Categorieën: Nieuws

Ook Qbuzz staat zaterdagavond drie minuten stil

Ook medewerkers van Qbuzz hebben te maken met ‘harteloze’ incidenten en geweld. “Dat kan zo niet langer”, stelt de busvervoerder. Daarom doet ook Qbuzz, net als andere openbaar vervoersbedrijven in Nederland, komende zaterdag mee met een stilstandactie tegen geweld in het OV.

Om 22:30 uur zet Qbuzz haar bussen in Groningen drie minuten stil, vertelt Qbuzz-CEO Gerrit Spijksma: “We willen dat onze collega´s zich veilig voelen tijdens het werk. Dat dit niet altijd het geval is, baart ons zorgen en vraagt om actie. De maatregelen die wij als vervoerder nemen, lopen tegen grenzen aan en hebben daar echt de inzet van de overheid bij nodig.”

Volgens Qbuzz zijn controle en onregelmatigheden rondom vervoersbewijzen de grootste aanleidingen voor agressie. Volgens de vervoerder wil Qbuzz af van de afhankelijkheid van politie om identiteit van overtreders zonder ID bewijs vast te stellen. “Dat kan anders”, stelt Qbuzz. “Als onze veiligheidsmedewerkers toegang krijgen tot dit systeem, weten we sneller wie we voor ons hebben. Overlastgevers kunnen zo verantwoordelijk gehouden worden voor hun gedrag. Vaststellen van identiteit kan de-escalerend werken. Bovendien ontlast dit de politie.”

De actie om het OV zaterdagavond drie minuten plat te leggen werd maandag ingegeven door de NS, naar aanleiding van een incident van afgelopen zaterdag. Daarbij werd een hoofdconductrice en machinist van de NS mishandeld door een groep jongeren in een trein tussen Delft en Den Haag. De afgelopen dagen haakten meer vervoerders aan bij de actie, waaronder Arriva.

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

8 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

9 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

11 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

14 uur geleden