Categorieën: Nieuws

Groninger Dorpen stelt manifest op om Nij Begun-geld de goede kant op te krijgen

Toekomstbestendige en duurzame buurt- en dorpshuizen, dorpsondersteuners en dorpshuisbeheerders. Daar moet vanuit Nij Begun de komende dertig jaar extra geld voor komen, gebaseerd op vastgestelde budgetten voor ieder Gronings dorp. Via een manifest, gericht aan kwartiermaker Henk Nijboer, willen de Groninger Dorpen zorgen voor passend voorzieningenniveau voor de hele provincie.

De stichting Groninger Dorpen stelde het manifest op na maandenlange beraadslaging onder haar leden. De stichting haakte daarmee in bij de tour van Nij Begun-kwartiermaker Henk Nijboer, verantwoordelijk voor de invulling van de sociale agenda bij de besteding van de kabinetsmiljarden die de ereschuld naar het Groninger bevingsgebied moeten inlossen.

Het geld wat het kabinet vrijmaakt voor Groningen de komende dertig jaar is volgens de Groninger Dorpen geen ‘goudpot aan het einde van de regenboog’. “Maar het is wel een kans en daarmee ook de kunst om dit geld op de goede manier in te zetten.  Zodat het zoveel mogelijk in de dorpen, bij de inwoners van die dorpen terechtkomt. Zodat er weer perspectief is, de regenboog oplost, de goudpot niet meer nodig is en de zon uiteindelijk weer doorbreekt.”

De stichting pleit in het manifest voor vastgelegde budgetten voor dorpsplannen, waarbij de nadruk moet liggen op de bouw van toekomstbestendige en duurzame buurt- en dorpshuizen en geld voor ‘cruciale functies’ in de dorpen. Denk aan dorpsondersteuners, dorpshuisbeheerders of vrijwilligers in de sport of cultuursector. Voor elk dorp moet en gereserveerd budget komen, afgestemd op de behoeften van elk dorp.

Het manifest met bijbehorende actiepunten worden komende vrijdag, tijdens de Groninger Dorpendag in Froombosch, aangeboden aan kwartiermaker Henk Nijboer, gedeputeerde Tjeerd van Dekken en burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Tom Veenstra

Recente berichten

Portugees Nuno Marques maakt selectie Lycurgus compleet

Volleyballer Nuno Marques is voor Lycurgus de laatste aanwinst voor komend seizoen. De 21-jarige Portugese…

23 minuten geleden

Kunstproject rond 140 jaar Noorderstation

Het was op 15 juni precies 140 jaar geleden dat de spoorlijn Groningen – Delfzijl…

25 minuten geleden

Kosten van een graf in Groningen flink gestegen; Esserveld is het duurst

De gemiddelde kosten van een graf in de provincie Groningen zijn afgelopen jaar met 170…

2 uur geleden

Ernstige zorgen over bouw permanente studentenwoningen Zernike: “Niet alle seinen staan op groen”

De fractie van Student & Stad maakt zich ernstige zorgen over de planning rond het…

5 uur geleden

Politiebureaus woensdag opnieuw gesloten vanwege actie

Voor de tweede keer in korte tijd zijn politiebureaus met een publieksfunctie woensdag gesloten. Het…

6 uur geleden

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden