Categorieën: Nieuws

Positief gevoel na renteprotest in Den Haag: “Ik heb een beetje hoop gekregen”

In Den Haag hebben woensdag honderden studenten geprotesteerd tegen de renteverhoging op studieleningen. Ken Hesselink van de Groninger Studentenbond, GSb, heeft na het protest wat hoop gekregen.

“We zijn vanochtend met een grote groep in de trein naar Den Haag gegaan”, vertelt Hesselink. “Het ging om een groep van de GSb, maar ook mensen van de Hanze Studentenbelangenvereniging en Lijst STERK met wie we naar de Randstad zijn afgereisd. Het protest voor de Tweede Kamer was een mooi protest. De opkomst was ook zo groot, dat even overwogen werd om het protest op een andere locatie te houden, maar dat hoefde uiteindelijk niet.”

“Je krijgt wat hoop”
Bij het protest werden leuzen geroepen, en droegen studenten protestborden bij zich met daarop verschillende leuzen. “Ik was aanvankelijk helemaal niet zo positief. Ik zag het somber in. Maar gaandeweg de dag krijg je toch wat hoop. De saamhorigheid, maar ook omdat verschillende politici zich lieten zien, en een toespraak hielden. De BBB was bijvoorbeeld aanwezig. Die partij had ik niet verwacht. Zij lieten weten voorstander te zijn van de rente op 0, maar ook een compensatie voor de schuldengeneratie. Ook partijen als PvdA/GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren lieten zich zien, en spraken allemaal in het voordeel van de studenten. BIJ1 ging het meest ver door te zeggen ook alles te willen compenseren.”

“Morgen meer duidelijkheid”
Donderdag gaat er in de Tweede Kamer verder gesproken worden over de studenten. “Er zijn inmiddels verschillende moties opgesteld. Daar wordt morgen over gestemd. Dan zal ook duidelijk worden of mijn hoop ergens op gestoeld is. Of ik het morgen live ga volgen via de livestream? Wellicht, maar dat weet ik nog niet zeker. Hoewel ik hoop op mooi nieuws morgen. Veel studenten hebben veel stress en zorgen omdat ze een torenhoge schuld hebben opgebouwd.”

Rente
Vorige maand maakte het kabinet bekend dat de rente op studieleningen verhoogd wordt van 0,46% naar 2,56%. Een vervijfvoudiging. Studenten vinden dat de overheid niet eerlijk is geweest, omdat in 2015, bij de invoering van het leenstelsel, is gezegd dat studieleningen veilige leningen moeten zijn. Dat de rente verhoogt gaat worden komt omdat de studieschuldrente wettelijk verbonden is aan de rente op vijfjarige staatsobligaties. Die rente was de afgelopen jaren negatief. Door de gestegen inflatie is de rente nu aan het stijgen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Aanleg parkpad gaat niet ten koste van vleermuizen’

De aanleg van een parkpad in het nieuwe Zuiderplantsoen gaat niet ten koste van het…

25 minuten geleden

Lelylijn-ontbijt in Tweede Kamer op finaledag formatie

Voorstanders van de Lelylijn hebben deze woensdag in de Tweede Kamer een zogenoemd Lelylijn- ontbijt…

1 uur geleden

Relatie Ukrant met bezetters van naastgelegen Harmonieplein: ‘ze vinden ons niet aardig’

De nieuwe buren vinden ons niet aardig. Dat stelt hoofdredacteur Rob Siebelink van de Ukrant…

2 uur geleden

Weekend Break Festival verspreidt 200 polaroids door de stad

Voor het jaarlijkse Weekend Break Festival van Club Guy & Roni op 24 en 25 mei worden…

2 uur geleden

Staan na woensdag twintig Handige Harry’s en Harriettes op straat? “Gemeente mag eigen inwoners niet over het hoofd zien”

Bij de gemeenteraadsvergadering van woensdag zullen vele ogen gericht zijn op het agendapunt Stadshavens. De…

6 uur geleden

Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

13 uur geleden