Categorieën: Nieuws

RUG baalt van reclamebelasting: “Geld voor onderwijs belandt nu in de gemeentekas”

De Rijksuniversiteit baalt van de invoering van de reclamebelasting. De RUG meldt dat geld dat bedoeld is voor onderzoek en onderwijs nu in de gemeentekas zal verdwijnen. Dat meldt de Ukrant.

Afgelopen woensdag besliste de gemeenteraad dat Groningen vanaf 1 januari een reclamebelasting krijgt. Reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg, daar zal betaald voor moeten worden. Het gaat daarbij niet alleen om reclameborden, maar het geldt ook voor namen op gebouwen van bijvoorbeeld kerken, schoolgebouwen en huisartsen. In het eerste jaar is er een vrijstelling voor uitingen kleiner dan twee vierkante meter, vanaf 2025 zijn uitingen tot één vierkante meter vrijgesteld. Met de maatregel wil het gemeentebestuur de verrommeling tegengaan en openbare ruimte herwinnen.

“Dit lijkt ons niet de bedoeling”
De RUG stuurde eerder een brief aan het gemeentebestuur. Daarin gaf de universiteit aan dat vrijwel alle gebouwen een naam hebben die dienen als herkenningspunt, zodat studenten weten waar ze moeten zijn. Daarnaast zijn het in veel gevallen namen die verwijzen naar personen die indertijd actief zijn geweest op de RUG. De universiteit vindt dat het niet om reclame gaat, en vindt het jammer dat geld dat bedoeld is voor onderzoek en onderwijs, nu in de gemeentekas verdwijnt. “Dit betekent dat deze middelen aangewend moeten worden voor het betalen van deze belasting aan een eveneens publiek gefinancierde instantie. Dit lijkt ons niet de bedoeling”, aldus de RUG.

Motie van afkeuring
De invoering, afgelopen woensdag, ging niet zonder slag of stoot. De voltallige oppositie diende een motie van afkeuring in. Dit is een zwaar middel in de politiek. De coalitie, bestaande uit GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie stemde hier niet mee in. De PvdA stemde verdeeld. Raadslid Rita Pestman kon zich vinden in de kritiek dat het proces niet goed is geweest, en dat er met veel partijen niet goed, of helemaal niet, is gesproken. Een motie van Student & Stad om onder andere onderwijsinstellingen uit te zonderen van de reclamebelasting haalde het ook niet. Hoeveel reclamebelasting de RUG moet gaan betalen is nog onbekend. Aan het einde van de zomer volgt een eerste aanslag.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

23 minuten geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

1 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

1 uur geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad nog vaker door naar Eemshaven

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag nog vaker helemaal door naar de Eemshaven.…

1 uur geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

2 uur geleden

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst…

3 uur geleden