Categorieën: Nieuws

Gemeente neemt maatregelen na slecht verlopen tests bij maatschappelijke opvang jongeren

De gemeente Groningen heeft besloten dat er veranderingen nodig zijn in de manier waarop jongeren zonder slaapplek toegang krijgen tot een plek in de maatschappelijke opvang. Dat doet het college, nadat de gemeente ‘zakte’ in steekproeven van het landelijke jongerenpanel De Derde Kamer.

Het jongerenpanel deed vorig jaar een onderzoek naar de landelijke toegankelijkheid van de maatschappelijke opvang voor jongeren. Daarbij zette De Derde Kamer onder meer ‘mystery guests’ in, die probeerden of ze op alle tijden van de dag een slaapplek konden krijgen in veertien gemeenten. In de gemeente Groningen kreeg deze gast nergens toegang tot een opvang.

De gemeente voerde daarop al veranderingen uit: uitbreiding, geen regiobinding meer en een grotere leeftijdsgroep. Volgens het college heeft het vervolgens ook zelf twee ‘mystery guests’ ingezet. Beide keren met succes, aldus het college. Maar bij de poging van het jongerenpanel van dit jaar ging het weer mis: de ‘mystery guest’ van De Derde Kamer kreeg weer geen bed.

Hoewel een nieuwe test van de gemeente vorig week (naar eigen zeggen) weer succesvol verliep, laat wethouder Inge Jongman nu aan de raad weten dat er meer maatregelen zijn genomen naar de proef van De Derde Kamer

“We nemen de feedback en bevindingen van het jongerenpanel uiterst serieus”, aldus Jongman. “In aanloop naar de terugkoppeling van het jongerenpanel hebben we met de aanbieders afgesproken om een aantal zaken structureel anders te gaan organiseren en toegankelijker te maken.”

Vanaf 2024 komt er één aanmeldpunt, een nieuwe penvoerder neemt regie over het hele aanmeldproces, in de avonduren wordt er direct naar de opvanglocatie doorgeschakeld en alle medewerkers krijgen een training waarin toegankelijkheid centraal staat, stelt Jongman: “We verwachten hiermee een grote kwaliteitsslag te maken, minder kwetsbaar te zijn voor momentopnames en jongeren te allen tijde te kunnen voorzien van onderdak.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

6 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

6 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

7 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

9 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

9 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

12 uur geleden