Categorieën: Nieuws

Raadsfracties willen asielzoekers en statushouders sneller aan het werk: ‘Welwillende mensen uit stilstand, minder krapte op arbeidsmarkt’

‘Meedoen-balies’ in AZC’s, ‘Statushouders voor de klas’ naar de maatschappelijke zorg. Vijf partijen uit de gemeenteraad willen dat asielzoekers en statushouders in de gemeente sneller aan het werk komen, specifiek in sectoren waar de meeste arbeidskrachten nodig zijn.

Via een initiatiefvoorstel willen D66, Student en Stad, de ChristenUnie, de PvdA en GroenLinks de gemeente manen om vooral naar andere gemeentes te kijken, die projecten hebben waarmee zij proberen om asielzoekers en statushouders de arbeidsmarkt op proberen te krijgen. Wanneer ze een zorgachtergrond hebben zouden deze vluchtelingen bijvoorbeeld prima in de Nederlandse maatschappelijke zorg aan de slag kunnen.

De fracties vragen aan het gemeentebestuur om actief beleid te voeren (net als in gemeentes als Almere, Rotterdam en Amsterdam) om asielzoekers te begeleiden naar de arbeidsmarkt. “Het wordt tijd dat iedereen wordt gezien als mens en dat het deelnemen aan deze samenleving niet afhangt van het hebben van een BSN-nummer. Het direct bieden van werkperspectief bij binnenkomst vergroot de bestaanszekerheid”, aldus PvdA-raadslid Irene Huitema.

De partijen vinden dat rijkswetgeving een belemmering vormt voor het deel laten nemen van asielzoekers en statushouders aan de arbeidsmarkt en daarmee hun integratie. Met onnodige achterstand, psychische klachten en stigmatisering tot gevolg. “Door deze belemmeringen staan mensen vaak erg lang volledig stil en dit is een gemiste kans”, aldus raadslid Maria Martinez Doubiani van D66. “Door asielzoekers en statushouders toegang te bieden tot de arbeidsmarkt geeft het deze groep niet alleen perspectief, maar bouwen ze ook sociale contacten op en leren ze de taal en cultuur beter.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Woonlasten voor huiseigenaren in Groningen hoger dan gemiddeld, maar stijging valt mee

Huiseigenaren zijn in 2024 gemiddeld 1.013,66 euro kwijt aan woonlasten. Dat is meer dan gemiddeld…

4 minuten geleden

Voormalig Stripmuseum Westerhaven wordt grote fietsenstalling

Het voormalige Stripmuseum aan de Westerhaven wordt een stalling voor duizend fietsen. De gemeente Groningen…

57 minuten geleden

Modeltreinbouwer heeft in korte tijd 26.000 volgers op Insta: “Landschappen bouwen, dat vind ik prachtig”

Ondanks dat het bouwen van een modeltreinbaan pas twee jaar geleden begon zijn Emiel en…

1 uur geleden

Storing in Zaanbrug verholpen: bussen rijden weer

De storing in de Zaanbrug, tussen de Paterswoldseweg, het Emmaviaduct en de Zaanstraat, is opgelost.…

2 uur geleden

Omgeving winkelcentrum Lewenborg krijgt meer zitplekken en meer groen

De gemeente trekt bijna 1,3 miljoen euro uit voor de vernieuwing van winkelcentrum Lewenborg. Het…

3 uur geleden

Paul Matthijs stopt na dit seizoen als trainer bij Be Quick

Paul Matthijs beperkt zijn verblijf als trainer van vierdedivisionist Be Quick 1887 tot één seizoen.…

4 uur geleden