Categorieën: Nieuws

Hogescholen gaan aantallen internationale studenten te beteugelen; Hanze wil Nederlandse taalvaardigheid verplicht stellen

In navolging van de universiteiten nemen ook de Nederlandse hogescholen maatregelen om het aantal internationale studenten te beteugelen. Ook de Hanzehogeschool doet dat en gaat zelfs een aantal stappen verder dan in de voorgestelde afspraken met demissionair minister Dijkgraaf.

“Het aantal internationale studenten in het hbo is beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden nemen we nu maatregelen”, vertelt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen. “Zo versterken we de voordelen van internationalisering en beperken we de nadelen. Met dit voorstel willen hogescholen sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom.”

Volgens de Hanzehogeschool zorgen de afspraken voor weinig veranderingen op de Groningse hbo-instelling. De hogeschool stelt het aantal internationals in te perken, behalve bij opleidingen in vakgebieden waar tekorten zijn. Voor de Hanze geldt dat met name voor de technische opleidingen. “Voorlichting en begeleiding in plaats van werving”, voor de rest, laat de Hanze vrijdagochtend weten. “Dat gebeurt vooral door het gesprek aan te gaan met aspirant-studenten, door heldere en eerlijke informatie te geven over huisvesting en carrièremogelijkheden in de regio.”

Basiscursus Nederlands verplicht

De Hanzehogeschool gaat, naar eigen zeggen, nog een stap verder dan de gestelde maatregelen in het akkoord tussen de hogescholen. Er komt een gezamenlijk aanbod van cursussen Nederlandse taalvaardigheid binnen de hogescholen, maar de Hanze overweegt om basale Nederlandse taalvaardigheid verplicht te stellen in de eerste jaren van de bachelor. Wie hier na de studie wil blijven, kan een training Nederlandse taalvaardigheid van een hoger niveau volgen.

Dat geldt niet alleen voor studenten. Ook het internationale personeel krijgt volgens de Hanze een ‘sterk advies’ om een Nederlandse taaltraining te doen: “Maar als een docent de training niet nodig heeft voor het uitvoeren van diens taken, verplichten we dit uiteraard niet.”

Numerus fixus

De hogescholen spreken in het voorstel ook af te gaan sturen op een maximering van het aantal in te schrijven studenten op anderstalige opleidingen voor de economische opleidingen, ter hoogte van de gemiddelde instroom van de afgelopen drie jaren. Hogescholen vragen met het oog hierop de overheid om het instrument van de numerus fixus voor deze trajecten mogelijk te maken, zodat zij bij een te hoge instroom van eerstejaars ook dit instrument kunnen inzetten.

Tom Veenstra

Recente berichten

Beoogd staatssecretaris Groningen wil net als voorganger veel vanuit regio werken

Beoogd staatssecretaris Eddie van Marum (BBB) wil net als zijn voorganger Hans Vijlbrief (D66) een…

2 uur geleden

Zomerse warmte in aantocht met tropische waarden richting het weekend: “Komt toch nog vrij plotseling”

Het wordt zomer. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. Op dinsdag en woensdag kan het 26…

3 uur geleden

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

6 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

6 uur geleden

Asfalteringswerkzaamheden in Beijum in volle gang, Amkemaheerd tot zondagochtend afgesloten

In Beijum wordt zaterdag druk gewerkt om de Amkemaheerd van een nieuwe asfaltlaag te voorzien.…

7 uur geleden

VVD start meldpunt verkeersaso’s: “Steeds meer mensen ervaren overlast door asociale bestuurders”

De fractie van de VVD is een meldpunt gestart om inzicht te krijgen in verkeersoverlast…

8 uur geleden