Nieuws

Ook Qbuzz staat zaterdagavond drie minuten stil

Ook medewerkers van Qbuzz hebben te maken met ‘harteloze’ incidenten en geweld. “Dat kan zo niet langer”, stelt de busvervoerder. Daarom doet ook Qbuzz, net als andere openbaar vervoersbedrijven in Nederland, komende zaterdag mee met een stilstandactie tegen geweld in het OV.

Om 22:30 uur zet Qbuzz haar bussen in Groningen drie minuten stil, vertelt Qbuzz-CEO Gerrit Spijksma: “We willen dat onze collega´s zich veilig voelen tijdens het werk. Dat dit niet altijd het geval is, baart ons zorgen en vraagt om actie. De maatregelen die wij als vervoerder nemen, lopen tegen grenzen aan en hebben daar echt de inzet van de overheid bij nodig.”

Volgens Qbuzz zijn controle en onregelmatigheden rondom vervoersbewijzen de grootste aanleidingen voor agressie. Volgens de vervoerder wil Qbuzz af van de afhankelijkheid van politie om identiteit van overtreders zonder ID bewijs vast te stellen. “Dat kan anders”, stelt Qbuzz. “Als onze veiligheidsmedewerkers toegang krijgen tot dit systeem, weten we sneller wie we voor ons hebben. Overlastgevers kunnen zo verantwoordelijk gehouden worden voor hun gedrag. Vaststellen van identiteit kan de-escalerend werken. Bovendien ontlast dit de politie.”

De actie om het OV zaterdagavond drie minuten plat te leggen werd maandag ingegeven door de NS, naar aanleiding van een incident van afgelopen zaterdag. Daarbij werd een hoofdconductrice en machinist van de NS mishandeld door een groep jongeren in een trein tussen Delft en Den Haag. De afgelopen dagen haakten meer vervoerders aan bij de actie, waaronder Arriva.

Tom Veenstra

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

4 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

4 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

5 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

6 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

7 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

7 uur geleden