Categorieën: Nieuws

Gemeente gaat manifest Stop Ecocide ondertekenen: “We erkennen het als een groot probleem”

De gemeente Groningen gaat het manifest Stop Ecocide ondertekenen. Daarmee volgt Groningen de gemeente Utrecht die het manifest als eerste Nederlandse gemeente ondertekend heeft.

De oproep om het manifest te tekenen komt van de fractie van Partij voor de Dieren: “Met ecocide wordt het grootschalig beschadigen van ecosystemen bedoeld”, vertelt fractievoorzitter Wesley Pechler. “Het is in onze wereld een groeiend probleem. Onder ecocide vallen onder andere ontbossing, water- en landverontreiniging en oceaan- en luchtvervuiling. De gevolgen hiervan zijn in de hele wereld al zichtbaar. De klimaat- en ecologische crises die we nu kennen zijn het gevolg van dit soort schadelijke industriële activiteiten die jarenlang ongestoord konden plaatsvinden. Ondanks dat de meeste risico’s al decennia bekend zijn bij deze bedrijven, worden de praktijken toch voortgezet. Utrecht heeft als eerste stad in Nederland het manifest Stop Ecocide ondertekend. Erkent de gemeente ook dat ecocide een groot probleem is en zijn wij ook bereid om het manifest te ondertekenen?”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks): “Onze gemeente leefbaar houden voor toekomstige generaties”
Wethouder Philip Broeksma neemt op deze woensdag waar voor zijn collega Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren): “Het antwoord is ja en ja. Het College zet zich in voor de groei van natuur, biodiversiteit en duurzame ontwikkelingen. Onderdeel daarvan is een herbezinning van de relatie met natuur en dieren. Een soort rentmeesterschap waarmee we onze gemeente leefbaar willen houden voor toekomstige generaties, en waarbij we mogelijk zelf daar ook nog van kunnen profiteren. We onderschrijven dan ook de biodiversiteitscrisis. Ecocide zien we als een groot probleem en ook de negatieve effecten op lokaal en mondiaal niveau, die zien wij.”

“Manifest gaan we op 22 mei ondertekenen”
Broeksma vertelt verder: “Onlangs is in het Europees Parlement de richtlijn milieucriminaliteit goedgekeurd. Dat betekent dat onze Tweede Kamer nu aan zet is om vergelijkbare gevallen van ecocide via het strafrecht aan te gaan pakken. Dat is op route. In november is er al een wetsvoorstel ingediend waarmee het strafbaar wordt om op grote schaal ecosystemen te beschadigen. Als Groningen willen we dit manifest ondertekenen. Daarmee geven we een krachtig signaal af. We gaan dit manifest ondertekenen op 22 mei, op de Dag van de Biodiversiteit.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

3 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

3 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

4 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

5 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

6 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

6 uur geleden