Categorieën: Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Music4All oprichter Dirk Dijkstra

Voorzitter van Music4All Haren en oud-rector van het Zernike College Dirk Dijkstra is afgelopen weekend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt tijdens de laatste voorstelling van Music4All in Haren.

De eerste editie van Music4All vond plaats in 2012. Vanuit de gedachte dat muziek verbindt bracht Dijkstra leerlingen uit het regulier onderwijs, conservatoriumstudenten en mensen met een beperking bij elkaar. Het idee was om gezamenlijk te werken aan een jaarlijks optreden. Dat bleek uiterst complex te zijn. Grootste uitdaging was om jonge mensen met verschillende achtergronden, met uiteenlopende talenten, gezamenlijk plezier te geven. Voor Dijkstra stopte het daar niet. Zo stond hij ook, samen met andere ouders, aan de basis van Borgheerd. Dit is een wooninitiatief in Haren waar twaalf mensen met een verstandelijke beperking een onderkomen hebben en waar zij zo zelfstandig mogelijk leven.

De laatste jaren werd het steeds moeilijker om van Music4All een succes te maken. Tot het begin van de coronaperiode in 2020, lukte het Dijkstra en zijn team om telkens voldoende vrijwilligers en fondsen bijeen te brengen. Nadat de maatregelen om het coronavirus onder de duim te houden waren verdwenen, bleek ook de dynamiek achter Music4All weg te zijn en keerden veel deelnemers niet meer terug. Afgelopen weekend vond de laatste uitvoering plaats. Tijdens de pauze verraste de burgemeester van de gemeente Tynaarlo, Marcel Thijsen (partijloos), de voorzitter met de onderscheiding. In de toespraak werd Dijkstra geroemd om zijn persoon als verbinder, inspirator en aanjager. Na opspelden van de versierselen mocht de geridderde een staande ovatie van de gehele zaal in ontvangst nemen.

Voor Dijkstra was de avond extra bijzonder omdat de laatste voorstelling plaatsvond in het Harens Lyceum, het vroegere Zernike College, waar hij jarenlang rector van is geweest.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

2 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

3 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

5 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

7 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

7 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

8 uur geleden