Categorieën: Nieuws

GroenLinks: ‘Gemeente moet om tafel met onderwijs over hoge tarieven collegegeld voor Oekraïense studenten

Het gemeentebestuur moet zo snel mogelijk om tafel met de RUG en de Hanzehogeschool over de hoge tarieven voor collegegeld voor studenten uit Oekraïne. Dat vindt de raadsfractie van GroenLinks. Volgens de fractie zijn de gevolgen van de verhoging van het tarief (Oekraïense studenten kregen tot vorig jaar korting) zwaar en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Hogescholen en universiteiten hebben besloten om het lage collegegeldtarief, dat afgelopen jaar gold voor studenten uit Oekraïne, niet voort te zetten voor de groep die dit jaar begint aan hun studie. Afhankelijk van hun studie betalen ze nu tussen de acht- en vijftienduizend euro voor een jaar studeren in Groningen, in het mildste geval zo’n vier keer hoger dan het tarief voor studenten uit de Europese Economische Regio.

De Sociale Brigade, de organisatie die vluchtelingen uit het door oorlog getroffen land helpt in onze gemeente, gaf twee weken geleden al aan dat sommige Oekraïense studenten hun studie nu moeten uitstellen door de verandering. Een enkeling zal zelfs terug naar Kiev gaat om daar verder te studeren, terwijl familieleden in Nederland achterblijven. Zorgelijk, aldus GroenLinks: “Nieuwe Oekraïense studenten hebben vrij laat te horen hebben gekregen dat hun collegegeld zo hoog wordt,” stelt GroenLinks-fractievoorzitter Jeffry van Hoorn. “Groningen is een plek waar we steun bieden aan mensen uit oorlogsgebieden, dus ook aan deze studenten uit Oekraïne. Daarom hopen we dat de gemeente iets voor ze kan betekenen.”

GroenLinks is het dan ook niet eens met de stellingname van de RUG in deze kwestie. De universiteit gaf eerder al aan dat het niet consistent zou zijn om het lage tarief alleen te geven aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dat zou vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden tot stiefkinderen maken. De RUG moet volgens GroenLinks alles doen om studenten uit een oorlogsgebied te ondersteunen en hun situatie niet verder te bezwaren. Binnen de bestaande regels zouden uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor bepaalde groepen of individuen, dus ook voor studenten die uit andere conflicten afkomstig zijn.

Tom Veenstra

Recente berichten

Hekken en toegangscontroles bij Kermissen in binnenstad niet te doen

Hekken en toegangscontroles rond de twee jaarlijkse kermissen in de Groninger binnenstad, zoals de raadsfractie…

1 uur geleden

Honderden meters waterleiding worden vrijdagnacht onder het Eemskanaal door getrokken

Waterbedrijf Groningen is druk bezig met de aanleg van een nieuwe transportleiding voor drinkwater bij…

2 uur geleden

‘We kunnen niet doen wat we moeten doen’

'We kunnen niet doen wat we moeten doen.' Het rijk kort op het gemeentefonds, voor…

2 uur geleden

Vrije trap Laros Duarte doelpunt van het seizoen in KKD

Het doelpunt van Laros Duarte van FC Groningen tegen Jong FC Utrecht in december is…

2 uur geleden

Petitie voor behoud Kardinge ruim 15.000 keer ondertekend

Onder de petitie voor het behoud van ijsbaan Kardinge zijn ruim 15.000 handtekeningen gezet. Volgende…

3 uur geleden

Vrouw uit Meerstad (31) gewond bij ongeluk op A28 bij Tynaarlo

Bij een ongeluk op de A28 bij Tynaarlo is donderdagavond een vrouw uit Meerstad gewond…

4 uur geleden