Categories: Nieuws

GroenLinks: ‘Gemeente moet om tafel met onderwijs over hoge tarieven collegegeld voor Oekraïense studenten

Het gemeentebestuur moet zo snel mogelijk om tafel met de RUG en de Hanzehogeschool over de hoge tarieven voor collegegeld voor studenten uit Oekraïne. Dat vindt de raadsfractie van GroenLinks. Volgens de fractie zijn de gevolgen van de verhoging van het tarief (Oekraïense studenten kregen tot vorig jaar korting) zwaar en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Hogescholen en universiteiten hebben besloten om het lage collegegeldtarief, dat afgelopen jaar gold voor studenten uit Oekraïne, niet voort te zetten voor de groep die dit jaar begint aan hun studie. Afhankelijk van hun studie betalen ze nu tussen de acht- en vijftienduizend euro voor een jaar studeren in Groningen, in het mildste geval zo’n vier keer hoger dan het tarief voor studenten uit de Europese Economische Regio.

De Sociale Brigade, de organisatie die vluchtelingen uit het door oorlog getroffen land helpt in onze gemeente, gaf twee weken geleden al aan dat sommige Oekraïense studenten hun studie nu moeten uitstellen door de verandering. Een enkeling zal zelfs terug naar Kiev gaat om daar verder te studeren, terwijl familieleden in Nederland achterblijven. Zorgelijk, aldus GroenLinks: “Nieuwe Oekraïense studenten hebben vrij laat te horen hebben gekregen dat hun collegegeld zo hoog wordt,” stelt GroenLinks-fractievoorzitter Jeffry van Hoorn. “Groningen is een plek waar we steun bieden aan mensen uit oorlogsgebieden, dus ook aan deze studenten uit Oekraïne. Daarom hopen we dat de gemeente iets voor ze kan betekenen.”

GroenLinks is het dan ook niet eens met de stellingname van de RUG in deze kwestie. De universiteit gaf eerder al aan dat het niet consistent zou zijn om het lage tarief alleen te geven aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dat zou vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden tot stiefkinderen maken. De RUG moet volgens GroenLinks alles doen om studenten uit een oorlogsgebied te ondersteunen en hun situatie niet verder te bezwaren. Binnen de bestaande regels zouden uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor bepaalde groepen of individuen, dus ook voor studenten die uit andere conflicten afkomstig zijn.

Tom Veenstra

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

6 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

7 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

8 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

8 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

10 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

11 uur ago